07 Mar FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 137
Dünya nükleer savaş tehdidi altında Rusya Ukrayna savaşını izliyor. Piyasalar savaşın etkileri nedeni ile olumsuz yönde etkilenirken petrol fiyatları rekor seviyelere yükseldi. Rusya’ya karşı yaptırımların dünya ekonomisi ve emtia fiyatları üzerindeki yansımaları sürüyor. Başta birçok Rus bankasının (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) SWIFT sisteminden çıkarılması olmak üzere yaptırımlar genişleyerek devam ediyor. Çin’in bankacılık ve sigorta düzenleyicisi çarşamba günü yaptığı açıklamada, ülkenin Rusya’ya karşı mali yaptırımlara karşı olduğunu ve katılmayacağını söyledi. Apple ve Disney gibi Amerikan firmaları, Rusya’daki işlerini azaltırken Çinli teknoloji firmaları bu konuda sessiz kaldı. İngiltere Merkez Bankası (BoE) ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) Rus rublesinin kendi para birimleri ve ABD doları karşısındaki verilerini yayınlamayı da durdurdu. Rusya ve Ukrayna arasındaki görüşmeler ise yakından takip ediliyor.
Uluslararası Para Fonu (IMF) Ukrayna’daki savaşın ekonomik etkisine ilişkin açıklamada bulundu. IMF, durumun değişken ve belirsiz olması nedeniyle ekonomik sonuçlarının çok ciddi boyutta olacağını, sorunların buğday ve diğer tahıllar dahil olmak üzere enerji ve emtia fiyatları, tedarik zinciri kesintilerinden kaynaklanan enflasyonist baskılara ve Covid-19 pandemisinden kaynaklanan toparlanmaya ilave olarak arttığını açıkladı. Ayrıca IMF fiyat şoklarının dünya çapında, özellikle de gıda ve yakıtın daha yüksek oranda harcama yaptığı yoksul haneler üzerinde etkili olabileceğini ve Rusya’ya yönelik yaptırımların, diğer ülkelere de yayılarak küresel ekonomi ve finans piyasalarını olumsuz yönde etkileyebileceğini belirtti.
Kaynak: imf.org
Birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de koronavirüs tedbirlerinin gevşetilmesine yönelik kararlar alınıyor. Ülkemizde de konu ile ilgili Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısı sonrası düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulundu. Bakan Koca, alınan kararları şöyle açıkladı: “Artık açık havada maske kullanmak zorunda değiliz. Kapalı ortamlarda havalandırma yeterliyse ve mesafe kuralına uyum gösterilebiliyorsa maske takmak artık şart değil. Yeni dönemde HES kodu uygulaması kaldırıldı. Hiçbir kurum ya da kuruluşa girişte HES kodu kontrolü yapılmayacak. Hastalık belirtisi olmayan kişilerden test istenmeyecek. Okullarda, iki vaka çıkması halinde sınıfın kapatılması şeklindeki uygulamaya artık gerek görülmemektedir. Pozitif çıkan öğrencinin izole edilmesi yeterli bulunacak ve eğitim devam edecektir.” Salgının düşüşe geçmesinden dolayı alınan kararlar ile ihtiyaç duyulan psikolojik rehabilitasyonun sağlanmasının da amaçlandığını belirten Koca, “Bu kararlar konusunda farklı değerlendirmeler yapılması mümkündür. Bizimse Bakanlık olarak hepimiz adına en iyisini yapmayı, en doğru kararı vermeyi amaçladığımızdan kimsenin kuşkusu olmayacaktır” ifadelerini kullandı.
Kaynak: saglik.gov.tr
ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell faiz artırımlarının geleceğini, Rusya-Ukrayna savaşının görünümü belirsiz hale getirdiğini ve ABD ekonomisi üzerindeki etkilerini yakından izleyeceklerini belirtti. Ayrıca Powell, enflasyonun devam etmesi durumunda daha agresif hareket edebileceklerini, çeyrek yüzde puanlık artışın geleceğini gördüğünü söyledi.
