FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 181

Ortodoksların noel tatili nedeni ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in tek taraflı ateşkes çağrısına olumsuz yanıt veren Ukrayna’ya saldırılar devam ediyor.  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Putin ve Zelenski ile görüşme trafiğine devam ediyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın görüşmelerde, barış ve müzakere için ateşkes ilanının gerekli olduğunu, Türkiye’nin barışın sağlanması için diplomatik adımlar atabileceği belirtildi. Görüşmeler sonrası Rusya tarafından, müzakerelerin başlaması için Ukrayna’nın toprak kaybını baştan kabul etmesi gerektiği dile getirildi.

ABD’de Merkez Bankası (FED) yetkililerinin enflasyona ve faize ilişkin şahin açıklamaları devam ediyor. Yetkililerin birçoğu enflasyonun halen yüksek seyrettiğini ve faiz artışlarının devam etmesi gerektiği konusunda birleşiyorlar. Ayrıca arttırılan faizlerin bir süre yüksek seyrinin de korunması gerektiğini dile getiriyorlar.  ABD Aralık 2022 ayı tarım dışı istihdam verisi 223 bin kişi artarak beklentilerin üzerinde geldi. %3,7 olarak beklenen işsizlik oranı ise %3,5 olarak gerçekleşti. Ortalama saatlik kazançlar ise beklentilerin altında kalarak %4,6 oranında gerçekleşti. Enflasyonun izlenmesinde yakından takip edilen bu veriler ABD’de işgücü piyasasının hala güçlü olduğunu gösteriyor.

Çin’de Kovid-19 kısıtlamalarının gevşetilmesi devam ediyor. 7 Ocak 15 Şubat arsında gerçekleşecek Bahar bayramında 2,1 milyar kişinin seyahat etmesi bekleniyor. Çin kendi vatandaşlarına seyahat kısıtlaması uygulayacak ülkelere aynı şekilde bir yaptırım ile cevap verceğini bildirdi.

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, dünya ticaretinde belirsizliğin ve durgunluk beklentilerinin hüküm sürdüğü bir dönemde ihracatta üst üste rekor kırdıklarını belirterek, “Övünçle dile getirmek istiyorum ki Cumhuriyetimizin 100. yılına girerken tarihimize yaraşır bir başarı hikayesi de ihracatımızdan gelmiştir.” dedi. Bakan Muş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleşen ve 2022 yılı dış ticaret rakamlarının açıklandığı toplantıda yaptığı konuşmada, Cumhuriyetin 100. yılına, her alanda rekorlar kırarak girdiklerini söyledi. İhracatta üst üste kırılan rekorların dünya ticaretinde belirsizliğin ve durgunluk beklentilerinin hüküm sürdüğü bir dönemde yakalandığını belirten Muş, ülke olarak hedefleri aşmanın, rekorlara her geçen gün bir yenisini eklemenin haklı gururunu yaşadıklarını bildirdi. Ticaret Bakanı Muş, ithalat tarafında küresel ekonomideki gelişmelerin yansımalarını gördüklerini, emtia fiyatlarının rekor seviyelere ulaştığını belirterek, enerji fiyatlarındaki yükselişe değindi. Enerji ve emtia fiyatlarında yaşanan sert artışın ithalat faturasına ve dış ticaret dengesine olumsuz yansımayı sürdürdüğünü aktaran Muş, “Burada altını çizerek bir kez daha ifade etmek istiyorum ki ithalattaki artış büyük oranda küresel enerji fiyatlarından kaynaklanmaktadır. Öte yandan, son dönemde altın ithalatında yaşanan yükseliş de ithalatımızdaki artışta etkili olmaktadır.” şeklinde konuştu.
Kaynak: ticaret.gov.tr

Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat), Avrupa Birliği (AB) ve Euro Bölgesi’nin kasım ayı ÜFE verilerini yayımladı. Buna göre, AB’de ÜFE, kasımda bir önceki aya göre % 0,9 düşerken, 2021’in kasım ayına kıyasla % 27,4 yükseldi. Euro Bölgesi’nde ise ÜFE, kasımda aylık % 0,9 azalırken, yıllık % 27,1’lik artış kaydetti. Piyasa beklentileri ÜFE’nin yıllık % 27,5 artacağı yönündeydi. Söz konusu dönemde Euro Bölgesi’nde yıllık bazda üretici fiyatları enerji sektöründe % 55,7 artış gösterdi.
Kaynak: trthaber.com

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Aralık 2022 Tüketici fiyat endeksini yayınladı. TÜFE’deki (2003=100) değişim 2022 yılı Aralık ayında bir önceki aya göre %1,18, bir önceki yılın Aralık ayına göre %64,27, bir önceki yılın aynı ayına göre %64,27 ve on iki aylık ortalamalara göre %72,31 olarak gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı ayına göre en az artış gösteren ana grup %25,87 ile giyim ve ayakkabı oldu. Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise %79,83 ile konut oldu. Yine TÜİK Aralık Ayı Üretici Fiyat Endeksi’ni yayınladı. Yİ-ÜFE (2003=100) 2022 yılı Aralık ayında bir önceki aya göre %0,24 azalış; bir önceki yılın Aralık ayına göre %97,72 , bir önceki yılın aynı ayına göre %97,72 ve on iki aylık ortalamalara göre %128,47 artış gösterdi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 24 Şubat’tan itibaren menkul kıymet tesis oranının % 5’ten % 10’a yükseltilmesine, % 60 mevduatta liralaşma hedefini aşan bankalara söz konusu oranın indirimli uygulanmasına karar verildiğini duyurdu. TCMB’den makro ihtiyati tedbirler hakkında yapılan duyuruda, uygulanan Liralaşma Stratejisi neticesinde bankaların genelinin, 2022’de açıklanan mevduatta % 50 liralaşma hedefine ulaştığı bildirildi. 2023 yılı Para Politikası ve Liralaşma Stratejisi’nde yılın ilk yarısı için mevduatta liralaşma hedefinin % 60 olarak belirlendiği anımsatılan duyuruda, bu kapsamda menkul kıymet tesisi uygulamasında 24 Şubat 2023’ten itibaren geçerli olmak üzere bazı değişiklikler yapıldığı kaydedildi.
Kaynak: aa.com.tr

Yayın Komitesi
Prof.Dr.M.Başaran Öztürk (Komite Başkanı)
Prof.Dr.İlhan Küçükkaplan
Dr.Batuğhan Karaer
Doç.Dr.E.Savaş Başcı
Dr.Öğr.Üyesi Gizem Vergili

Bülteni pdf olarak indir