FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 182

İsviçre’nin Davos kasabasında yarın başlayıp 20 Ocak’a kadar sürecek olan, birçok ülkenin ve uluslararası organizasyonun lideri ile iş dünyası temsilcilerinin yer alacağı forum, 130 ülkeden 50’si devlet/hükümet başkanı olmak üzere 2 bin 700’den fazla katılımcıyı bir araya getirecek. ABD, Çin ve Rusya gibi ülkelerden foruma lider seviyesinde katılım gerçekleştirilmeyecek olması dikkati çekiyor, Türkiye’den de zirveye resmi bir katılım öngörülmüyor. Bu yıl iş dünyasından en fazla temsilcinin iştirakiyle gerçekleştirilecek WEF’te yaklaşık 700 farklı organizasyondan 1500’den fazla lider yer almak için başvuruda bulundu. Forum kapsamında ekonomi başta olmak üzere Rusya-Ukrayna Savaşı, Kovid-19 salgını, teknoloji, enerji, iklim değişikliği, sağlık, göç ve uluslararası kriz konuları oturumlarda öne çıkacak. Oturum başlıklarının arasında “mevcut enerji ve gıda krizlerini yeni bir enerji, iklim sistemi bağlamında ele alma”, “yatırım, ticaret ve altyapı sistemiyle ilişkili mevcut yüksek enflasyon”, “özel sektör inovasyonu ve direnci için öncü teknolojilerden yararlanmaya yönelik yeni bir sistem”, “yeni bir iş ve beceri sistemi bağlamında mevcut sosyal güvenlik açıkları”, “çok kutuplu bir dünyada yeni bir diyalog ve işbirliği sistemi çerçevesinde mevcut jeopolitik riskler” bulunuyor.
Kaynak: aa.com.tr

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, küresel ekonomik büyümenin bu yılın sonuna doğru toparlanmaya başlayacağını öngördü. Georgieva, düzenlediği basın toplantısında, küresel ekonomiye ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Küresel büyümedeki son düşüşlerin sona ermek üzere olabileceğini belirten Georgieva, ekonomik büyümenin gelecek yıl hızlanabileceği konusundaki iyimserliğini dile getirdi. Georgieva, dünya ekonomisi üzerindeki fırtına bulutlarının yakında dağılabileceğine işaret ederek, “Dipten çıktığımızı düşünüyoruz.” dedi. IMF’nin 2023 için yüzde 2,7’lik büyüme tahminini düşürmesini beklenmediğini belirten Georgieva, “2023’ün sonuna doğru, umarız 2024’te daha yüksek bir büyüme yoluna doğru trendin tersine döndüğünü göreceğiz.” ifadesini kullandı. Georgieva, yine de zor bir yıl olacağına ve küresel ekonominin kırılgan olmaya devam ettiğine işaret ederek, enflasyonun inatçı şekilde yüksek kalmaya devam ettiğini ve hayat pahalılığı krizinin bitmediğini aktardı.
Kaynak: aa.com.tr

Beklentilere paralel gelen ABD enflasyon verisi, ABD Merkez Bankası (FED) üyelerinin yapmış olduğu iyimser açıklamalar sonrası piyasalar yönünü olumluya çevirdi. ABD tüketici fiyatları, benzin ve motorlu taşıt fiyatlarının gerilemesiyle kasım ayında %7,1’den aralık ayında %6,5’a geriledi. Uzmanlar, gelen veri sonrası işgücü piyasası sıkı olmasına rağmen enflasyonun şu anda sürekli bir düşüş eğiliminde olduğuna işaret ediyorlar.  Enflasyonun tepe noktasından geri döndüğü ancak %2’lik hedefe daha çok zaman gerektiği ve FED’in düşük seviyede de olsa faiz artışlarına devam edeceği değerlendiriliyor.

Pekin yönetimi, geçen ayın başında tedbirlerin kaldırılmasının ardından vaka sayılarını açıklamayı bırakırken ülkedeki çok sayıda büyükşehir ve eyalette sağlık yetkilileri nüfusun büyük bölümünün halihazırda enfekte olduğunu bildiriyor. İnternete sızan bir hükümet belgesi ise 1-20 Aralık’ta başkent Pekin ile Guangcou ve Şanghay gibi büyükşehirlerdeki yayılmanın 248 milyon yeni enfeksiyona yol açtığına işaret edildi. Uzmanlar kitlesel yayılmanın böyle devam etmesi halinde kış aylarında ülkedeki 1,4 milyar nüfusun %70’inin enfekte olacağını öngörüyor. Çin bugüne dek tek ülkede görülen en büyük yayılmayla karşı karşıya bulunurken, bu durumun ekonomik toparlanmayı geciktirebileceği endişesi petrol talebi görünümünü olumsuz etkileyerek fiyatları aşağı yönlü baskılıyor.
Kaynak: trthaber.com

Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) yayınladığı ekonomik bültende de resesyonun etkisinin yılın ilk çeyreğinde başlayacağı ancak zayıf bir seyir izleyeceği, %2 enflasyon hedefine ulaşılana kadar mücadelenin devam edeceği belirtildi. Ayrıca parasal genişlemenin de azaltılması yönünde aylık 15 milyar €’luk geri alım programının devam edeceği belirtildi. Piyasalarda ABD ve Avrupa’da gelen enflasyon verileri sonrası, enflasyonda en kötünün geride kaldığı algısı da güçlenmeye başladı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) hafta sonu Basın Duyurusu yayınladı. 2023 Yılı Para Politikası ve Liralaşma Stratejisi Metni’nde, liralaşma stratejisi çerçevesinde uygulanacak politikaların, bankacılık sisteminin hem varlık hem de yükümlülük tarafında Türk lirasının ağırlığının kalıcı olarak artırılması amacıyla güçlendirilerek kullanılmaya devam edileceği belirtilmiştir. Ayrıca, kur korumalı mevduat dışındaki Türk lirası mevduatın öncelikli olarak özendirilerek, Türk lirası mevduat tercihinin güçlenmesi yönünde adımlar atılmaya devam edileceği kamuoyu ile paylaşılmıştır. Bu kapsamda Türk lirası mevduatın vadesinin uzamasını teşvik etmek amacıyla 3 aydan uzun vadeli Türk lirası mevduat için zorunlu karşılık oranlarının % sıfır olarak belirlenmesine karar verilmiştir.  Ayrıca, yurt dışından doğrudan temin edilen 6 aydan uzun vadeli yabancı para yükümlülüklerdeki artış için 2023 yıl sonuna kadar zorunlu karşılık oranlarının % sıfır olarak uygulanmasına karar verilmiştir. Bahse konu değişiklikler, tesisi 3 Şubat 2023 tarihinde başlayacak olan 20 Ocak 2023 hesaplama tarihinden itibaren geçerli olacaktır.
Kaynak: tcmb.gov.tr

TCMB Ocak 2023 Piyasa Katılımcıları Anketi’ni yayınladı. Ankete göre katılımcıların;

  • Cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi bu anket döneminde % 32,46 olmuştur. 12 ay sonrası TÜFE beklentisi bir önceki anket döneminde % 34,92 iken, bu anket döneminde % 30,44,
  • BİST Repo ve Ters-Repo Pazarı’nda oluşan cari ay sonu gecelik faiz oranı beklentisi bir önceki anket döneminde % 9,18 iken, bu anket döneminde % 9,08,
  • Cari yıl sonu döviz kuru (ABD Doları/TL) beklentisi bu anket döneminde 23,12 TL olmuştur. 12 ay sonrası döviz kuru beklentisi ise bir önceki anket döneminde 22,77 TL iken, bu anket döneminde 23,43 TL,
  • GSYH 2023 yılı büyüme beklentisi bir önceki anket döneminde olduğu gibi bu anket döneminde de % 4,1 ve 2024 yılında %4,3 olmuştur.
  • Petrol fiyatları ABD’de açıklanan enflasyon verisinin ardından haftayı artışla tamamladı. Batı Teksas tipi (WTİ) %8 artış ile haftaı 80 dolar/varil, Brent petrol ise %8,9 artışla 85,9 dolar/varil seviyesinden geçtiğimiz haftayı tamamladı.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Azami Uzlaştırma Fiyat Mekanizması (AUF) kapsamında gerçek dışı bildirimleri tespit edilen 40 şirket hakkında idari soruşturma açılacağını ve şirketlerin tüketicilere 11 milyar liradan fazla geri ödeme yapacağını açıkladı. EPDK’den yapılan açıklamada, son aylarda uluslararası piyasalardaki olağanüstü maliyet artışlarının arz güvenliğini sekteye uğratmaması ve tüketicilerin bu maliyet artışlarından korunması için 1 Nisan 2022’de AUF’un geçici bir süre için uygulamaya alındığı anımsatıldı.
Kaynak:  trthaber.com

Yayın Komitesi
Prof.Dr.M.Başaran Öztürk (Komite Başkanı)
Prof.Dr.İlhan Küçükkaplan
Dr.Batuğhan Karaer
Doç.Dr.E.Savaş Başcı
Dr.Öğr.Üyesi Gizem Vergili

Bülteni pdf olarak indir