19 Haz FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 204
Bu hafta gözler TCMB Para Kurulunda…
22 Haziran Perşembe günü Para Politikası Kurulu 2 eksik üye ile toplanıp faiz kararı alacak. Şimdiden nerdeyse konsensüse varan bir şekilde artış beklentisi oluştu. Artık sadece rakam bekleniyor. %15 ila %25 arasında bir politika faizi oluşması yönünde beklentinin hangi aralıkta karşılanacağı konuşuluyor. Kurban sofralarının ekonomik gündem maddesinin 2. Sırasına oturacağı kesin gibi. 1. Maddesi ise bu yıl kurbanların çok pahalı olduğu konuşması olacaktır.
Geçen haftadan özetle…
ABD Merkez Bankası politika faizini yüzde 5,25 bandında sabit tuttu. Sene sonu için FED yetkililerinin faiz beklentisi yüzde 5,6 olarak belirlendi. Avrupa Merkez Bankası gecelik mevduat faizini 0,25 artışla yüzde 3,50’ye yükseltti. ABD’de tüketici fiyatları mayısta yüzde 0,1 arttı. Yıllık enflasyon ise yüzde 4,9’dan yüzde 4’e geriledi.
Şimşek’ten istişare ve piyasa dostu yaklaşım mesajı…
Banka genel müdürleri ile bir araya gelen Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, banka yöneticilerini umutlandırdı. Bloomberg HT’nin edindiği bilgilere göre Şimşek’in, sorunların çözümü için regülasyonlar ile piyasaya karşı karşıya gelen değil, istişare ile çözüm üretecek bir yaklaşım sergileneceği mesajını verdiği belirtiliyor. Bankacıların, Şimşek’e siyasi desteğinin tam olduğu konusunda ikna oldukları vurgulanırken, Şimşek’in hiçbir teknik detay konuşmadığı ifade edildi. Banka yöneticileri, Pazartesi günü saat 14.00’te teknik detayları görüşmek üzere Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan ile bir araya gelecek. (NOT: Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın 19 Haziran Pazartesi günü, Türkiye Bankalar Birliği (TBB) üyesi bankalarla gerçekleştirmesi beklenen toplantının 23 Haziran Cuma gününe ertelendiği bilgisi edinildi.)
Kaynak: Bloomberht.com
Borsa haftaya yükselişle başladı…
Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, haftaya yüzde 0,18 yükselişle 5.485,47 puandan başladı. Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 10,00 puan ve yüzde 0,18 değer kazanarak 5.485,47 puana yükseldi. Bankacılık endeksi yüzde 0,13 ve holding endeksi yüzde 0,14 arttı. Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran yüzde 1,17 ile metal eşya makina, en çok kaybettiren yüzde 1,12 ile gayrimenkul yatırım ortaklığı oldu. Cuma günü düşüş eğiliminde hareket eden BIST 100 endeksi, yüzde 0,36 değer kaybederek günü 5.475,48 puandan tamamladı. Analistler, küresel pay piyasalarının, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) para politikalarına ilişkin belirsizliklerle yeni haftaya negatif bir seyirle başladığını ifade ederek, Fed Başkanı Jerome Powell ve diğer Fed yetkililerinin hafta boyunca yapacağı sözle yönlendirmelerin yatırımcıların odağına yerleştiğini bildirdi. Fed yetkililerinin cuma günü yaptığı açıklamalardaki “şahin” ton, pay piyasalarında satış baskısının artmasına neden olurken, Fed Yönetim Kurulu Üyesi Christopher Waller, çekirdek enflasyonun hareket etmemesinin rahatsız edici olduğunu, muhtemelen biraz daha sıkılaşmanın gerekeceğini söyledi. Analistler, bugün yurt içinde uluslararası yatırım pozisyonu ve tüketici güven endeksi verilerinin takip edileceğini belirterek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 5.450 ve 5.350 seviyelerinin destek, 5.500 ve 5.600 puanın direnç konumunda olduğunu kaydetti.
Kaynak: aa.com.tr
Tüketici güveni Haziran’da geriledi…
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Haziran ayına ilişkin tüketici güven endeksini yayımladı. Endeks sonuçları tüketici güveninin Haziran’da 3 ayın en düşük seviyesine indiğini gösterdi. Türkiye İstatistik Kurumu ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası işbirliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan tüketici güven endeksi, Mayıs ayında 91,1 iken Haziran ayında yüzde 6,5 oranında azalarak 85,1 oldu. Anket sonuçlarından hesaplanan tüketici güven endeksi 0-200 aralığında değer alabiliyor. Tüketici güven endeksinin 100’den büyük olması Tüketici Güveninde iyimser durumu, 100’den küçük olması tüketici güveninde kötümser durumu gösteriyor. Bloomberg HT’nin ön endeksinde de düşüş eğilimi görülmüştü. Bloomberg HT Tüketici Güven Ön Endeksi Haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 3,20 düşüş göstererek 76,38 değerini almıştı. Endekse göre tüketicinin mevcut durum algısında ve geleceğe ilişkin beklentilerinde hafif gerileme izlenmişti.
