FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 222

Küresel piyasalarda ralli zamanı…
ABD istihdam verisi sonrası yeni haftada hisse senetleri piyasaları ralli yapıyor. Emtia tarafında ise iki ülkeden gelen açıklamalar etkili oldu. Suudi Arabistan ve Rusya petrol arz kesintilerine yıl sonuna kadar devam edeceğini açıkladı. ABD’de Cuma günü açıklanan zayıf istihdam verisinin ardından Fed’in faizde zirveye ulaşmış olabileceği öngörüsü risk iştahını yüksek tutuyor. MSCI Asya Pasifik endeksi neredeyse son bir ayın en yüksek seviyesini ulaşırken endeks dördüncü işlem gününde de yükseldi. Güney Kore’de Haziran ayına kadar açığa satışın yasaklanması sonucu Kospi yüzde 4’ü aşan yükseliş kaydetti. Japon Topix ve Hong Kong Hang Seng de yüzde 1’i aşan prim gösterdi. Geçtiğimiz hafta yüzde 5,9 ile bu yılın en iyi haftalık performansını gösteren S&P 500’de vadeliler yatay. Asya işlemlerinde 10 yıllık ABD tahvil getirisi bir baz puan yükselişle yüzde 4,58 oldu. Getiri Cuma günü ABD istihdam verisi sonrası dokuz baz puan birden gerilemişti. Fed politika faizine hassas iki yıllık ABD tahvil getirisi de cuma günü 15 baz puan düşüşle zirve faize ulaşıldığı tahminlerini yansıttı. Bloomberg Dolar Endeksi yüzde 0,2 düşüşle 1.255 puan seviyesinde. Petrolde kesintiler devam edecek… Suudi Arabistan ve Rusya günlük 1 milyon varilden fazla petrol üretim kesintisi planına yıl sonuna kadar sadık kalacaklarını açıkladı. Yaklaşık 1 milyon varil günlük üretim kesintisi yapan Suudi Arabistan’dan yapılan açıklamada bu ay sonunda üretim hacminin değerlendirileceği belirtilirken seçeneklerin “kesinti süresinin uzatılması, kesintinin boyutunun artırılması veya üretimin artırılması” olduğu vurgulandı. Rusya Başbakan Yardımcısı Alexander Novak da Suudi açıklamalarına paralel olarak günlük 300 bin varillik üretim kesintilerini ilerleyen dönemde değerlendireceklerini duyurdu. Bu açıklamaların ardından Brent ham petrol varil fiyatı yüzde 0,4’lük yükselişle 85 doların üzerinde alıcı buldu. Petrol fiyatları geçtiğimiz hafta İsrail-Hamas çatışmasının bölgeye yayılma riskinin azalması ve küresel talep endişeleri sebebiyle yüzde 6’dan fazla düşmüştü.
Kaynak: bloomberght.com

Merkez Bankası Ekim Ayı Fiyat Gelişmeleri Raporu yayımlandı…
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Aylık Fiyat Gelişmeleri Raporu’na göre yıllık enflasyon, gıda ve temel mal gruplarında gerilerken hizmet ve enerjide artış kaydetti. Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) haziran ayında Tüketici Fiyat Endeksi’nin (TÜFE) yüzde 3,43 arttığını ve yıllık enflasyonun 0,17 puan düşüşle yüzde 61,36 olarak gerçekleştiğini açıklamasının ardından TCMB’nin Fiyat Gelişmeleri Raporu da yayımlandı. Rapora göre bu dönemde yıllık enflasyon, gıda ve temel mal gruplarında gerilerken hizmet ve enerji gruplarında yükseldi, taze meyve ve sebze hariç gıdada fiyat artışları gücünü korudu. Enerji grubunda akaryakıt fiyatlarındaki düşüşe karşın diğer enerji emtia fiyatlarındaki görünümün gecikmeli etkileriyle artış kaydedilirken doğal gazda tüketimin bedelsiz kullanım sınırının (ilk 25 metreküp) bir miktar üzerine çıkmasıyla, bu kanalın aylık tüketici enflasyonuna 0,22 puanlık etkisi oldu. Temel mal grubunda otomobil fiyatları cari yılda aylık bazda ilk kez gerilerken dayanıklı mal aylık enflasyonu son iki yılın en düşük seviyesinde gerçekleşti. Yeni sezona geçişle birlikte giyim ve ayakkabı alt grubunda gerçekleşen dönemsel fiyat artışı, temel mal grubu aylık enflasyonunu yükseltici etkide bulundu. Hizmet grubunda aylık fiyat artışları güçlü seyretmeye devam ederken yüksek atalet sergileyen kira alt grubu, hizmet fiyatlarını olumsuz etkilemeyi sürdürdü.
Kaynak: aa.com.tr

