FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 189

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Bugüne kadar enkazlarda, hastanelerde hayatını kaybeden vatandaşımızın, depremzedelerimizin sayısı 45 bin 968. Bunların içerisinde 4 bin 267 Suriyeli kardeşimiz var” dedi. Soylu, Hatay Afet Koordinasyon Merkezi’nde yaptığı açıklamada, bugüne kadar toplam 13 bin 72 artçı sarsıntının meydana geldiğini kaydetti. Bunun, çok olağan bir durum olmadığını ifade eden Soylu, “Bu da aslında depremin art arda gelmesi kadar olağan dışı bir süreç. Bunu da beraber yaşıyoruz.” dedi. Toplam 26 bin 32 enkazda arama kurtarma yapıldığını kaydeden Soylu, şöyle devam etti: “Bunun yanı sıra özellikle 28 bin 300 enkaz var, toplam alanda, Hatay’da ise toplam 12 bin 218 enkaz var, 6 bin 832 de acil yıkılacak bina var. Toplam 19 bin 42 ağır hasarlı binanın dışında bina var. Ortalama da vermek isterim; yüzde 25’i yıkık ve acil yıkılacak, yüzde 75’i de ağır hasarlı. Bir de önümüzde yıkılacak ve acil yıkılacaktan sonra 1 aylık itiraz süreçleri sonrası bir ‘ağır yıkılacaklar’ tablosu da söz konusu. Şu anda hem acil yıkılacak binalar yıkılıyor hem de enkaz kaldırma işlemleri yapılıyor. Şu ana kadar acil yıkılacak ve enkaz kaldırma işlemlerinde oran yüzde 15. Yani tüm bölgede hem toplam enkaz hem de acil yıkılacak binalarda yüzde 15’e kadar geldik.” Yıkım işleminde hem özel sektör hem de kamu araçlarının kullanıldığını, kiracı ve mülk sahiplerini de yıkım işlemi sırasında kıymetli eşyaları bulunabileceği için çağırdıklarını belirten Soylu, sürecin itinalı yürütüldüğünü vurguladı.
Kaynak: trthaber.com

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu yaptığı açıklamada, Ankara’nın Ukrayna’nın Rusya’nın işgalinin ardından abluka altına aldığı limanlardan tahıl ihraç etmesini sağlayan BM destekli girişimi genişletmek için yoğun çaba sarf ettiğini söyledi. Geçen Temmuz ayında Birleşmiş Milletler ve Türkiye’nin aracılık ettiği Karadeniz Tahıl Girişimi, Ukrayna’nın üç limanından tahıl ihraç edilmesine izin verdi. Anlaşma Kasım ayında uzatıldı ve bir uzatma kararlaştırılmadığı takdirde 18 Mart’ta sona erecek. Çavuşoğlu, Katar’ın Doha kentinde düzenlenen Birleşmiş Milletler En Az Gelişmiş Ülkeler Konferansı’nda yaptığı konuşmada, “Karadeniz tahıl anlaşmasının sorunsuz bir şekilde uygulanması ve daha da uzatılması için çok çalışıyoruz.” dedi. Çavuşoğlu, uzatma çabalarını BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile de görüştüğünü söyledi. Çarşamba günü Rusya, Karadeniz tahıl anlaşmasını ancak kendi tarım üreticilerinin çıkarları dikkate alınırsa uzatmayı kabul edeceğini söyledi.
Kaynak: reuters.com

ABD Merkez Bankası Cuma günü yaptığı son açıklamada, yüksek enflasyonun ekonomiye getirdiği zorlukların “kesinlikle farkında” olduğunu ve yüzde 2’lik fiyat artış hedefine “güçlü bir şekilde bağlı” olduğunu söyledi. Kongre’ye para politikası ve ekonomi hakkında sunulan raporda merkez bankasının tüketici harcaması büyümesinin – şimdiye kadar güçlü – yıl ilerledikçe ve hanehalkları pandemi sırasında biriken tasarruflarla tükendikçe gevşemesini beklediğine dair bazı göstergeler yer alıyor. Yine raporda, “Hanehalkı harcamalarının temelleri… harcama artışını biraz daha az destekliyor gibi görünüyor” denilerek, ücretlerin hızla artmasına rağmen, artan fiyatların etkisinin pandemi ve diğer transfer ödemelerinin sona ermesinin, enflasyona göre düzeltilmiş vergi sonrası gelirin 2022’de %1,4 düştüğü ve tüketici duyarlılığının “çok düşük kalmaya devam ettiği” belirtildi.
Kaynak: reuters.com

