FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 66

FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 66

Pandeminin ortaya çıktığı günden bu yana Almanya’da en yüksek günlük vaka sayısına ulaşılırken, Avrupa’da birçok ülkede durum giderek daha da kötüleşiyor. ABD’de de vaka sayısı rekoru kırılırken uzmanlar şubat ayında hastalıktan ölenlerin sayısının 500 bine ulaşabileceğinden endişe ediyorlar. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da ülkemizdeki toplam vaka sayısının %40’nın İstanbul’da olduğunu ve salgının artmaya başladığını açıkladı.  Açıklanan vaka sayıları piyasalardaki moralleri doğrudan etkiliyor.

ABD’de 59. Başkanın seçim süreci son hızla devam ederken sandık başında ve posta yoluyla erkenden oy kullananların önceki yıla göre oranla daha fazla olduğu dikkat çekerken katılımın yüksek olması bekleniyor. Aynı zamanda Temsilciler meclisinin tamamı ile senatonun üçte biri de bu seçim sürecinde belirlenecek. Diğer yandan teşvik paketi çalışmalarının devam ettiği ancak başkanlık seçimleri öncesine yetişmesinin, mümkün olmadığı piyasalar tarafından kabul edilmiş durumda.

ABD’de İmalat Sanayi Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI: Purchasing Manager Index) Ekim ayında 53,3 seviyesine çıkarak Ocak 2019’dan bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Aynı zamanda hizmet sektörü de Ekim ayında 56’ya çıkarak son 20 ayın en yüksek seviyesine ulaşmış durumda.

Birleşmiş Milletler (BM) Libya’da tarafların kalıcı ateşkes için bir anlaşmaya vardığını duyurdu. Anlaşmanın detayları hakkında bilgi verilmezken, Ankara anlaşmaya temkinli yaklaşıyor.

Avrupa Birliği(AB)’nden 2021 yılı başında ayrılacak olan İngiltere ilk serbest ticaret anlaşmasını Japonya ile yaptı. Eylül ayında mutabık kalınan anlaşma kapsamında; İngiliz iş dünyasına pasifik kapıları açılırken, dijital veri, finansal hizmetler, otomobil, demiryolu, yiyecek ve içecek, tarım ile yaratıcı endüstriler konularında iş birliğine gidilmesine karar verildi. Bu anlaşma ile iki ülke arasındaki ticaret hacminin yıllık 15 milyar sterline çıkması bekleniyor.

TCMB Para Politikası Kurulu toplantısı sonucu politika faizinde herhangi bir değişikliğe gidilmedi. Para Politikası Kurulu (Kurul);

  • Politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 10,25 düzeyinde sabit tutulmasına
  • Para politikası operasyonel çerçevesinde değişikliğe giderek Geç Likidite Penceresi işlemlerinde uygulanacak Merkez Bankası borç verme faiz oranı ile gecelik borç verme faiz oranı arasındaki farkın 300 baz puan olarak belirlenmesine karar vermiştir açıklamasında bulunuldu.

Detaylara aşağıdaki bağlantından ulaşılabilir.

Kaynak: tcmb.gov.tr

TÜİK tarafından Ekim ayı Tüketici Güven Endeksi açıklandı. Buna göre Ekim ayı Tüketici Güven endeksi bir önceki aya oranla %0,1 azalarak 81,9 olarak gerçekleşti.

Kaynak: tuik.gov.tr

AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş bir basın toplantısı ile yaklaşık 500 milyar TL’sına yaklaşan geniş kapsamlı yapılandırma paketi hazırladıklarını ve yakın zamanda kanun tasarısını TBMM Plan ve Bütçe komisyonuna sunacaklarını açıkladı. Kanun tasarısında, gelir vergisi, kurumlar vergisi, KDV, motorlu taşıtlar vergisi, özel tüketim vergisi, tüm idari para cezaları, KYK borçları vb. devlet alacakları kapsam içine dahil edilecek. Yıl sonuna kadar müracaat etme süresi olan yapılandırmada ödemelerinin, 2 ayda bir 18 taksitte yapılması planlanıyor. Peşin ödemelerde faizin %90’nının silinmesi söz konusu.

Yayın Komitesi
Prof.Dr.M.Başaran Öztürk (Komite Başkanı)
Prof.Dr.İlhan Küçükkaplan
Dr.Batuğhan Karaer
Doç.Dr.E.Savaş Başcı

Bülteni pdf olarak indir