FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 49

FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 49

Moody’s korona virüs salgını nedeniyle G20 ekonomilerinin 2020 yılında %4,6 daralacağını ve toparlanmanın uzun ve engebeli olacağını bildirdi. Ekonomilerin normalleşme aşamalarına ve halk sağlığının korunmasına ilişkin gelişmelere bağlı olarak yılın ikinci yarısında kademeli olarak toparlanacağını öngördü.

Euro bölgesinde Mayıs ayında -18,8 olan tüketici güven endeksi Haziran ayında beklentilerden hızlı toparlanarak -14,7 olarak gerçekleşti. Ayrıca gelişmiş ekonomilerin satın alma yöneticileri endeksi (PMI), ABD’de de Mayıs ayında 37’den Haziran’da 46,8’e, Euro bölgesinde 31,9’dan 47,5’e, İngiltere’de 30’dan 47,6’ya yükselerek tahminlerin üzerinde güçlü bir görüntü sergiledi. ABD yeni konut satışları Mayıs ayında bir önceki dönem %2,9’dan beklentileri aşarak %16,6’ya yükseldi.

Almanya’da iş alemi güven endeksi (IFO) Mayıs’ta 79,7 seviyesinde iken endeks Haziran ayında beklentilerin üzerinde toparlanarak 85 seviyesine geldi.

Uluslararası Para Fonu (IMF) daha önce %3 daralma olarak öngördüğü küresel büyüme tahminini %4,9 daralma olarak revize etti. 2021 yılı büyüme beklentisini de %5,4 olarak açıkladı.

TCMB hafta içinde yaptığı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında beklentilerin aksine politika faizini sabit tutarken, duyuru metninde; toplam talep koşullarının sınırlayıcı etkisine karşın, salgına bağlı birim maliyet artışlarının yansımalarıyla çekirdek enflasyon göstergelerinin eğilimlerinde bir miktar yükseliş gözlenmektedir. Uluslararası emtia fiyatları tüketici enflasyonunu sınırlamaya devam ederken, gıda enflasyonu dönemsel ve salgına bağlı etkiler nedeniyle artmıştır. Salgına bağlı tedbirlerle kısa vadede etkili olan arz yönlü unsurların, normalleşme sürecinin devamıyla kademeli olarak ortadan kalkacağı ve yılın ikinci yarısında talep yönlü dezenflasyonist etkilerin daha belirgin hale geleceği değerlendirilmektedir. Bu çerçevede Kurul, enflasyon görünümünü etkileyen tüm unsurları dikkate alarak, politika faizinin sabit tutulmasına karar vermiştir, açıklamasına yer verildi.

Kaynak:  tcmb.gov.tr

Geçtiğimiz hafta sonu TCMB, kredi talebinin karşılanmasında bankalara esneklik sağlanması amacıyla; yıllık reel kredi büyüme oranı yüzde 15’in üzerinde olan bankaların zorunlu karşılık teşviklerinden faydalanabilmeleri için sağlamaları gereken uyarlanmış reel kredi büyüme oranının yüzde 15’ten küçük olma koşulunun, yılsonuna kadar geçici bir süre için uygulanmamasına karar vermiştir.

Kaynak:  tcmb.gov.tr

TUİK ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası iş birliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi, Haziran ayında bir önceki aya göre %5,2 oranında arttı; Mayıs ayında 59,5 olan endeks, Haziran ayında 62,6 oldu.

Kaynak:  tuik.gov.tr

TCMB tarafından Haziran ayı Mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi (RKGE-MA) bir önceki aya göre 16,3 puan artarak 89,8 seviyesine çıktığı açıklanmıştır.

Kaynak: tcmb.gov.tr

Yayın Komitesi
Prof.Dr.M.Başaran Öztürk (Komite Başkanı)
Prof.Dr.İlhan Küçükkaplan
Dr.Batuğhan Karaer
Doç.Dr.E.Savaş Başcı

Bülteni pdf olarak indir