02 Ağu FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 106
Geçtiğimiz hafta ülkemizin çeşitli bölgelerindeki ormanlarda çıkan yangınlar nedeniyle milletçe derin üzüntü içindeyiz. Yangında hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet yakınlarına baş sağlığı ve yaralananlara acil şifalar dileriz. Ülkemizin başına gelen bu felaketlerin bir an önce son bulmasını umut ediyoruz.
Hızla artan vaka sayıları tüm dünyayı endişelendiriyor. Virüsün daha da tehlikeli varyantlarının ortaya çıkması konusunda kaygılar gündemde, Dünya sağlık örgütü (DSÖ) salgının daha tehlikeli varyantlarının ortaya çıkmadan önlenmesi için tüm ülkelere çağrıda bulundu. Uzmanlar, başta aşı olmak ve alınan tedbirlerin Delta varyantına karşı etkili olduğunu belirtirken, aşı uygulamasının devam etmesinin önemine dikkat çekiyorlar. Aşıya karşı protestolar devam ederken, hastaneye yatanların çoğunluğunun aşı yaptırmayanlardan oluşması dikkat çekiyor. Benzer durum ülkemiz için de geçerli. Günlük vaka sayıları 20 binin üzerine çıkarken hastaneye yatanların çoğunluğunu aşı olmayanların oluşturduğu ifade ediliyor.
Artan Delta varyantına ve buna bağlı olarak başta Avrupa’da olmak üzere bazı kısıtlayıcı tedbirlerin alınacağı bilgileri piyasalarda olumsuz bir hava yaratıyor. Çin’in eğitim ve teknoloji şirketlerine dönük getirdiği regülasyonların, başta Asya piyasaları olmak üzere dünya piyasalarına da olumsuz yönde yansımaları oldu.
Piyasalardaki olumsuz hava ABD Merkez Bankası’nın (FED) ekonomiye ilişkin hedeflerde uygun seyrin devam ettiği açıklamasına rağmen değişmedi. FED geçtiğimiz hafta yaptığı toplantı sonrası faizde bir değişikliğe gitmezken, tahvil alımlarının kademeli olarak azaltılması (tapering) konusunun derin bir şekilde tartışıldığı açıklandı.
Uluslararası Para Fonu (IMF), Dünya Ekonomik Görünüm Raporu’nu güncelledi. Raporda, ekonomik beklentilerin nisan ayından bu yana ülkeler arasında daha da farklılaştığı belirtilirken, küresel ekonominin 2021’de % 6 büyümesinin beklendiği, 2022 yılı büyüme tahminin ise % 4,4’ten % 4,9’a yükseltildiği kaydedildi. Yeni tip korona virüs (Kovid-19) aşısına erişimin küresel toparlanmayı iki bloğa ayırdığına işaret edilen raporda, salgın devam ettiği sürece vaka sayısının çok düşük olduğu ülkelerde bile toparlanmanın garanti edilemediği aktarıldı. Ayrıca IMF 2021 yılı için daha önce %6 olarak açıkladığı Türkiye için büyüme tahminini %5,8 olarak güncelledi.
Kaynak: aa.com.tr
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yılın 3. Enflasyon Raporu yayınlandı. Raporun bilgilendirme toplantısında, Başkan Şahap Kavcıoğlu, “Enflasyon Raporu 2021-III” bilgilendirme toplantısında yaptığı konuşmada, temel varsayımları ve kısa vadeli öngörüleri doğrultusunda, politika faizinin güçlü dezenflasyonist etkiyi muhafaza edecek şekilde, enflasyonun üzerinde bir düzeyde oluşturulmaya devam edileceği bir görünüm altında, enflasyonun kademeli olarak hedeflere yakınsayacağını öngördüklerini belirtti. Bu çerçevede, enflasyonun 2021 sonunda % 14,1 olarak gerçekleşeceğini, 2022 sonunda % 7,8’e, 2023 sonunda ise orta vadeli hedef olan % 5 seviyesine gerileyerek istikrar kazanacağını tahmin ettiklerini dile getiren Kavcıoğlu, “Böylece 2021 yıl sonu enflasyon tahminini 1,9 puanlık güncellemeyle % 12,2’den % 14,1’e yükselttik.” ifadesini kullandı.
Kaynak: aa.com.tr
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) temmuz ayı Ekonomik Güven Endeksi’ni yayınladı. Ekonomik güven endeksi haziran ayında 97,8 iken, Temmuz ayında %2,3 oranında artarak 100,1 değerine yükseldi. Ekonomik güven endeksindeki artış, reel kesim (imalat sanayi), hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörü güven endekslerindeki artışlardan kaynaklandı. Reel kesim güven endeksi bir önceki aya göre Temmuz ayında %2,1 oranında artarak 112,1 değerini, hizmet sektörü güven endeksi %5,8 oranında artarak 114,8 değerini, perakende ticaret sektörü güven endeksi %3,7 oranında artarak 109,6 değerini, inşaat sektörü güven endeksi %4,7 oranında artarak 86,3 değerini aldı. Tüketici güven endeksi %2,7 oranında azalarak 79,5 değerini aldı.
Kaynak: tuik.gov.tr
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Ticaret Bakanlığı iş birliğiyle oluşturulan haziran ayına ilişkin geçici dış ticaret verileri açıklandı. Buna göre, Genel Ticaret Sistemi (GTS) kapsamında ihracat haziranda geçen yılın aynı ayına kıyasla % 46,9 artarak 19 milyar 775 milyon dolar, ithalat % 38,7 artışla 22 milyar 628 milyon dolar oldu. Dış ticaret açığı haziranda geçen yılın aynı ayına göre % 0,2 azalarak 2 milyar 853 milyon dolara geriledi. İhracatın ithalatı karşılama oranı Haziran 2020’de % 82,5 iken, 2021 Haziran ayında % 87,4’e yükseldi. İhracat ocak-haziran döneminde ise geçen yılın aynı dönemine göre % 39,8 artarak 104 milyar 945 milyon dolar, ithalat % 27,4 yükselişle 126 milyar 111 milyon dolara ulaştı.
Kaynak: aa.com.tr
Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan twitter hesabından, Türk Lirası mevduatlarındaki stopaj oran indirimlerinin süresini Eylül ayı sonuna, ayrıca konaklama, yeme-içme, ulaşım, işyeri kiralama ve diğer hizmetlerde son 1 yıldır uygulanan KDV oran indirimlerinin süresinin de 2 ay daha uzatıldığını açıkladı.
Yayın Komitesi
Prof.Dr.M.Başaran Öztürk (Komite Başkanı)
Prof.Dr.İlhan Küçükkaplan
Dr.Batuğhan Karaer
Doç.Dr.E.Savaş Başcı
Dr.Öğr.Üyesi Gizem Vergili