FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 34

FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 34

Korona virüsünün yarattığı belirsizlik ve karmaşıklık dünyayı sarmış durumda. Ülkelerin aldığı önlemler ve hastalıkla ilgili açıklanan sayılar, makro ekonomik verilerin önüne geçmiş durumda. Virüs’ün Çin’den sonra dünyaya yayılması ve Dünya Sağlık örgütü tarafından pandemi olarak tanımlanması piyasalarda panik havasını daha da arttırdı. Birçok borsa önceki zirvesinden %20 daha aşağıya gelerek ayı piyasasına girmiş oldu. Bazı çevreler virüsün, finansal piyasalarda sürpriz yaratan ya da hiç beklenmeyenin gerçekleşmesi olarak da adlandırılan siyah kuğu sonuçlarına neden olduğuna işaret ediyor.

Virüs nedeni ile ABD Avrupa’dan seyahatleri 30 gün süre ile askıya alırken, ülkemizde 17 ülkeden gelişleri 17 Nisan tarihine kadar durdurdu. Birçok ülke benzer uygulamaları hayata geçirmeye başladı. Uluslararası düzeyde çalışan birçok şirket mağazalarını kapatma kararı aldılar.

Diğer yandan ABD Merkez Bankası FED faiz indirimleri ile ilgili mesajlar verirken, piyasalara repo penceresi ile likidite desteğinde de bulundu.  Avrupa Merkez Bankası ECB’de faizde herhangi bir değişikliğe gitmezken bankaların sermayelerine destek vereceğini ve yıl sonuna kadar 120 milyar euroluk varlık alımı yapacağını açıkladı.

Geçtiğimiz hafta panik havası ile %10’ların üzerinde değer kaybeden borsa endeksleri, merkez bankalarının desteklerine devam edeceği açıklamaları ile haftanın son günü toparlama eğilimi içine girdi. Euro/dolar paritesi düşüşüne devam ederek haftayı 1,11 seviyelerinden, WTI ve  Brent petrol Rusya-Suudi Arabistan arası petrol arzı anlaşmazlığı nedeni ile 32 ve 35, ons altın ise nakit ihtiyacı nedeniyle bozdurulan altınların endeksi aşağıya çekmesi nedeni ile 1.529 dolardan tamamladı.

Tüm dünyada virüsle ilgili gelişmeler yakından takip edilmeye devam edilirken, büyüme ile ilgili kayıpların etkilerinin telafisi için, hükümetlerin ve merkez bankalarının alacağı önlemler ve yapacağı destekler yakından izlenecek. Yine Çin’in sanayi üretimi ve ABD Empire imalat endeksleri de haftanın açıklanacak en önemli verileri olarak karşımıza çıkıyor.

TCMB Mart ayı beklenti anketini açıkladı. Bültende; “Cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 10,06 iken, bu anket döneminde yüzde 9,98 olmuştur. 12 ay sonrası TÜFE beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 9,61 iken, bu anket döneminde yüzde 9,51 olmuştur. 24 ay sonrası TÜFE beklentisi ise aynı anket dönemlerinde sırasıyla yüzde 8,52 ve yüzde 8,51 olarak gerçekleşmiştir” açıklaması yer aldı.

Kaynak : tcmb.gov.tr

TÜİK tarafından Ocak 2020 sanayi üretim endeksinin aylık bazda %0,2 azaldığı  yıllık bazda ise %7,9 arttığı açıklandı.

Kaynak: tuik.gov.tr

Yine TÜİK tarafından açıklanan işsizlik verilerine ilişkin haber bülteninde “İşsizlik oranı %13,7 seviyesinde gerçekleşti. Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2019 yılı Aralık döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 92 bin kişi artarak 4 milyon 394 bin kişi oldu. İşsizlik oranı 0,2 puanlık artış ile %13,7 seviyesinde gerçekleşti. Tarım dışı işsizlik oranı 0,2 puanlık artış ile %15,8 oldu.” Açıklamasına yer verildi.

Kaynak: tuik.gov.tr

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın açıkladığı dış ticaret veri bülteninde “Ocak ayında ihracat bir önceki yılın aynı ayına göre % 6,10 oranında, ithalat ise % 18,96 oranında artmıştır.

2020 yılı ocak ayında geçen yılın aynı ayına göre;

  • İhracat, % 6,10 artarak 14 milyar 765 milyon dolar,
  • İthalat, %18,96 artarak 19 milyar 229 milyon dolar,
  • Dış ticaret hacmi, %13,01 artarak 33 milyar 994 milyon dolar,
  • İhracatın ithalatı karşılama oranı %76,8 olmuştur.

Kaynak: ticaret.gov.tr

Benzinin litre fiyatında toplamda 1,11, motorinde ise 56 kuruşluk indirim gerçekleşirken dolar TL kuru yükseliş kaydederek haftayı 6,33 seviyesinden tamamladı.

Yayın Komitesi
Prof.Dr.M.Başaran Öztürk (Komite Başkanı)
Dr.Batuğhan Karaer
Prof.Dr.İlhan Küçükkaplan
Doç.Dr.E.Savaş Başcı

Bülteni pdf olarak indir