FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 202

FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 202

Yeni Bakanlar Kurulu…
Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve milletvekillerinin yemin etmesinin ardından merakla beklenen yeni kabine belli oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çankaya Köşkü’nde yeni kabine üyelerini açıkladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve yeni Kabine üyeleri Resmi Gazete ‘de yayımlandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye bugün, dünden daha güçlüdür. Demokrasimiz her zamankinden daha kuvvetlidir. Yarınlarımız 28 Mayıs öncesine göre daha aydınlıktır” dedi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’la birlikte 18 kişilik kabineyi neredeyse sıfırdan kurarak yeni isimlere yer veren Erdoğan, mevcut bakanlardan sadece Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy’la yola devam etme kararı aldı.

Beklendiği gibi Ekonomi yönetimi Sayın Cevdet Yılmaz ve Sayın Mehmet Şimşek’e emanet edildi.

“MALİ DİSİPLİN VE FİYAT İSTİKRARI İÇİN ÇALIŞACAĞIZ”

Şimşek Bakanlık devir teslim töreninde, “Türkiye’nin rasyonel bir zemine dönme dışında bir seçeneği kalmamıştır. Enflasyonun yeniden tek haneli rakamlara düşürülmesi her alanda öngörülebilirliğin arttırılması, cari açığı azaltacak yapısal dönüşümün hızlandırılması ülkemiz için hayati önem taşımaktadır. Mali disiplin ve fiyat istikrarı için çalışacağız. Vakit kaybetmeden orta vadeli finansal çalışmalarımıza başlayacağız. Orta vadede enflasyonun yeniden tek haneye düşürülmesi, her alanda öngörülebilirliğin artırılması, cari açığı azaltacak yapısal reformlar hayatidir” dedi.

Borsada Şimşek sonrası yükseliş…
Borsa geçtiğimiz hafta başladığı yükseliş trendini haftanın ilk gününde de sürdürdü. Ekonomi yönetiminin başına Şimşek’in geçmesinin ardından ilk işlem gününde BIST 100 endeksi yüzde 2’yi aşan prim kaydetti. Borsa İstanbul hafta sonu kabinenin açıklanmasının ardından haftaya yükselişle başladı. Haftanın ilk işlem gününde BIST 100 endeksi yüzde 2,3 primle 5.233 puan seviyesinden açıldı. Endekste seansın devam eden bölümünde 5 bin 250 puanın üzeri test edildi. Böylelikle endeks 17 Mart’tan bu yana en yüksek seviyeyi gördü. Borsada bir zamandır Mehmet Şimşek’in ekonomide dümene geçeceği beklentisiyle görülen yukarı yönlü ivme kabinede Şimşek’in yer aldığının açıklanmasıyla haftanın ilk işlem gününde de etkisini sürdürdü. Şimşek, Pazar günü gerçekleşen devir teslim töreninde Türkiye’nin rasyonel bir zemine dönme dışında bir seçeneği kalmadığını dile getirerek kurala dayalı bir Türkiye ekonomisinin özlenen refaha ulaşmada önemli olacağına dikkat çekmişti. Makro finansal istikrarı önceliklendireceklerini belirten Şimşek orta vadeli finansal çalışmalara başlayacaklarının altını çizmişti. Şimşek orta vadede enflasyonun tek haneye düşürülmesi, her alanda öngörülebilirliğin artırılması ve cari açığı azaltacak yapısal reformların hayati olduğunu vurgulamıştı. Toplumsal refahı yükseltme hedefine ulaşmada şeffaflık, tutarlılık, öngörülebilirlik ve uluslararası normlara uygunluğun temel ilkeler olacağını belirten Şimşek, “Bu öncelikler çerçevesinde çalışmalarımızı eşgüdüm içerisinde ilgili bakanlıklarla koordinasyon içerisinde yürüteceğiz” ifadelerini kullanmıştı. Borsa, Cuma günü kabinede Mehmet Şimşek’in ekonominin başına geçeceği ve bankalara yönelik regülasyonların gevşeyeceği beklentileriyle bankacılık endeksi öncülüğünde yüzde 3‘ü aşan primle 5 bin puanın üstüne çıkmıştı. Borsada geçen hafta yüzde 12 prim yapmıştı.

