FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 154

Doğuda ciddi boyutta kayıplara rağmen Ukrayna kuvvetleri, diğer bölgelerde Rusya’yı savaşın başında ele geçirilen Odesa’nın güneydoğusunda bulunan Yılan Adası’ndan çekilmeye zorlamak da dahil olmak üzere bazı ilerlemeler kaydetti. Rusya, bu adayı dünyanın en büyük tahıl ihracatçılarından biri ve bitkisel yağlar için önemli bir tohum üreticisi olan Ukrayna’ya abluka uygulamak için kullanmıştı. Başta bu abluka olmak üzere kesintiler, küresel tahıl ve gıda fiyatlarında bir artışa neden olmuştu. Diğer yandan büyük bir tahıl üreticisi olan Rusya, krizden ihracatını engelleyen Batı’nın yaptırımlarını sorumlu tutuyor. Rusya Devlet Başkanı Putin ABD’nin bastığı para ile ürünleri satın aldığını ve bu nedenle de fiyatların arttığını ileri sürdü.

Rusya yaptırımlar nedeni ile 1918 yılından bu yana ilk kez temerrüte düşerek borçlarını ödeyemedi. Rusya, yeterli parasının olduğunu ve Belçika’da bulunan aracı şirket Euroclear üzerinden paranın gönderildiğini ancak tahvil sahiplerine paranın ulaştırılmadığını belirtti. Ayrıca Rusya yaptırımlar nedeni ile paranın ödenmemesinin kendi sorumlulukları içinde olmadığını da açıkladı.

Çin’de haziran ayı İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi PMI, (Purchasing Manager Index) 2021 yılı Mayıs ayından bu yana görülen en yüksek seviyeye ulaşarak 51,7 seviyesinde gerçekleşti. Diğer yandan Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, HongKong’a yaptığı ziyarette “tek ülke, iki sistem” yönetim formülünü değiştirmek için hiçbir neden olmadığını belirtti.  Bilindiği üzere İngiltere, küresel finans merkezine yaptığı nadir bir ziyarette, Hong Kong’u 1 Temmuz 1997’de Çin yönetimine geri verdi ve Pekin Hong Kong’a en az 2047’ye kadar geniş kapsamlı özerklik, sınırsız bireysel haklar ve yargı bağımsızlığı vaat etmişti.

Avrupa bölgesinde fiyatlarda enerji, gıda, alkol ve tütün ile enerji dışı sanayi malları için artışlar devam ederken haziran ayı enflasyonu da %8,6 olarak gerçekleşti. Hizmetler sektöründeki fiyatlarda bir miktar gerileme yaşandı. Avrupa Merkez Bankası Başkanı (ECB) Christine Lagarde temmuz ayında politika faizinde 25 baz puanlık faiz artışını öngördüklerini açıkladı.

Geçtiğimiz hafta gerçekleşen OPEC+ toplantısında Ağustos ayında planlanan günlük 648.000 varil üretim artışına bağlı kalacağını açıklamasının ardından küresel büyüme endişeleri ile birlikte petrol fiyatı gerileme kaydetti. Fiyatlarda sonradan bir miktar artış olsa da petrolde aylık bazda gerileme yaşandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Temmuz ayından geçerli olmak üzere % 30 oranında bir ara artış yapıyoruz. Buna göre yeni asgari ücret net 5 bin 500 lira olacaktır” dedi.Yaklaşık 7 milyon asgari ücretli çalışan başta olmak üzere toplumun genelini ilgilendiren asgari ücret görüşmelerinde süreç sona erdi.
Kaynak: trthaber.com

Ticaret Bakanı Dr. Mehmet Muş, haziran ayı dış ticaret rakamlarını açıkladı. Türkiye’nin ihracatta 2021 yılında yakaladığı başarıyı 2022 yılının ilk 6 ayında da devam ettirdiğini belirten Muş, şöyle konuştu: “Geride bıraktığımız haziran ayında ihracatımız, geçtiğimiz yılın aynı ayına göre %18,5 artışla 23,4 milyar dolar olmuştur. Memnuniyetle belirtmek isterim ki bu rakam, tüm zamanların en yüksek aylık ihracat rakamıdır. Böylelikle 2022 yılının ilk 6 ayının tamamında, en yüksek aylık ihracat değerine ulaştık ve altıda altı yaptık. Yılın ilk 6 ayında ülkemiz toplamda 126 milyar dolar ihracat gerçekleştirmiştir.” Haziran ayı ithalatının ise 31,6 milyar dolar olarak gerçekleştiğini bildiren Muş, “Enerji kalemi 8,1 milyar dolarlık payla bu ay da ithalatımızda önemli bir yer tutmuştur.” ifadesini kullandı.
Kaynak: ticaret.gov.tr

İhracatın ithalatı karşılama oranı %74,1 olurken, haziran ayı Dış Ticaret açığı 8,2 milyar Dolar olarak gerçekleşti.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, son dönemde BDDK tarafından alınan kararların hem Türkiye Ekonomi Modeli çerçevesindeki selektif kredi yaklaşımını hem de finansal istikrarı destekleyecek nitelikte olduğunu açıkladı. Açıklamada, BDDK tarafından alınan; yurt dışı yerleşiklerle türev işlem gerçekleştiren bankalar ve finansal kuruluşlar dışındaki yurt içi yerleşik kişilere kullandırılacak ticari nakdi kredilere %500 risk ağırlığı getirilmesi, konut kredilerinde ve konut teminatlı kredilerde kredi değer oranının farklılaştırılması, 15 milyon TL üzerinde döviz varlığı bulunan ve yabancı para nakdi varlıkların TL karşılığının; aktif toplamından veya son 1 yıllık net satış hasılatından büyük olanı %10’u aşan bağımsız denetime tabi reel sektör şirketleri için TL cinsinden yeni nakdi ticari krediye erişimlerinin sınırlandırılması kararlarının 9 Haziran’da atılan adımların devamı niteliğinde olduğu belirtildi.
Kaynak: trthaber.com

Yayın Komitesi
Prof.Dr.M.Başaran Öztürk (Komite Başkanı)
Prof.Dr.İlhan Küçükkaplan
Dr.Batuğhan Karaer
Doç.Dr.E.Savaş Başcı
Dr.Öğr.Üyesi Gizem Vergili

Bülteni pdf olarak indir