FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 139

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı bir aya yaklaşırken, tarafların müzakerelerinden henüz bir sonuç çıkmadı. Savaş nedeni ile petrol ve doğalgaz fiyatlarının yüksek seyri devam ederken, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), küresel çapta gıda üretim ve tedarikinde de aksamaların olabileceğini açıkladı.

Japonya Kovid-19’a karşı uyguladığı kısmi OHAL’i kaldırmaya hazırlanırken, corona virüs nedeni ile bir yıl
sonra iki ölüm gerçekleşen ve sıfır covid stratejisi uygulayan Çin’de vaka sayıları 3 katına çıktı.

Geçtiğimiz hafta sonuna doğru, Rusya’nın tahvil ödemesini gerçekleştirerek temerrüde düşmemesi ve Rusya Ukrayna müzakerelerinden umutlu bekleyiş nedeniyle hisse senedi piyasaları yükselirken, altın fiyatları ve ABD faiz oranları geriledi.

ABD Merkez Bankası (FED) üç yıl aradan sonra faiz artışına gitti. FED, faiz oranını 25 baz puan artırarak, faiz oranını 0-0,25’ten 0,25-0,50 aralığına yükseltti. Enflasyonda artış, büyümede düşüş beklentisini koruyan FED, yıl sonu enflasyon tahminini %4,3’e yükseltti. Ekonomik büyüme beklentisi ise %4’den %2,8’e indirildi.

Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat), Avrupa Birliği (AB) ve Euro Bölgesi’nin şubat ayı yıllık enflasyon verilerini yayımladı. Buna göre, AB’de ocak ayında yüzde 5,6 olan yıllık enflasyon, şubatta yüzde 6,2’ye yükseldi. Euro Bölgesi’nde de ocakta yüzde 5,1 olan yıllık enflasyon, şubatta yüzde 5,9 olarak belirlendi. Böylece, Euro Bölgesi’nde şubat ayında enflasyon, verilerin Eurostat tarafından toplandığı son 25 yılından beri ölçülen en yüksek seviyeye ulaştı.
Kaynak: trthaber.com

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,50 değer kazançla 2.144,26 puandan tamamlayarak tüm zamanların en yüksek haftalık kapanışını gerçekleştirdi. BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 10,68 puan artarken, toplam işlem hacmi 26,8 milyar lira seviyesinde gerçekleşti. Bankacılık endeksi yüzde 0,06, holding endeksi yüzde 0,63 değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 5,58 ile inşaat, en çok gerileyen ise yüzde 3,64 ile turizm oldu.
Kaynak: trthaber.com

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 17 Mart 2022 tarihinde düzenlediği Para Politikası Kurulu (Kurul)toplantısı sonrası, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının %14 düzeyinde sabit tutulmasına karar vermiştir.
Kaynak: tcmb.gov.tr

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından Şubat ayı Merkezi Yönetim Bütçesi açıklandı. 2022 yılı şubat ayında merkezi yönetim bütçe giderleri 200,8 milyar TL, bütçe gelirleri 270,6 milyar TL ve bütçe fazlası 69,7 milyar TL olarak gerçekleşmiştir. Ayrıca, faiz dışı bütçe giderleri 157,1 milyar TL ve faiz dışı fazla ise 113,4 milyar TL olarak gerçekleşmiştir.
Kaynak: hmb.gov.tr

2022 yılı dış finansman programı çerçevesinde, Dolar cinsinden 2027 vadeli bir tahvil ihracı 2 milyar Dolar olarak gerçekleşmiştir. 24 Eylül 2027 vadeli tahvilin kupon oranı %8,60, getiri oranı %8,625 olarak gerçekleşmiştir.
Kaynak: hmb.gov.tr

Küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin tanımı, niteliklerine, sınıflandırılmasına ve uygulamalarına ilişkin
esaslar, net satış hasılatları, mali bilanço tutarları ve çalışan sayıları dikkate alınarak yeniden düzenlendi. Buna göre, 250 kişiden az çalışan istihdam eden, yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosundan herhangi biri 250 milyon lirayı aşmayan işletmeler KOBİ olarak tanımlandı.
Önceki düzenlemede KOBİ sınıfına girmek için üst limit 125 milyon liraydı. Ayrıca, 10 kişiden az çalışanı olan “mikro işletmelerin” yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosu 3 milyon liradan 5 milyon liraya çıkarıldı. 50 kişiden az personeli olan “küçük işletmeler” için limit 25 milyon liradan 50 milyon liraya yükseltildi. 250’den az çalışanı olan “orta büyüklükteki işletmeler” için üst limit 125 milyon lirayken katlanarak 250 milyon lira oldu.
Kaynak: trthaber.com

Yayın Komitesi
Prof.Dr.M.Başaran Öztürk (Komite Başkanı)
Prof.Dr.İlhan Küçükkaplan
Dr.Batuğhan Karaer
Doç.Dr.E.Savaş Başcı
Dr.Öğr.Üyesi Gizem Vergili

Bülteni pdf olarak indir