FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 194

Petrol ihraç eden ülkeler (OPEC) ve OPEC ile iş birliği içinde olan diğer petrol üreten ülkeler geçtiğimiz hafta üretim kısıtlaması kararı aldılar. Buna göre ilgili ülkeler günlük petrol üretimini 1 milyon varilin üzerinde azaltacaklarını açıkladılar. Bu açıklamanın ardından petrol fiyatları %5’in üzerinde artış kaydederken, piyasalarda artan fiyatların enflasyonist bir baskı yaratacağı endişeleri hakim olmaya başladı.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubunun mayıs itibarıyla petrol üretiminde kesintiye gitme kararının “yapıcı olmayan” bir eylem olduğunu belirterek, eylemin küresel büyüme için olumlu olmadığını söyledi. Kararı “yapıcı olmayan” bir eylem olarak nitelendiren Yellen, “Açıkçası, küresel büyüme için olumlu değil ve enflasyonun zaten yüksek olduğu bir zamanda belirsizliği ve yükü artırıyor.” diye konuştu. Yellen, söz konusu eylemin fiyatlara etkisinin ne olacağından henüz emin olmadığını ifade ederek, bunu değerlendirmek için biraz daha zamana ihtiyaç olduğunu dile getirdi.
Kaynak: trthaber.com

Uluslararası Para Fonu (IMF)Başkanı Kristalina Georgieva, yaptığı açıklamada, küresel ekonomik büyümenin 2023’te %3’ün altına düşmesini ve önümüzdeki beş yıl boyunca %3 civarında kalmasını beklediğini söyleyerek artan aşağı yönlü riskleri işaret etti. Georgieva, COVID-19 salgınına ve Rusya’nın Ukrayna’yı işgaline yanıt vermek için güçlü para ve maliye politikası önlemlerinin son yıllarda çok daha kötü bir sonucu önlediğini, ancak sürekli yüksek enflasyon nedeniyle büyüme beklentilerinin zayıf kaldığını belirtti. İsviçre ve ABD’deki banka başarısızlıklarının, küresel ekonomi için aşağı yönlü riskleri artıran finansal kırılganlıkları açığa çıkardığını da sözlerine ekledi.

Altının ons fiyatı, ABD’den gelen zayıf ekonomik verilerin ardından 2 bin doların üzerine çıkarak rekor seviyeye doğru ilerliyor. Kıymetli metalin onsu 2 bin 32 dolara kadar çıkarak 13 ayın en yüksek seviyesine ulaştı. ABD’den gelen zayıf ekonomik verilerin ardından yükselişe geçen altın fiyatı, 2020 yazındaki 2 bin 72 dolarlık rekor seviyesine yaklaştı. Analistler, zayıf ekonomik verilerin yanı sıra bankacılık krizi ile merkez bankalarının agresif parasal sıkılaştırmasının reel ekonomi üzerindeki olumsuz etkisinin de altın fiyatlarındaki yükselişte etkili olduğunu belirtti.
Kaynak: aa.com.tr

Ocak ayında %2,1 düşen ABD fabrika siparişleri, Şubat ayında da %0,7 düşerek üst üste ikinci ayda da gerileme kaydetti. Bu verinin ardından dolar endeksi iki ayın en düşük seviyesi olan 101.45’e gerilerken, Euro, iki ayın en yüksek seviyesi olan 1.0973 dolara kadar çıktı. Ayrıca Tedarik Yönetimi Enstitüsü (ISM) endeksi, Şubat ayında 55,1’den geçen ay 51,2’e geriledi.  Bu veri, bizlere ABD hizmet sektörünün, talebin soğumasıyla birlikte Mart ayında beklenenden daha fazla yavaşlamış olduğunu gösteriyor. Gelen veriler ve ekonomik aktivitedeki yavaşlık nedeni ile ABD Merkez Bankası’nın (FED) 1980 yılından bu yana en hızlı faiz artırım sürecini durdurabileceği yönündeki beklentileri de arttırıyor.

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Ticaret Bakanlığı Konferans Salonu’nda, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe ile düzenlediği basın toplantısında, mart ayı dış ticaret rakamlarını açıkladı. Depremden etkilenen illerin ihracattaki payının 2022 yılı itibarıyla % 8,6 seviyesinde olduğuna işaret eden Muş, yaşanan deprem felaketinin ihracat üzerindeki olumsuz etkisinin mart ayında azalarak devam ettiğini söyledi. Muş, gelecek dönemde, depremden etkilenen illerde üretim faaliyetlerinin ve ihracatın toparlanmayı sürdüreceğini değerlendirdiklerini bildirirken, “Depremin üretim ve tedarikte oluşturduğu olumsuzluklara rağmen mart ayında ihracatımız % 4,4 artışla 23,6 milyar dolara çıkmıştır. Bu rakam tüm zamanların en yüksek aylık ihracat rakamıdır. Bu başarıyı, avro-dolar paritesinin ihracatımızı 340 milyon dolar aşağı çekmesine rağmen elde ettiğimizi özellikle vurgulamak isterim. Mart ayında ithalatımız ise % 4,2 artarak 32,2 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Mart ayında, toplam enerji ithalatı 6 milyar dolar seviyesindedir.” diye konuştu.
Kaynak: ticaret.gov.tr

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Mart 2023 Tüketici Fiyat Endeksi’ni (TÜFE) yayınladı. TÜFE’deki (2003=100) değişim 2023 yılı Mart ayında bir önceki aya göre %2,29, bir önceki yılın Aralık ayına göre %12,52, bir önceki yılın aynı ayına göre %50,51 ve on iki aylık ortalamalara göre %70,20 olarak gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı ayına göre en az artış gösteren ana grup %17,27 ile giyim ve ayakkabı oldu. Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise %70,73 ile lokanta ve oteller oldu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB), Menkul Kıymet Tesisi Hakkında Tebliğde Değişiklik Yapılmasına İlişkin Tebliğ ile Zorunlu Karşılıklar Hakkında Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ’i Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, yabancı para mevduat/katılım fonlarından Türk lirası mevduat/katılım fonlarına dönüşüm oranlarının hesaplanmasında gelecek altı aya yönelik hesaplamalarda 31 Mart 2023 tarihi esas alınacak. Türk lirası mevduatların/katılım fonlarının payı % 70’i aşan bankalara ise kredi faizine göre makro ihtiyati tedbirlerde muafiyet sağlanacak. Öte yandan, Türk lirası mevduatların/katılım fonlarının payı % 60’ın altında kalan bankaların yabancı para zorunlu karşılık oranı yükümlülüklerine tüm vadelerde 5 puan ilave edilecek.
Kaynak: trthaber.com

Yayın Komitesi
Prof.Dr.M.Başaran Öztürk (Komite Başkanı)
Prof.Dr.İlhan Küçükkaplan
Dr.Batuğhan Karaer
Doç.Dr.E.Savaş Başcı
Dr.Öğr.Üyesi Gizem Vergili

Bülteni pdf olarak indir