ABD’de beklenenden daha güçlü gelen istihdam raporuna rağmen Ukrayna’daki gelişmelerin baskısı ile hisse senetlerinde düşüşler devam etti. İstihdam artışı şubat ayında hızlandı ve temmuz ayından bu yana en büyük aylık kazancı kaydetti. Çalışma Bakanlığı Çalışma İstatistikleri Bürosu cuma günü bildirdiğine göre, ay için tarım dışı istihdam 678.000 arttı ve işsizlik oranı %3,8 oldu.
Avrupa Merkez Bankası, Rusya’nın Ukrayna’daki savaşının kıta ekonomisine verebileceği zararı değerlendirirken, teşvikten çıkış planına ara vermeye hazırlanıyor. Enflasyon, resmi hedefin üç katı olan %6’ya yaklaşırken, savaşın yüksek olan enerji maliyetlerini daha da artırdığı ve ticarete önemli bir tehdit oluşturduğu için Avrupa’nın pandemi toparlanmasının aksama tehlikesiyle karşı karşıya kalacağı konusunda edişeler yaşanıyor.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, sosyal medya hesabından, Türkiye ekonomisinin 2021’de yüzde 11’lik büyüme oranıyla son 10 yıldaki en yüksek büyüme seviyesine ulaştığını söyledi. Oktay, “Çeyreklik bazda ise yüzde 9,1 büyüme ile şu anda G20 ülkeleri arasında en yüksek büyüme. İhracat ve sanayi üretimimizin öncülüğünde yakalanan bu başarıda emeği geçen tüm kesimleri tebrik ediyorum. Ekonomimizin sağlam temeller üzerinde yükselmesine yönelik çalışmalarımız ara vermeksizin devam edecek” dedi.
Kaynak: trthaber.com
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) şubat ayı Tüketici Fiyat Endeksi’ni yayınladı. TÜFE’de (2003=100) 2022 yılı şubat ayında bir önceki aya göre %4,81, bir önceki yılın aralık ayına göre %16,45, bir önceki yılın aynı ayına göre %54,44 ve on iki aylık ortalamalara göre %25,98 artış gerçekleşti.
Kaynak: tuik.gov.tr
Petrol fiyatlarının artması nedeni ile ülkemizde de benzin ve motorin fiyatlarında rekor seviyeler görülüyor. Benzinin litre fiyatı 18 TL’yi mazotun ise 19 TL’yi aşmış durumda. Son altı ayda benzine %141 motorine ise %171 zam yapılmış oldu.
TÜİK ile Ticaret Bakanlığı iş birliğiyle oluşturulan genel ticaret sistemi kapsamında üretilen geçici dış ticaret verilerine göre; ihracat 2022 yılı ocak ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre %17,2 artarak 17 milyar 587 milyon dolar, ithalat %54,2 artarak 27 milyar 848 milyon dolar olarak gerçekleşti. Ocak ayında dış ticaret açığı bir önceki yılın aynı ayına göre %234,9 artarak 3 milyar 64 milyon dolardan, 10 milyar 261 milyon dolara yükseldi. İhracatın ithalatı karşılama oranı 2021 Ocak ayında %83,0 iken, 2022 Ocak ayında %63,2’ye geriledi.
Kaynak: tuik.gov.tr
Türkiye’nin 5 yıllık Kredi Temerrüt Takası (Credit Default Swap-CDS) 650 puan ile son 14 yılın en yüksek seviyesine çıkarak haftayı 607 puan seviyesinden tamamladı. Birçok ülkede risk primlerinin arttığı gözlemlenirken, artışta Rusya’nın Ukrayna’yı işgali, küresel ekonomik görünümün bozulması ve yurt içinde artan enflasyonist baskıların etkili olduğu değerlendiriliyor.
Yayın Komitesi
Prof.Dr.M.Başaran Öztürk (Komite Başkanı)
Prof.Dr.İlhan Küçükkaplan
Dr.Batuğhan Karaer
Doç.Dr.E.Savaş Başcı
Dr.Öğr.Üyesi Gizem Vergili