FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 110

Dünya genelinde korona virüs aşılama sayısı 5 milyar dozu geçti. Ülkemizde de toplamda 92 milyon doz aşı uygulamasına yaklaşıldı. Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantısı sonrası, aşı ile salgından tamamen kurtulmanın eşiğindeyiz açıklamasında bulundu.  Aşı yaptırmayanlara karşı baskılar ve yaptırımlar artarken, tüm dünyada salgının, aşısızların pandemisine dönüştüğü yönünde görüşler dile getirilmeye başlandı. Bazı ülkelerde aşı yaptıranlar ile yaptırmayanlar arasında kutuplaşmanın olmasından endişe ediliyor.

ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) önce acil kullanım onayı verdiği Pfizer Inc/BioNTech SE aşısına 16 yaş ve üzeri için tam kullanım onayı verdi. Piyasalar bu onaya, aşılama hızının artacağı ve talebinde aratacağı beklentisi ile olumlu yönde tepki verirken petrol fiyatlarında da artış meydana geldi.

Dünya piyasaları geçen haftanın son günü ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell’ın Jackson Hole Ekonomi Politikası Sempozyumu’ndaki konuşmasına odaklandı. Başkan Powell konuşmasında, tahvil alım hızının azaltılmasının faiz artırımları için bir işaret olmadığını, tahvil alımlarının azaltımının bu yıl başlanmasının uygun olabileceğini, enflasyonun geçici olduğunu gördüklerini ancak olası yüksek enflasyon sorununa karşı FED’in tepki vereceğini, toparlanmanın beklentileri aştığını  belirtti. Powell’ın ölçülü şahin olarak nitelendirilen açıklamasına karşı piyasalar olumlu tepki verdi.

Korona virüs önlemeleri kapsamında İngiltere ülkeler nezdinde oluşturduğu listeleri güncelledi. İngiltere Türkiye’yi yüksek riskli (kırmızı listede) ülkeler kategorisinde tutarken, Fransa da benzer listesini güncelleyerek Türkiye’yi turuncu listeden yüksek riskli ülkeler kategorisi olan kırmızı listeye aldı.

Çin, metal fiyatlarının yüksek olması nedeniyle, emtiaların arz ve fiyat dengesinin sağlanması amacıyla rezervlerindeki bakır, alüminyum ve çinko piyasaya satmaya devam edeceğini açıkladı.

Borsa İstanbul, Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası’nda,

-Fiziki Teslimatlı DolarTL Vadeli İşlem ve Opsiyon Sözleşmelerini,

-Platin ve Paladyum Vadeli İşlem Sözleşmelerini ve

-Devlet İç Borçlanma Senedi Vadeli İşlem Sözleşmelerini işleme açmaya hazırlanıyor. Konuyla ilgili açıklama yapan Borsa İstanbul Genel Müdürü Korkmaz Ergun, “Fiziki Teslimatlı DolarTL Vadeli İşlem ve Opsiyon Sözleşmeleri ile reel sektörümüze destek sağlayacağız” dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının Twitter hesabından paylaştığı infografiğe göre, geçen ay elektrik üretiminde aylık bazda tüm zamanların rekoru kırıldı. Temmuzda 30 bin gigavatsaatin üzerinde elektrik üretimi gerçekleşti. Yenilenebilir enerjide de rekorların yenilendiği temmuz ayında, güneş ve rüzgar enerjisinin elektrik üretimindeki payı yüzde 14,8 oldu. Lisanssız elektrik üretimi ise 1406 gigavatsaate ulaştı.
Kaynak: aa.com.tr

Hazine ve Maliye Bakanlığı, IMF SDR (Special Drawing Rights-Özel Çekme Hakkı) tahsisatlarının üye 190 ülkeye kota payları oranında yapıldığını belirterek, “Türkiye’ye, IMF’deki kota payına karşılık gelmek üzere 6,3 milyar dolar tahsis edilmiştir. IMF ile bu konuda bir anlaşma imzalanmamış ya da program ilişkisine girilmemiştir. Bu imkan, tüm üye ülkelerin kullanımına açılmış bir kaynaktır.” açıklamasında bulundu.
Kaynak: aa.com.tr

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Ağustos 2021 Tüketici Güven endeksini açıkladı. Türkiye İstatistik Kurumu ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası işbirliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi, Ağustos ayında bir önceki aya göre %1,6 oranında azaldı; Temmuz ayında 79,5 olan endeks, Ağustos ayında 78,2 oldu.
Kaynak: tuik.gov.tr

TÜİK Ağustos 2021 Ekonomi Güven endeksini açıkladı. Ekonomik güven endeksi Temmuz ayında 100,1 iken, Ağustos ayında %0,7 oranında artarak 100,8 değerine yükseldi. Ekonomik güven endeksindeki artış, reel kesim (imalat sanayi), hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörü güven endekslerindeki artışlardan kaynaklandı.
Kaynak: tuik.gov.tr

Yayın Komitesi
Prof.Dr.M.Başaran Öztürk (Komite Başkanı)
Prof.Dr.İlhan Küçükkaplan
Dr.Batuğhan Karaer
Doç.Dr.E.Savaş Başcı
Dr.Öğr.Üyesi Gizem Vergili

Bülteni pdf olarak indir