Dolar/TL ‘de yükseliş durmadı
Borsa İstanbul tarafında kabine sonrası daha pozitif bir fiyatlama görülürken kur cephesinde ise yükseliş ivmesinin durmadığı görüldü. Geçen haftayı 20,92 seviyesinde kapayan dolar/TL kuru yeni haftaya 21,15 seviyesinden başladı. Enflasyon verilerinin açıklanmasının ardından yukarı yönlü bir hareket görülen kurda 21,18 seviyesi test edildi. Böylelikle bankalararası piyasada bu seviyeyle rekor tazelenmiş oldu.Risk priminde ise düşüş ivmesi sürdü. Türkiye’nin risk primi 535 baz puana çekildi. İkinci tur seçimleri öncesinde Türkiye’nin risk primi 700 baz puanı test etmişti. Gösterge tahvil faizi yüzde 13,47 seviyesinde.
Kaynak: Bloomberht.com

Enflasyonda doğalgaz etkisi…
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Mayıs ayına ilişkin tüketici ve üretici fiyat endekslerini yayımladı. Tüketici fiyat endeksi tarafında doğalgaz fiyatları için ‘sıfır fiyat’ yönteminin uygulanması etkili oldu. Mayıs ayında tüketici fiyat endeksi bir önceki aya göre yüzde 0,04 arttı. Böylelikle aylık enflasyon serisi 53. aya yükseldi. Yıllık olarak bakıldığında ise tüketici enflasyonu yüzde 39,59 oldu. Enflasyon, Mayıs ayında doğalgazın hanelere ücretsiz sunulmasının etkisiyle 2021 sonlarından bu yana ilk kez yüzde 40’ın altına geriledi. Manşet enflasyonda geri çekilme görülürken çekirdek göstergedeki artış dikkat çekti. TÜİK verilerine göre yıllık çekirdek enflasyon yüzde 46,62 olarak kaydedildi. Nisan ayında çekirdek enflasyon yüzde 45,48 olmuştu. Üretici fiyatlarına bakıldığında ise aylık artışın yüzde 0,65 olduğu izlendi. Üretici fiyatlarındaki yıllık artış ise yüzde 40,76 olarak gerçekleşti. Mayıs ayı itibariyle bir zamandır gündemde olan üretici-tüketici fiyatları makasının kapanma noktasına geldiği görüldü.
Kaynak: Bloomberht.com

Avro Bölgesi’nde üretici fiyatları nisanda arttı
Avro Bölgesi’nde Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE), nisanda yıllık bazda yüzde 1 yükseldi. Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat), Avrupa Birliği (AB) ve Avro Bölgesi’nin nisan ayı ÜFE verilerini yayımladı. Verilere göre, AB’de ÜFE, nisanda bir önceki aya kıyasla yüzde 2,9 gerilerken, 2022’nin nisan ayına göre yüzde 2,3 yükseldi. Avro Bölgesi’nde ise ÜFE, nisanda aylık bazda yüzde 3,2 düşerken, yıllık bazda yüzde 1 artış kaydetti. Piyasa beklentileri Avro Bölgesi’nde ÜFE’nin aylık yüzde 3,1 düşeceği, yıllık bazda ise yüzde 5,9 artacağı yönündeydi. Avro Bölgesi’nde yıllık ÜFE beklentilerin altında gerçekleşti. Söz konusu dönemde Avro Bölgesi’nde yıllık bazda üretici fiyatları dayanıksız tüketim mallarında yüzde 10,9 artış gösterdi. AB ülkeleri arasında ÜFE, nisanda yıllık bazda en fazla yüzde 41,7 ile Macaristan’da, yüzde 22,7 ile Letonya’da ve yüzde 18,2 ile Slovakya’da yükseldi. Yıllık ÜFE artışı, Almanya’da yüzde 4,8 ve Fransa’da yüzde 7 oldu.
Kaynak: aa.com.tr

Yayın Komitesi
Prof.Dr.M.Başaran Öztürk (Komite Başkanı)
Prof.Dr.İlhan Küçükkaplan
Dr.Batuğhan Karaer
Doç.Dr.E.Savaş Başcı
Dr.Öğr.Üyesi Gizem Vergili

Bülteni pdf olarak indir