FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 176

Uluslararası Para Fonu (IMF) Direktörü Kristalina Georgieva, Çin ekonomisinin Kovid-19 tedbirleri ve gayrimenkul sektöründe yaşanan sorunlar nedeni ile zayıflama işaretleri gösterdiğini ekonomide mali istikrarının ve büyümesinin sağlanması için hükümetin daha fazla adım atması ve Kovid-19 tedbirlerini de dengeli bir duruma getirmesi gerektiğini belirtti. Son dönemde Çin Kovid-19 tedbirlerinde gevşemeye gideceği yönünde sinyaller vermeye başladı.

Avrupa Birliği (AB) ülkeleri Rus petrolüne varil başına 60 Dolar tavan fiyat uygulaması konusunda anlaşmaya vardı.  Ayrıca üye ülkeler Rus petrolüne yeni bir fiyat sınırlama mekanizması konusunda da anlaşmaya vardırlar. Kararlaştırılan tavan fiyat uygulaması 2 ayda bir yeniden gözden geçirilecek. AB ülkeleri aldıkları bu kararlar ile Rusya’nın petrol gelirlerini azaltmayı amaçlıyorlar. Söz konusu anlaşmaya G7 ülkeleri ve Avusturalya’da dahil oldu.

Euro Bölgesinde Eylül ayında dip seviyelerde yer alan Tüketici Güven Endeksi, Kasım ayında toparlanma sinyalleri verdi. Ancak güven endeksinin olumluya dönmesi için daha fazla zamana ihtiyaç olduğu değerlendiriliyor. Diğer yandan Tüketici Fiyat Endeksi’nin Kasım ayında 10,6’dan 10’a gerilemesi olumlu karşılanırken Avrupa Merkez Bankası’nın da (ECB) para politikası kararlarında daha yumuşak bir tutum sergileyeceği yönünde beklentiler de oluştu.

ABD Çalışma Bakanlığı, kasım ayına ilişkin istihdam raporunu açıkladı. Buna göre, ülkede tarım harici sektörlerde istihdam kasımda 263 bin kişi arttı. Ekim ayında 261 bin kişi artan tarım dışı istihdam verisinin, kasımda 200 bin kişi yükselmesi bekleniyordu. Beklentilerin üzerinde gelen verideki artışta, eğlence ve konaklama, sağlık hizmetleri ve kamu sektöründeki iş kazanımları etkili oldu.
Kaynak: aa.com.tr

ABD Merkez Bankası Başkanı (Fed) Başkanı Jerome Powell, enflasyonu kontrol altına alma seviyesine yaklaştıklarını, Aralık ayından itibaren faiz artırımına ilişkin yavaşlamanın başlayabileceğini belirtti. Ancak enflasyonu düşürmek için halen zamana ihtiyaç olduğunu ve fiyat istikrarının sağlandığı yönünde daha fazla veriye ihtiyaç duyulduğunu da sözlerine ekledi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Dönemsel Gayrisafi Yurt İçi Hasıla, III. Çeyrek: (Temmuz-Eylül 2022) verilerini açıkladı. GSYH 2022 yılı üçüncü çeyrek ilk tahmini; zincirlenmiş hacim endeksi olarak, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %3,9 arttı. GSYH’yi oluşturan faaliyetler incelendiğinde; 2022 yılı üçüncü çeyreğinde bir önceki yıla göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak; finans ve sigorta faaliyetleri %21,6, bilgi ve iletişim faaliyetleri %13,9, mesleki, idari ve destek hizmet faaliyetleri %12,6, kamu yönetimi, eğitim, insan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetleri %7,6, hizmet faaliyetleri %6,9, diğer hizmet faaliyetleri %4,9, gayrimenkul faaliyetleri %4,1, tarım, ormancılık ve balıkçılık %1,1 ve sanayi %0,3 arttı. İnşaat sektörü ise %14,1 azaldı.
Kaynak: tuik.gov.tr

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye Yüzyılı Programında bu yılın 3’üncü çeyrek büyümesinin 3,9 olarak açıklandığını, 2’nci çeyrek büyümesinin de 7,7 olarak yukarı yönlü yenilendiğini belirtti. Ayrıca, “Küresel düzeyde resesyon endişesinin giderek arttığı bir dönemde, Türkiye’nin büyümesini sürdürmesi çok kıymetlidir. İnşallah 2022’yi dünyaya göre rekor bir düzeyde kapatarak 2023’e iyi bir giriş yapacağını da ifade etti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, banka faaliyetlerine ilişkin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda sunum yaptı. Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının, küresel ekonominin tedarik zincirlerinde kalıcı hasar bıraktığına işaret eden Kavcıoğlu, salgının olumsuz etkileri bitmeden Rusya-Ukrayna Savaşı’nın, enerji ve emtia fiyatlarının tarihi yüksek düzeylere çıkmasına yol açtığını söyledi. Kavcıoğlu, OECD’ye üye ülkelerin enerji harcamalarının milli gelirlerinin % 18’ine ulaşarak 1970’lerde yaşanan OPEC krizinden bu yana kaydedilen en yüksek seviyelere ulaştığını vurguladı.
Kaynak: aa.com.tr

TÜİK Ekim ayı Dış Ticaret İstatistiklerini açıkladı. Türkiye İstatistik Kurumu ile Ticaret Bakanlığı iş birliğiyle genel ticaret sistemi kapsamında üretilen geçici dış ticaret verilerine göre; ihracat 2022 yılı Ekim ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre %3,0 artarak 21 milyar 328 milyon dolar, ithalat %31,4 artarak 29 milyar 202 milyon dolar olarak gerçekleşti. Genel ticaret sistemine göre ihracat 2022 yılı Ocak-Ekim döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre %15,4 artarak 209 milyar 394 milyon dolar, ithalat %39,4 artarak 300 milyar 443 milyon dolar olarak açıklandı. (www.tuik.gov.tr)

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, kasım ayı dış ticaret rakamlarını basın toplantısıyla açıkladı. Bakan Muş, açıklamasında; Kasım ayına ilişkin dış ticaret rakamlarını ve dönemsel gelişmeleri değerlendireceğimiz bu toplantı vesilesiyle sizlerle bir arada bulunmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Kadim bir tarihe sahip Adana, eski zamanlardan bu yana köklü bir ticaret merkezi olarak insanların ilgisine mazhar olmuş, kültürü ve zengin mutfağıyla her zaman ön planda olmuştur. Adana bereketli ve verimli toprakları ile tarımda elde ettiği başarının yanı sıra sanayide de ön plana çıkarak her geçen gün potansiyelini daha üst seviyelere taşımaktadır. Küresel ekonomideki gelişmelerden bahsetmeden önce, köklü bir ticaret kültürüne sahip Adana’nın, en çok ihracat yapan ilk 20 ilimiz arasında yer aldığının altını çizmek isterim dedi.
Kaynak: trthaber.com

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü %1,38 kazançla 5.046,19 puandan tamamlayarak tüm zamanların en yüksek günlük kapanışını gerçekleştirirken, gördüğü en yüksek seviye rekorunu 5.091,68 puana taşıdı. BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 68,55 puan artarken, toplam işlem hacmi 117 milyar lira düzeyinde gerçekleşti.
Kaynak: trthaber.com

Yayın Komitesi
Prof.Dr.M.Başaran Öztürk (Komite Başkanı)
Prof.Dr.İlhan Küçükkaplan
Dr.Batuğhan Karaer
Doç.Dr.E.Savaş Başcı
Dr.Öğr.Üyesi Gizem Vergili

Bülteni pdf olarak indir