FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 24

FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 24

Geçtiğimiz hafta ABD’nin İran’ın üst düzey askeri yetkililerinden birini öldürmesi olumlu seyreden piyasaları birdenbire tersine çevirdi. Tarafların karşılıklı açıklamaları tansiyonu yükseltmeye devam ediyor.  Hafta başından itibaren piyasalar konu ile ilgili gelişmeleri yakından takip edecek. ABD İran gerilimi nedeniyle Altın fiyatları %1’in, petrol fiyatları ise %3’ün üzerinde yükselişler kaydetti.


Trump, ABD Çin birinci faz anlaşmasının 15 Ocak tarihinde Beyaz Saray’da yapılacağını, ikinci faz anlaşması için de kendisinin Pekin’e gideceğini açıkladı.

FED Aralık ayı başındaki yapmış olduğu toplantı tutanaklarını açıkladı. Tutanaklarda görünümde önemli bir değişiklik olmadıkça faiz oranlarında değişikliğe gidilmeyeceği, küresel bazda enflasyonun zayıf seyretmesinin Fed’in beklediği %2’lik enflasyon oranına ulaşılmasında da güçlük yarattığı belirtildi. 


Çin Merkez Bankası’nın (PBOC) bankalara ucuz fonlama desteğinin arttırılacağını açıklamasının ardından, başta Asya piyasaları olmak üzere hisse senetlerinde yükselişler meydana geldi. Piyasalar yıla ülke tahvilleri açısından da olumlu yönde başladı.

Avrupa bölgesine ilişkin açıklanan imalat PMI (Purchasing Manager Index), satın alma yöneticileri endeksi verilerinde olumsuz seyir devam ediyor. Aralık ayında PMI verileri AB Bölgesinde 46,3’e, Almanya’da43,7’ye, Fransa’da 50,4’e, İtalya’da 46,2 ve İngiltere’de 47,5’e geriledi. ABD PMI verileri de Aralık ayında 47,2’ye düşerek 2009 yılından bu yana en düşük seviyeye geriledi. Bilindiği üzere PMI endeksinin 50’nin altında olması daralmaya işaret etmektedir. Bu verilerin uzun bir süredir 50’nin altında seyretmesi başta Avrupa piyasaları olmak üzere dünyada endişe yaratmaya devam ediyor. Yurt içi imalat PMI endeksi de Aralık ayında 49,5 olarak gerçekleşti.

Euro/Dolar paritesi 1,12 seviyesi altına gerileyerek1,1130 destek seviyesine doğru hareketlendi, parite haftayı 1,1162 seviyesinden kapatırken, Dolar endeksi hafta içinde yatay bir seyir izledi ve haftayı 96,90 seviyesinde tamamladı.

Libya’ya asker gönderimi ile ilgili tezkere 325 kabul ve 184 ret oyu ile TBMM’de onaylanarak 3 Ocak 2020 tarihli resmi gazetede yayınlandı. 

Dış ticaret açığı Kasım ayında 2,2, Ocak-Kasım arası da 26,8 milyar dolar olarak gerçekleşti. Yılbaşından Kasım ayı sonuna kadar 156,9 milyar dolar ihracata karşılık 183,7 milyar dolar ithalat gerçekleşti.

Tüketici fiyatları aylık bazda %0,74 oranında artarak yıllık bazda %11,84 düzeyinde gerçekleşti. Beklentilerin üzerinde gerçekleşen artışın en büyük nedenlerinin başında gıda fiyatlarındaki artışlar geliyor. Oran Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın açıkladığı %12 hedefinin de aşağısında gerçekleşmiş oldu.

Kaynak:www.tuik.gov.tr

Antalya Valisi Münir Karaoğlu twitter hesabından Antalya’da 2019 yılına ilişkin ziyaretçi sayısında rekor kırıldığını duyurdu. Sn.Karaoğlu “2019 hedeflerimize ulaştık. 2019 yılında toplam ziyaretçi sayısı, (iki Havaalanımız, deniz yolu ve transfer ziyaretçileri)  15.644.108 olarak gerçekleşmiştir” yönünde açıklamada bulundu.

Hazine ve Maliye Bakanlığı Ocak-Mart 2020 dönemine ilişkin borçlanma programını açıkladı. Programa göre;

-Ocak ayında toplam 23,6 milyar TL’lik iç borç servisine karşılık toplam 15 milyar TL’lik,

​-Şubat ayında toplam 27,8 milyar TL’lik iç borç servisine karşılık toplam 29 milyar TL’lik ve 

-Mart ayında toplam 28,6 milyar TL’lik iç borç servisine karşılık toplam 29,8 milyar TL’lik iç borçlanmayapılması planlanmıştır.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Ekim 2019 dönemine ilişkin finansal kesim dışındaki firmaların döviz varlık ve yükümlülük verilerine ilişkin bültenini yayımladı. Net döviz pozisyon açığı bir önceki aya göre 1.616 milyon dolar azalarak, 176.433 milyon dolar olarak gerçekleşti.

TCMB 28 Aralık 2019 tarihinde yabancı para mevduat/katılım fonlarına uygulanan zorunlu karşılık oranlarının tüm vade dilimlerinde 200 baz puan artırılmasına, Türk lirası reel kredi büyüme koşullarını sağlayan bankaların bu artıştan etkilenmemesini teminen söz konusu oranların bu bankalar için 200 baz puan daha düşük uygulanmasına karar verdiğini açıklamıştır. Alınan bu kararla, piyasadan yaklaşık 2,9 milyar ABD doları tutarında likidite çekilmesi beklendiği ifade edilmiştir. Bu karar sonrası döviz mevduat hesaplarında uygulanan faiz oranlarının düşmesi bekleniyor.

Bülteni pdf olarak indir