FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 162

Ukrayna’da Rus işgali altındaki Zaporizhzhia nükleer santraline yapılan top ateşi nedeniyle, her iki taraf da birbirini suçlarken, Rus birliklerinin Avrupa’nın en büyük atom santrali civarındaki kasabaları hedef alması nükleer bir kaza endişesi ve riskini de beraberinde getiriyor. Riske rağmen, Birleşmiş Milletler (BM) nükleer gözlemcileri, savaşın güney cephesindeki tesisi ziyaret etmek için izin bekliyorlar.

ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell  Jackson Hole merkez bankacılığı konferansının başlangıcında yaptığı konuşmada, ABD Merkez Bankası’nın yüksek enflasyonla mücadele etmek için faiz oranlarını yükseltmesiyle, Amerikalıların sancılı bir yavaş bir ekonomik büyüme ve muhtemelen artan işsizlik dönemine doğru yöneldiğini söyledi. Ayrıca Powell, , FED’in büyümeyi kısıtlamak için faiz oranının gerektiği kadar arttırılacağını ve enflasyonu düşürmek için de bu oranların gerektiği kadar süre değiştirilmeyeceğini belirtti. Powell’ın bu açıklamaları şimdiye kadar yaptığı piyasalar için en olumsuz açıklamalar olarak değerlendirildi. Açıklamaların ardından borsalar ve altın gerilerken Dolar endeksinde yükseliş meydana geldi.

Uluslararası Para Fonu (IMF) Birinci Başkan Yardımcısı Gita Gopinath, merkez bankalarının enflasyonu hedefe döndürmek için kararlı davranmaları gerektiğini ifade etti. Gopinath, Jackson Hole Ekonomi Politikası Sempozyumu’nda yaptığı konuşmada, Kovid-19 salgını ve Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı sonucunda merkez bankacılarının işinin çok daha zor olduğunu kaydetti. Salgın ve savaşın politika yapıcılar için önemli derslerle birlikte ülkelerin para politikası çerçeveleri için “stres testleri” olarak hizmet ettiğini belirten Gopinath, salgın toparlanmasının, bazen uygun bir strateji olsa bile ekonominin ısınmasının önemli enflasyon riski yarattığını gösterdiğini anlattı. Gopinath, “İşsizliğin düşük seviyelere inmesi ve kilit sektörlerin arz kısıtlamaları ile karşı karşıya kalması nedeniyle enflasyon baskıları, çok daha yoğun hale gelebilir.” değerlendirmesinde bulundu.
Kaynak: aa.com.tr

Jackson Hole Ekonomi Sempozyumu’nda konuşan Avrupa Merkez Bankası (ECB) yönetim kurulu üyesi Isabel Schnabel, Fransa Merkez Bankası başkanı Francois Villeroy de Galhau ve Letonya merkez bankası Başkanı Martins Kazaks, hepsi güçlü ve önemli politika adımlarının atılması gerektiğini ifade etti. ECB geçen ay negatif olan oranı 50 baz puan artırarak sıfıra yükseltmişti. Yüksek enflasyon ve FED’in de büyük adımlarla hareket etmesi nedeniyle ECB’den 8 Eylül’de benzer ve hatta daha büyük bir hareket bekleniyor. Uzmanlar faiz artışlarının devam etmesi halinde büyümenin yavaşlaması ve hatta resesyona girilebileceği uyarısında bulunuyorlar.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) işbirliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi, Ağustos ayında bir önceki aya göre %6,1 oranında arttı; Temmuz ayında 68,0 olan endeks, Ağustos ayında 72,2 oldu.
Kaynak tuik.gov.tr

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü % 0,30 kazançla 3.146,10 puandan tamamlayarak tüm zamanların en yüksek günlük ve haftalık kapanışını gerçekleştirirken, gördüğü en yüksek seviye rekorunu 3.188,07 puana taşıdı. BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 9,33 puan artarken, toplam işlem hacmi 91,8 milyar lira ile rekor seviyede gerçekleşti.
Kaynak: trthaber.com

TCMB İmalat Sanayi Kapasite Kullanım Oranı (KKO)’nı açıkladı. 2022 yılı Ağustos ayında, imalat sanayinde faaliyet gösteren 1754 iş yeri tarafından İktisadi Yönelim Anketi’ne verilen yanıtlar toplulaştırılarak değerlendirilmiştir. İmalat sanayi genelinde kapasite kullanım oranı (KKO), bir önceki aya göre 1,5 puan azalarak % 76,7 seviyesinde gerçekleşmiştir. Mevsimsel etkilerden arındırılmış kapasite kullanım oranı (KKO-MA), bir önceki aya göre 1,5 puan azalarak % 76,6 seviyesinde gerçekleşmiştir.
Kaynak: tcmb.gov.tr

TCMB, Finansal Hizmetler İstatistikleri ve Finansal Hizmetler Güven Endeksi (FHGE)’ni yayınladı. 2022 yılı Ağustos ayında Finansal Hizmetler Anketi sonuçları, finansal sektörde faaliyet gösteren 155 kuruluşun yanıtlarının ağırlıklandırılıp toplulaştırılmasıyla elde edilerek değerlendirilmiştir. 2022 yılı Ağustos ayında FHGE, bir önceki aya göre 3,5 puan düşüş kaydederek 168,3 seviyesinde gerçekleşmiştir. Endeksi oluşturan anket sorularına ait yayılma endeksleri incelendiğinde, gelecek üç aydaki hizmetlere olan talep beklentisinin FHGE’yi artış yönünde etkilediği, son üç aydaki iş durumu ve hizmetlere olan talebin ise FHGE’yi azalış yönünde etkilediği görülmektedir.
Kaynak: tcmb.gov.tr

Yayın Komitesi
Prof.Dr.M.Başaran Öztürk (Komite Başkanı)
Prof.Dr.İlhan Küçükkaplan
Dr.Batuğhan Karaer
Doç.Dr.E.Savaş Başcı
Dr.Öğr.Üyesi Gizem Vergili

Bülteni pdf olarak indir