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde enflasyon verilerinde zayıflama görülse bile çekirdek enflasyonun yüksek kalacağını beklediklerini, bu nedenle faiz artışlarının devam edeceğini ve 16 Mart’ta yapılacak toplantıda 50 baz puanlık bir artışın yapılması ihtimalinin oldukça yüksek olduğunu belirtti.

Kovid-19 tedbirleri, emlak sektöründeki kriz ve özel şirketler üzerindeki baskı nedeniyle geçtiğimiz yıl %3 ile son on yılın en düşük büyümesini gerçekleştiren Çin’de bu yıl büyüme %5 olarak bekleniyor. Uzmanlar Çin ekonomisinin bu yıl önemli ekonomik sorunlarla karşılaşacağını ancak yine de hedeflenen büyüme oranının oldukça mütevazi olduğunu değerlendiriyorlar.

Petrol fiyatları, Cuma günü toparlanarak varil başına 1 Dolardan fazla yükseldi ve en büyük petrol ithalatçısı Çin’den gelen taleple ilgili yenilenen iyimserliğin etkisiyle haftayı yükselişle tamamladı. Brent ham petrol vadeli işlemleri %1,3 yükselerek varil başına 85,83 Dolara ulaştı. ABD West Texas Intermediate (WTI) ham petrol vadeli işlemleri, %1.9 artışla varil başına 79.68 Dolara yerleşti. Petrol fiyatı 13 Şubat’tan bu yana en yüksek kapanış seviyelerini kaydetti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Şubat 2023 Tüketici Fiyat Endeksi’ni açıkladı. TÜFE’deki (2003=100) değişim 2023 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre %3,15, bir önceki yılın Aralık ayına göre %10,00, bir önceki yılın aynı ayına göre %55,18 ve on iki aylık ortalamalara göre %71,83 olarak gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı ayına göre en az artış gösteren ana grup %21,69 ile giyim ve ayakkabı oldu. Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise %74,34 ile lokanta ve oteller oldu. Ülkemizin yaşamış olduğu deprem felaketi nedeniyle, 2023 yılı Şubat ayında Gaziantep, Malatya ve Hatay Bölge Müdürlüklerimize bağlı olan illerde “alan (saha) fiyatları” derlenememiştir.  Öte yandan, bu üç Bölge Müdürlüğümüze bağlı illerde “işyeri barkod tarama verileri” ve veri kazıma yöntemi ile “internetten derlenen fiyat verilerinin” kullanımına ise devam edilmiştir.
Kaynak: tuik.gov.tr

Yine TÜİK Dönemsel Gayrisafi Yurt İçi Hasıla, IV. Çeyrek: Ekim – Aralık, 2022 verisini yayınladı. Üretim yöntemine göre dört dönem toplamıyla elde edilen yıllık GSYH, zincirlenmiş hacim endeksi olarak (2009=100), 2022 yılında bir önceki yıla göre %5,6 arttı. Üretim yöntemine göre cari fiyatlarla GSYH, 2022 yılında bir önceki yıla göre %107,0 artarak 15 trilyon 6 milyar 574 milyon TL oldu. 2022 yılında kişi başına GSYH cari fiyatlarla 176 589 TL, ABD doları cinsinden 10.655 olarak hesaplandı. GSYH dördüncü çeyrek ilk tahmini; zincirlenmiş hacim endeksi olarak, 2022 yılının dördüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %3,5 arttı.
Kaynak: tuik.gov.tr

Yayın Komitesi
Prof.Dr.M.Başaran Öztürk (Komite Başkanı)
Prof.Dr.İlhan Küçükkaplan
Dr.Batuğhan Karaer
Doç.Dr.E.Savaş Başcı
Dr.Öğr.Üyesi Gizem Vergili

Bülteni pdf olarak indir