FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 175

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü bazen de İktisadi İşbirliği ve Gelişme Teşkilatı’nın (OECD) son yayınladığı Ekonomik Görünüm Raporu’nda küresel çaptaki risklere dikkat çekilerek, yaşanan enerji krizinin başta Avrupa olmak üzere bir çok bölgeyi tehdit ettiği belirtildi. Raporda bu yıl %3,1 2023 yılında %2,2 ve 2024 yılında %2,7 oranında dünyada büyüme beklendiği ve resesyon öngörülmediği açıklandı.

ABD Merkez Bankası FED’in toplantı tutanaklarında yer alan Eylül ekonomik canlanmanın gerilemesi ve geleceğe dönük resesyon beklentileri ve ABD’nin aksine Avrupa’da Eylül ayında ekonomik aktivitede canlanmanın başlaması Avrupa Merkez Bankası’nın toplantı tutanaklarında da gelecek aylara dönük olarak PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) verilerindeki olumlu bekleyiş piyasalarda ön plana çıktı. Avrupa’da Tüketici Güven Endeksi de bu beklentilere paralel iyimser sonuçlar sergiliyor.

Almanya Merkez Bankası’nın (Bundesbank), ekonomiye yönelik kasım ayı raporu yayımlandı. Raporda, üçüncü çeyrekte Alman ekonomisinin büyüdüğü belirtilerek, ekonomik faaliyetlerin kış aylarında belirgin şekilde daralacağına işaret edildi. Alman hükümeti Rusya-Ukrayna savaşının etkisiyle yükselen doğal gaz fiyatlarını “frenlemek” için çabalarken, raporda bunun gaz fiyatları üzerindeki etkisinin hemen görünmeyebileceğini ve geçici olacağı belirtildi. Raporda, enflasyon oranının 2023’ün başlarında çok yüksek kalmasının muhtemel olduğuna yer verilerek “Enflasyon oranı yıl başından sonra da çift hanelerde kalabilir.” denildi.
Kaynak: trthaber.com.tr

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının % 10,5’ten % 9’a indirilmesine karar verdi. Karara ilişkin basın duyurusunda; Jeopolitik risklerin dünya genelinde iktisadi faaliyet üzerindeki zayıflatıcı etkisi artarak sürmektedir. Önümüzdeki döneme ilişkin küresel büyüme tahminleri aşağı yönlü güncellenmeye devam etmekte ve resesyonun kaçınılmaz bir risk faktörü olduğu değerlendirmeleri yaygınlaşmaktadır. Türkiye’nin geliştirdiği stratejik nitelikte çözüm araçları sayesinde temel gıda başta olmak üzere bazı sektörlerdeki arz kısıtlarının olumsuz etkileri azaltılmış olsa da uluslararası ölçekte üretici ve tüketici fiyatlarının artış eğilimi sürmektedir. Yüksek küresel enflasyonun, enflasyon beklentileri ve uluslararası finansal piyasalar üzerindeki etkileri yakından izlenmektedir. Bununla birlikte, gelişmiş ülke merkez bankaları yüksek enerji fiyatları ve arz-talep uyumsuzluğu ile işgücü piyasalarındaki katılıklara bağlı olarak enflasyonda görülen yükselişin beklenenden uzun sürebileceğini vurgulamaktadırlar. Ülkeler arasında farklılaşan iktisadi görünüme bağlı olarak gelişmiş ülke merkez bankalarının para politikası adım ve iletişimlerinde ayrışma artarak devam etmektedir. Finansal piyasalarda artan belirsizliklere yönelik merkez bankaları tarafından geliştirilen yeni destekleyici uygulama ve araçlarla çözüm üretme gayretlerinin sürdüğü gözlendiği belirtildi.
Kaynak: tcmb.gov.tr

TCMB Kasım ayı Finansal İstikrar Raporu yayınlandı. Raporun Genel Değerlendirmeye ilişkin ilk paragrafında bölümünde; Gelişmiş ülkelerde resesyon beklentilerinin artması nedeniyle küresel iktisadi faaliyet yavaşlamaktadır. Ülkelerin iktisadi büyüme ve enflasyon görünümlerindeki farklılıklara bağlı olarak merkez bankalarının para politikası adımlarında ve iletişimlerinde ayrışma gözlenmektedir. Gelişmiş ülkelerin uzun vadeli tahvil getirilerindeki oynaklık ve fonlama maliyetlerindeki artış, gelişmekte olan ülkelere yönelen portföy akımlarına ilişkin riskleri canlı tutmaktadır ifadesi yer aldı.
Kaynak: tcmb.gov.tr

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Kasım ayı Tüketici Güven Endeksini yayınladı. Türkiye İstatistik Kurumu ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası işbirliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi, Kasım ayında bir önceki aya göre %0,6 oranında arttı; Ekim ayında 76,2 olan endeks, Kasım ayında 76,6 oldu. Ayrıca TÜİK Kasım ayı Hizmet, Perakende Ticaret ve İnşaat Güven Endekslerini yayınladı. Mevsim etkilerinden arındırılmış güven endeksi Kasım ayında bir önceki aya göre; hizmet sektöründe %1,0 azalırken perakende ticaret sektöründe %2,1 ve inşaat sektöründe %1,2 arttı.
Kaynak: tuik.gov.tr

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü % 0,33 kazançla 4.874,34 puandan tamamlayarak tüm zamanların en yüksek günlük ve haftalık kapanışını gerçekleştirdi. BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 16,13 puan artarken, toplam işlem hacmi 111,2 milyar lira seviyesinde gerçekleşti. Bankacılık endeksi % 2,28 değer kaybederken, holding endeksi % 3,23 değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran % 4,67 ile taş, toprak en çok gerileyen ise % 2,85 ile inşaat oldu. Analistler, küresel piyasalarda enflasyon ve resesyon ikilemi ile hafta boyunca hakim olan karışık seyrin bugün de devam ettiğini söyledi.
Kaynak: trthaber.com

İmalat sanayisi genelinde kapasite kullanım oranı (KKO), kasımda bir önceki aya göre 1,0 puan azalarak % 75,9 seviyesine geriledi. TCMB’den yapılan açıklamaya göre, imalat sanayisinde faaliyet gösteren 1734 iş yeri tarafından kasım ayı İktisadi Yönelim Anketi’ne verilen yanıtlar toplulaştırılarak değerlendirildi. Anket sonuçlarına göre, imalat sanayisi genelinde kapasite kullanım oranı, kasımda bir önceki aya kıyasla 1,0 puan azalarak % 75,9’ya indi. Mevsimsel etkilerden arındırılmış kapasite kullanım oranı da (KKO-MA) bir önceki aya göre 0,7 puan azalışla % 75,9 oldu.
Kaynak: trthaber.com

Yayın Komitesi
Prof.Dr.M.Başaran Öztürk (Komite Başkanı)
Prof.Dr.İlhan Küçükkaplan
Dr.Batuğhan Karaer
Doç.Dr.E.Savaş Başcı
Dr.Öğr.Üyesi Gizem Vergili

Bülteni pdf olarak indir