Türkiye otomobil pazarında “voltaj” yükseldi…
Türkiye otomobil pazarında elektrikli otomobil satışları, bu yılın 10 ayında 48 bin 883 adete ulaşırken, 2012’de sadece 1 olan pazarda en az bir elektrikli modele sahip marka sayısı, 2023’te 27’ye yükseldi. Anadolu Ajansının (AA) elektrikli otomobillerin Türkiye ve dünyadaki gelişimini ele aldığı “Yollar Elektrikleniyor” başlıklı dosya haberinin ilk bölümünde, Türkiye elektrikli araç piyasasındaki gelişmelere yer verildi. Türkiye’deki elektrikli mobilitenin gelişimi birçok markanın dikkatini çekti. Avrupalı ve Asyalı birçok marka, daha önce duyurusunu yaptığı iddialı modellerini yıl içinde Türkiye pazarında da satışa sundu. Diğer yandan, elektrikli otomobillerin yanı sıra elektrikli mobilitenin bir diğer parçası olan hibrit motorlu otomobillerin sayısı da giderek artıyor. Veriler ve gelişmeler, dünyada da yaygınlaşmakta olan elektrikli ve hibrit otomobillerin, Türkiye otomobil pazarından aldığı payın yükselmeye devam ettiğine ve daha da yükseleceğine işaret ediyor. Yapılan anket çalışmaları da elektrikli araçlara ilişkin satın alma ilgisinin oldukça yüksek olduğunu ortaya koyuyor. AA muhabirinin Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneğinden (ODMD) derlediği verilere göre, Türkiye otomobil ve hafif ticari araç toplam satışları, bu yılın ocak-ekim döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 63,7 artarak 958 bin 942 adet olarak gerçekleşti. Söz konusu dönemde otomobil satışları ise yüzde 67,8 artarak 749 bin 501 adede, hafif ticari araç satışları da yüzde 50,6 büyüyerek 209 bin 441 adede ulaştı.
Kaynak: aa.com.tr

Hazine, dolar cinsi sukuk ihracına hazırlanıyor…
Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 5 yıl vadeli dolar cinsi sukuk ihracı için bankaları yetkilendirdiği belirtildi. Hazine ve Maliye Bakanlığı yeni yurt dışı borçlanmasına hazırlanıyor. Hazine ve Maliye Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, ihraç için Emirates NBD Capital, HSBC, JPM, Kuwait Finance House ve QNB Capital yetkilendirildi. Bloomberg’in haberine göre Hazine ve Maliye Bakanlığı 5 yıl vadeli dolar cinsi sukuk ihracı gerçekleştirecek. Bakanlık bu yıl yurt dışı piyasalardan 7,5 milyar dolarlık borçlanma gerçekleştirmişti. 2023 yılında bakanlık dış piyasalardan 10 milyar dolarlık borçlanma yapılmasını planlamıştı.
Kaynak: bloomberght.com

Altında risk iştahı baskısı…
ABD’de zayıf gelen istihdam verileri Fed’in sıkılaşma döngüsünün biteceği beklentilerini desteklerken küresel piyasalarda risk iştahını yükseltti. Bu durum altın fiyatlarının yeni haftaya düşüşle başlamasına neden oldu. Altın fiyatları, Cuma günü ABD istihdam verisinin de etkisiyle 2 bin doları görürken yeni haftaya bu eşiğin altında girdi. Cuma gününü yüzde 0,35’lik artışla kapatan spot altın, haftanın ilk işlem gününde 1.982 doları test etti. Tahvil getirileri Cuma günü, ABD’de istihdam artışının Ekim ayında beklenenden daha fazla yavaşladığını gösteren verilerle geriledi. Veriler, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) politikalarının enflasyonu kontrol altına aldığına ve faiz oranlarının zirveye yaklaştığına dair yeni göstergeler sağladı. Yatırımcılar Fed’in gelecek yıl gerçekleşmesi beklenen faiz indirimlerine ilişkin tahminlerini öne çekerken, swap piyasasında Haziran ayına kadar bir faiz indirimi olasılığı tümüyle fiyatlamalara girdi. Phillip Nova Kıdemli Analisti Priyanka Sachdeva, “Altındaki yükselişe neden olan Orta Doğu’daki çatışma, faizleri daha da artırma konusunda ikna edici görünmüyor. Altın fiyatları 2.010 doların üzerinde art arda iki kapanışı görmedikçe, yeni zirvelere giden kapılar kapalı kalacaktır” ifadelerini kullandı. Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’e saldırmasından bu yana en çok kazananlardan biri olarak öne çıkan altın bu dönemde yüzde 8’den fazla değer kazandı. Öte yandan, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Pazar günü sürpriz bir şekilde işgal altındaki Batı Şeria’nın Ramallah kentine bir ziyaret gerçekleştirdi ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile bir araya geldi.
Kaynak: bloomberght.com

Yayın Komitesi
Prof.Dr.M.Başaran Öztürk (Komite Başkanı)
Prof.Dr.İlhan Küçükkaplan
Dr.Batuğhan Karaer
Doç.Dr.E.Savaş Başcı
Dr.Öğr.Üyesi Gizem Vergili