Kaynak: Bloomberht.com
Emtia piyasasındaki güçlü talep, enflasyon ve resesyon ikilemine karşın devam etti…
Emtia piyasasında talep tarafında devam eden güçlü seyir, enflasyon ve resesyon ikilemine karşın Çin’deki faiz indirimleri ve dolara olan talebin azalmasıyla geçen hafta da sürdü. Emtia piyasası yükseliş eğilimini geçen hafta da devam ettirdi. Enflasyon ve resesyon ikilemi, önemli merkez bankalarına ilişkin politik belirsizlikler ve yetkililerden gelen “şahin” söylemlere karşın emtia piyasasında talep tarafı geçen hafta güçlü kaldı. ABD Merkez Bankası (Fed) politika faizini yüzde 5,00-5,25 seviyesinde bıraktı. Fed, 10 toplantıdır aralıksız devam eden faiz artışlarına çarşamba günü itibarıyla ara verdi. Fed’den yapılan açıklamada, son göstergelerin ekonomik aktivitenin ılımlı bir hızda büyümesini sürdürdüğüne işaret ettiği belirtildi. Fed Başkanı Jerome Powell, toplantı sonrası yaptığı sözle yönlendirmede, neredeyse tüm Fed yetkililerinin, enflasyonu zamanla yüzde 2’ye düşürmek için bu yıl bazı ek faiz artışlarının uygun olacağını düşündüğünü ifade etti. Avrupa Merkez Bankası (ECB), geçen hafta 3 temel politika faizini 25 baz puan artırdı. Yüksek enflasyonla mücadele kapsamında faiz oranlarını art arda 8. kez yükselten ECB, faiz artırımlarına gelecek dönemde de devam edeceğinin sinyalini verdi. ECB Başkanı Christine Lagarde, toplantı sonrası yaptığı açıklamada Avro Bölgesi’nde fiyat baskılarının yüksek kalmaya devam ettiğini ve enflasyonla mücadele için parasal sıkılaştırmaya ara vermeyeceklerini söyledi. Geçen hafta Çin’deki parasal teşvik ve dolara olan talebin azalması, emtia piyasasındaki yukarı yönlü hareketlerin ana sebepleri arasında yer aldı. Çin Merkez Bankası (PBoC), 7 gün vadeli ters repo operasyonunda faiz oranını yüzde 1,90’a çekti. Böylece Banka, kısa vadeli borç verme faiz oranını Ağustos 2022’den bu yana ilk kez düşürmüş oldu. PBoC ayrıca, 1 yıllık kredi faizini 10 baz puan düşürerek yüzde 2,65’e indirirken, fonlama miktarını da artırdı. Öte yandan, bugün ülkede açıklanan verilere göre, sanayi üretimi yıllık yüzde 3,5, perakende satışlar da yüzde 12,7 arttı. Banka’nın tarım sektörüne yönelik orta ve uzun vadeli kredi desteğini artıracağına yönelik haber akışı da takip edildi. Ultra gevşek para politikasında bir değişikliğe gitmeyen Japonya Merkez Bankası da (BoJ) emtia piyasasındaki yükselişlere katkıda bulundu. Banka, politika faizini değiştirmeyerek eski yüzde 0,1’de, getiri eğrisi hedef aralığını da artı/eksi yüzde 0,5 düzeyinde korudu. Söz konusu kararı oy birliğiyle alan BoJ, sınırsız miktarda devlet tahvili ve yıllık 12 trilyon yen borsa yatırım fonları (ETF) ile yıllık 180 milyar yen Japon gayrimenkul yatırım fonları (J-REIT) alımına devam edeceğini duyurdu. Bu hafta açıklanacak İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) faiz kararı ve Fed Başkanı Powell’ın açıklamalarının da emtia piyasaları üzerinde etkili olması bekleniyor.
Kaynak: aa.com.tr
Bu hafta özellikle 21 Haziran’da yurt içinde kapasite kullanım oranı açıklanacak. 22 Haziran’da TCMB faiz kararı duyurulacak.
Yayın Komitesi
Prof.Dr.M.Başaran Öztürk (Komite Başkanı)
Prof.Dr.İlhan Küçükkaplan
Dr.Batuğhan Karaer
Doç.Dr.E.Savaş Başcı
Dr.Öğr.Üyesi Gizem Vergili