FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 39

FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 39

Geçtiğimiz hafta IMF’nin ekonomik tahminleri ile birlikte virüsün etkilerinin derin olup olmayacağı yönünde değerlendirmelerin hakim olduğu bir ortamda geçti. Trump’ın salgında zirve noktasının görüldüğü ve üç aşamalı bir şekilde ekonomik faaliyetlere dönüleceği açıklaması piyasaların yönünü olumlu tarafa çevirdi.

Trump’ın açıklamalarının ardından ons altın fiyatı 1.700 doların altına gerilerken petrol fiyatları yönünü Rusya ve Suudi Arabistan’ın gerekli görülmesi halinde OPEC+ ile birlikte zorunlu tedbirleri alacakları açıklaması ile de yukarıya çevirdi. 

IMF küresel büyüme tahminini düşürdü. Virüs salgının etkisi ile 2020 yılında küresel ekonomideki büyümenin %3 daralacağı, 2021 yılı için de %5,8 büyüme öngörüldü. Diğer yandan Türkiye için bu yıl %5 daralma ve işsizlik oranının %17,2 olacağı gelecek yıl ekonominin %5 büyüyeceği tahmininde bulunuldu. IMF ayrıca üye ülkelere yeni bir kısa vadeli likidite hattı açarak ülkelerin kotalarının %145’ine kadar likidite sağlama imkanı getirdi. Türkiye bu kapsamda 9,22 milyar dolarlık likidite imkanından yararlanabilir.

Korona virüs ile ilgili olarak İngiltere ve Fransa aldıkları tedbirleri uzatırken Hindistan, Danimarka ve Almanya uygulamaları esneten ülkeler arasına katıldı. Almanya’da mağazaların 20 Nisan’da, berber ve okulların da 4 Mayıs tarihinde kademeli olarak açılmasına karar verildi. 

ABD’de geçtiğimiz hafta yapılan işsizlik maaşı başvuruları önceki haftaya oranla 1,4 milyon kişi azalarak 5,24 milyon kişi oldu. Son dört haftada işsizlik maaşına başvuranların sayısı 22 milyonu geçti.

Boeing ticari uçak üretimine yeniden başlayacağını, Volkswagen’de Slovakya’daki fabrikasını 20 Nisan sonrasında kademeli şekilde açacağını açıkladı. Yurt içinde de Mercedes-Benz, Honda, Hyundai, Ford Otosan ve Karsan’da üretime başlıyor.

Çin ekonomisi, 1992 yılından bu yana ilk kez daralma kaydederek yılın ilk çeyreğinde %6,8 oranında küçülme kaydetti.

Avrupa Birliği Çin, Endonezya ve Tayvan’dan çelik ürünleri ithalatına geçici vergiler getirirken, ülkemizde de 3 ay süreyle demir çelik ürünlerinin gümrük vergileri 5 puan, bazı sanayi ürünlerinin gümrük vergisi de %5 ile %50 arasında değişen oranlarda arttırıldı.

Sağlık Bakanı Dr.Fahrettin Koca korona virüs ile ilgili önemli bir dalgalanma olmaz ise Ramazan Bayramı’ndan sonra kademeli olarak normalleşmenin gündeme gelebileceğini ve il bazında farklı uygulamaların başlatılacağını açıkladı.

TCMB Başkanı Murat Uysal Anadolu Ajansı’na verdiği röportajda; Korona virüsünün yarattığı olumsuz etkileri bertaraf etmek için bir takım tedbirler aldıklarını dile getirirken, merkez bankalarıyla mevcut işbirliğimizi güçlendirmek ve yeni swap anlaşmaları tesis etmek amaçlı görüşmeler yapıldığını da dile getirdi.

TCMB Nisan ayı beklenti anketi açıklandı. Ankete göre;

  • Cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi bir önceki anket döneminde % 9,98 iken, bu anket döneminde % 9,76 olmuştur.
  • BİST Repo ve Ters-Repo Pazarı’nda oluşan cari ay sonu gecelik faiz oranı beklentisi bir önceki anket döneminde %10,38 iken, bu anket döneminde % 9,13’e gerilemiştir. TCMB Ağırlıklı Ortalama Fonlama Maliyeti cari ay sonu beklentisi bir önceki anket döneminde % 10,27 iken bu anket döneminde % 9,03 olmuştur. TCMB bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı cari ay sonu beklentisi ise aynı anket dönemlerinde sırasıyla %10,33 ve % 9,33 olarak gerçekleşmiştir.
  • Cari yıl sonu döviz kuru (ABD Doları/TL) beklentisi bir önceki anket döneminde 6,51 TL iken, bu anket döneminde 6,93 TL’ye yükselmiştir. 12 ay sonrası döviz kuru beklentisi ise aynı anket dönemlerinde sırasıyla 6,66 TL ve 7,11 TL olarak gerçekleşmiştir.

Kaynak: tcmb.gov.tr

Hafta başında BDDK dövizdeki hareketliliğe karşılık swap limitlerini %10’dan %1’e çekti. BDDK tarafından 18 Nisan 2020 tarihinde, 01.05.2020’den başlamak üzere, haftalık bazda Aktif Rasyosu hesaplamalarına her ay sonu itibariyle, o aya ilişkin aylık ortalamasının mevduat bankaları için %100’ün, katılım bankaları için %80’in altına düşmemesine ve Bankacılık Kanununun 148 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi uyarınca baz alınacak aykırılık oluşturan aşım tutarının, ilgili ay sonu itibariyle AR değeri %100’ün altında olan bankalar ve %80’in altında olan katılım bankaları için, rasyoyu sırasıyla %100 ve %80 düzeyine getirecek paydaki değişim tutarı olarak hesaplanmasına karar verilmiştir. BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben, alınan bu karar ile  bankaların kaynaklarını daha verimli kullanmaları ve reel sektörün finansman kaynaklarına daha rahat ulaşabilmesinin amaçlandığını ifade etti.

Kaynak: bddk.org.tr

Bu hafta Dolar Türk Lirası Ağustos 2018’den bu yana en yüksek seviyeyi görerek 6,9587 seviyesini görerek haftayı 6,93 seviyesinden kapattı.

Gelecek hafta global piyasalarda öncü imalat PMI verileri, AB liderler zirvesi ve yurt içinde de TCMB toplantısı yakından takip edilecek.

Yayın Komitesi
Prof.Dr.M.Başaran Öztürk (Komite Başkanı)
Prof.Dr.İlhan Küçükkaplan
Dr.Batuğhan Karaer
Doç.Dr.E.Savaş Başcı

Bülteni pdf olarak indir