FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 192

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun Euronews’ta depremlere ilişkin makale kaleme aldı. Altun, “Önümüzdeki dönemde bizi zorlu bir mücadele bekliyor. Ülkemizin, depremin hemen sonrasında gördüğü dayanışmanın süreceğini ümit ediyorum. değerlendirmesini yaptı. Makalede, Türkiye’nin 6 Şubat’ta benzeri görülmemiş yıkıma neden olan bir doğal afet yaşadığını anımsatan Altun, Türkiye’nin güneyini sarsan iki büyük depremin, Avusturya’nın toplam yüzölçümünden daha büyük bir alanı ve 13 milyondan fazla insanı etkilediğini belirtti.
Kaynak: trthaber.com

ABD Merkez Bankası (FED) geçtiğimiz hafta Çarşamba günü faiz oranlarını 25 baz puan artırdı. FED Banka iflaslarının yol açtığı finansal piyasalardaki son çalkantı nedeniyle borçlanma maliyetlerindeki yeni artışları durdurmanın eşiğinde olduğunu belirtti. Faiz artış kararı sonrası FED’in gösterge gecelik faiz oranı %4,75-%5,00 aralığına geldi.  Uzmanlar, Silicon Valley Bank (SVB) ve Signature Bank’ın sorunlarından kaynaklanan gelişmeler sonucu FED’in son açıklamaları artık sürekli artışların olasılığının düştüğünü, onun yerine bazı ek politika sıkılaştırmalarının uygun olabileceği yönünde beklentileri arttırdığını düşünüyorlar.

Avrupada UBS’in Credit Suisse’yi satın alması piyasalarda olumlu bir hava yaratmışken, son günlerde yatırımcılar likidite endişeleri nedeniyle Alman devi Deutsche Bank’a odaklandı. Bankanın hisselerinin %8,5’a yakın düşüş yaşamasının ardından Almanya Başbakanı Scholz endişelenmeye gerek olmadığını, Deutsche Bank’ın karlı bir banka olduğunu ve iş modelinin yeniden düzenlenerek sağlam temellere oturduğunu açıkladı. Scholz’un açıklamalarının ardından piyasalarda olumlu hava hakim oldu.   Ancak Avrupa banka hisseleri haftayı düşüşle tamamladı.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde güçlü düzenleyici kurum ve sistem sayesinde bankacılık sektörünün ayakta kaldığını, fiyat istikrarı ile finansal istikrarın her ikisini birden gözeterek enflasyonu % 2’ye geri getirmeyi amaçladıklarını belirtti. Ayrıca bankaların likidite kurallarına uyması gerektiğini ve düzenleyici standartların gözden geçirilerek iyileştirilmesi gerektiğini ifade etti.

İngiltere Merkez Bankası (BoE) üst üste 11. kez faiz oranlarını yükseltti, ancak enflasyondaki sürpriz canlanmanın hızla azalacağının belirtilmesinin ardından gelecek dönemlerdeki artışların sonuna yaklaşıldığı izlenimi oluştu. Küresel bankalar arasındaki kargaşanın yarattığı risklere dikkat çeken BoE politika faizini 25 baz puanlık artışla %4,25’e çıkarılmasına karar verdi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) işbirliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan tüketici güven endeksi, Mart ayında bir önceki aya göre %2,9 oranında azaldı; Şubat ayında 82,5 olan endeks, Mart ayında 80,1 oldu. Tüketici eğilim anketi, deprem felaketinden etkilenen Adıyaman, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya ve Osmaniye illerinde yapılmamıştır.
Kaynak: tuik.gov.tr

BDDK’nın Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan kurul kararına göre, Bankaların İzne Tabi İşlemleri ile Dolaylı Pay Sahipliğine İlişkin Yönetmeliğin 4’üncü maddesi ile Bankacılık Kanunu’nun 7’nci ve 8’inci maddeleri kapsamında yapılan inceleme ve değerlendirme neticesinde, Kanunun 6’ncı maddesi uyarınca kurucu ortaklar Hardan Ayyed, Mohammed Noori Ayyed, Noor Ayyed, Vadeea Ayyed ve Vedat Ayyed tarafından Türkiye’de 600 milyon TL kuruluş sermayeli “Asır Yatırım Bankası AŞ” unvanlı bir yatırım bankası kurulmasına izin verildi.
Kaynak: trthaber.com

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), şubat ayına ilişkin kurulan-kapanan şirket istatistiklerini açıkladı. Buna göre, Kahramanmaraş merkezli depremlerin de meydana geldiği şubatta kurulan şirket sayısı ocak ayına kıyasla % 33,5 azalarak 14 bin 240’tan 9 bin 473’e düştü. Aynı dönemde kapanan şirket sayısı ise % 24,8 gerileyerek 1178 oldu. Ocakta 1566 şirket kapanmıştı. Geçen yılın aynı ayına göre ise şubatta kurulan şirket sayısı % 3,8 azalırken kapanan şirket sayısı % 52,4 artış gösterdi.
Kaynak: trthaber.com

Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada; Türkiye Ekonomi Modeli kapsamında, yatırım, istihdam, üretim ve ihracat artışları hedeflerimize ulaşmak için kredilerin üretken alanlara yönlendirilmesine ve reel sektörün uygun koşullarda finansmana erişimine önem veriyoruz. Bu kapsamda, Hazine Destekli Kefalet Sistemini aktif bir şekilde kullanmaya devam ediyor, selektif kredi politikalarımızla sürdürülebilir büyümeyi destekliyoruz. Diğer taraftan, kadınlarımıza kapsamlı programlar, teşvik ve destekler sunarak pozitif ayrımcılık uygulamayı kesintisiz sürdürüyoruz. 2023 Ocak ayı itibarıyla, kadınların ülkemizde işgücüne katılım oranı % 36,1 ile tarihi yüksek seviyelerde seyretmeye devam ediyor. Selektif kredi politikalarımızın yanı sıra, Model kapsamında attığımız diğer adımlar ve iyileşen yatırım ortamımızla birlikte, girişimcilik ekosistemimizi güçlendiriyor, yerli ve katma değerli üretimi artırmak ve küresel değer zincirindeki konumumuzu her geçen gün daha ilerilere taşımak için çalışıyoruz. Bu çerçevede, Togg başta olmak üzere elektrikli araç ekosistemi, savunma sanayi, enerjide dışa bağımlılığı azaltan yatırımlar ve enerji teknolojileri üretimi gibi alanlarda elde ettiğimiz büyük başarıları daha da ileriye taşıyarak Türkiye Yüzyılı’na güvenle, azimle ve kararlılıkla ilerlemeye devam ediyoruz dedi.

Yayın Komitesi
Prof.Dr.M.Başaran Öztürk (Komite Başkanı)
Prof.Dr.İlhan Küçükkaplan
Dr.Batuğhan Karaer
Doç.Dr.E.Savaş Başcı
Dr.Öğr.Üyesi Gizem Vergili

Bülteni pdf olarak indir