FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 112

ABD’de yapılan araştırmada, yeni tip korona virüs aşısı olmayanların, olanlara göre hastalanma riskinin 4,5, ölüm riskinin ise yaklaşık 11 kat yüksek olduğu bildirildi. Türk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Azap, “Aşıdan kaçan bir varyant çıkmazsa beklentiler 6-9 ay içerisinde pandemik dönemin sona erip, artık Kovid-19’un endemik bir hastalık olacağını gösteriyor.” dedi.
Kaynak: www.aa.com.tr

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca yerli aşız Turkovac, için acil kullanım onayına müracaat edebilecek noktaya gelindiğini açıkladı. Onay alması halinde Ekim ayı içinde seri üretime aşının üretime geçmesi bekleniyor.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) geçtiğimiz hafta gerçekleştirdiği toplantı sonrasında beklentilere paralel olarak faizde bir değişikliğe gitmedi. Banka, enflasyonun geçici olmasını beklediklerini ve ılımlı seviyede ilerleyeceğini öngörürken 1,95 trilyon Euroluk varlık alım programına devam edileceğini ancak son iki çeyreğe göre daha yavaş ilerleyeceğini açıkladı.

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) Bej Kitap Raporu’nda ise yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında Delta varyantıyla artan vakalar ve tedarik zincirindeki kırılmaların ekonomik toparlanmayı olumsuz etkileyebileceği ifade edildi. Bununla birlikte, ABD’de Üretici Fiyat Endeksi’nin (ÜFE) son 10 yılın en yüksek seviyesine çıkarak enflasyonist baskıları tekrar gündeme getirmesi ve Fed yetkililerinin piyasalar kapanmadan önce varlık alımlarının azaltılmasına ilişkin takvimden geri adım atılmayacağına yönelik açıklamaları risk iştahını azaltan etkenlerin başında geldi.
Kaynak: www.aa.com.tr

Çin’de rezervlerinde bulunan metalleri satmaya devam ederken, piyasaya petrol rezervlerinden de vereceğini duyurdu. Yapılan bu işlemlerle Çin emtia ve petrol fiyatlarını düşürmeyi amaçlıyor.

2022-2024 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program’ın onaylanmasıyla ilgili Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete’de yayımlandı. Türkiye’nin ekonomide yeni yol haritası açıklandı. Orta Vadeli Program’a (OVP) göre, enflasyonun 2022’de yüzde 9,8; 2023’te 8; 2024 yılında da 7,6 olması hedefleniyor. Büyüme tahmini 2021’de yüzde 9, 2022’de yüzde 5, 2023 ve 2024’te yüzde 5,5 olarak yer aldı. İşsizliğin 2022’de yüzde 12 olması bekleniyor. İşsizliğin bu yıl yüzde 12,6 olması bekleniyor. 2022 yılında yüzde 12’ye, 2023 yılında yüzde 11,4’e, 2024 yılında ise yüzde 10,9’a gerilemesi planlanıyor. Programa göre 2021’de enflasyonun yüzde 16,2 olması bekleniyor. 2022’de yüzde 9,8 olarak tahmin edilen enflasyonun 2023’te yüzde 8, 2024’te yüzde 7,6 olması öngörülüyor.
Kaynak: trthaber.com

Türkiye’de kamu kaynaklarının gelecek 3 yıllık dönemde kullanılacağı öncelikli sektör ve projeler belirlendi. Madencilik sektöründe enerji sektörü ve imalat sanayine girdi temin eden üretime yönelik projelere, arz güvenliğinin sağlanması açısından önem arz eden madenlerin aranmasına ve üretilmesine yönelik projelere öncelik sağlanacak. İmalat sektörlerinde, üretimin idamesine yönelik projelere, halk ve çevre sağlığı, Avrupa Birliği’ne uyum ve uluslararası yükümlülükler açısından gerçekleştirilmesi gerekli çalışmalara, yerli ham maddenin değerlendirilmesine yönelik projelere, savunma sanayi projelerine, yerli ve özgün raylı sistem araçları ve hava araçlarının geliştirilmesine öncelik verilecek. Sanayi altyapısına yönelik Organize Sanayi Bölgesi (OSB), Küçük Sanayi Sitesi (KKS) ve Teknoloji Geliştirme Bölgeleri projelerinde sektörel ve tematik projeler öncelikli olarak yatırım programına alınacak. Enerji sektöründe, arz-talep analizlerine dayanan, başta nükleer ve yenilenebilir enerji olmak üzere yerli ve özgün enerji teknolojileri geliştirme amaçlı yatırımlara, yenilenebilir kaynakların sisteme entegrasyonunu sağlayacak iletim altyapısı projelerine öncelik verilecek.
Kaynak: www.aa.com.tr

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odası Ekonomi Toplantısında yaptığı konuşmada; Küresel merkez bankacılığında, para politikası duruşu belirlenirken, para politikasının etkisi dışında olan kısa vadeli arızi unsurlardan arındırılmış çekirdek enflasyon göstergeleri esas alınır. Özellikle salgının getirdiği olağanüstü koşullar, az önce bahsettiğim sebeplerden ötürü, enflasyonun kısa vadeli oynaklıklardan arındırılmış ana eğilimini ölçmeye yarayan çekirdek enflasyon göstergelerinin önemini artırmakta. Diğer merkez bankalarında olduğu gibi bizim de salgının getirdiği arz ve talep şokları neticesinde ortaya çıkan fiyat hareketlerinin geçiciliğine dair analizlerimizin bulunduğunu paylaşmak isterim. Para politikasının etkileyebildiği talep unsurları, çekirdek enflasyon gelişmeleri ve bunların orta vadeli enflasyon hedefimizle uyumlu seyretmesine ilişkin analizler yanında, önümüzdeki dönemde arz şoklarının yarattığı etkilerin ayrıştırılmasına biraz daha fazla ağırlık verilecektir” açıklamasında bulundu.
Kaynak: www.tcmb.gov.tr

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından Temmzu 2021 ayına ilişkin İşgücü İstatistikleri yayınlandı. Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı 2021 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre 506 bin kişi artarak 3 milyon 902 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise 1,4 puanlık artış ile %12,0 seviyesinde gerçekleşti.
Kaynak: www.tuik.gov.tr

Yayın Komitesi
Prof.Dr.M.Başaran Öztürk (Komite Başkanı)
Prof.Dr.İlhan Küçükkaplan
Dr.Batuğhan Karaer
Doç.Dr.E.Savaş Başcı
Dr.Öğr.Üyesi Gizem Vergili

Bülteni pdf olarak indir