FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 164

Ukrayna Rusya’ya karşı saldırılarını arttırırken, nükleer kaza riskinin olduğu Zaporijya Nükleer Santrali’nde üretim durduruldu. Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA), Zaporijya Nükleer Santrali’nin fiziksel bütünlüğünün süregelen çatışmalar nedeniyle ciddi bir tehdit altında olduğuna işaret ederek, bu tehdidin ortadan kalkması için santral çevresinde “nükleer güvenlik ve emniyeti koruma bölgesi” kurulması için tarafların anlaşması gerektiğini bildirildi. Diğer yandan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, G7 ve Avrupa Birliği’nin Rus petrol ve doğal gaz ürünlerine tavan fiyat uygulama planlarına tepki göstererek, “Eğer sözleşmelerimize ve çıkarlarımıza aykırı olursa petrol, doğal gaz veya kömür, hiçbir şey göndermeyiz. Batı bize şartlarını dikte edebilecek konumda değil, mantıklı düşünsünler.” dedi.
Kaynak: aa.com.tr

Piyasaların beklediği Batı ile İran’ın anlaşması konusunda da ümitler azaldı. Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA) uranyum zenginleştirme ile ilgili gelinen aşamada İran’ın gerekli cevapları vermediğini açıkladı. Ayrıca IAEA, İran’ın %60’a kadar zenginleştirilmiş, silah derecesine yakın uranyum stokunun, daha da zenginleştirilmesi halinde nükleer bomba için yeterli hale geleceğini de belirtti.

Avrupa’da artan enflasyonun önüne geçilmesi amacı ile için Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) geçtiğimiz hafta perşembe günü mevduat faizini sıfırdan %0,75’e yükseltti. ECB Başkanı Christina Lagarde, oranların enflasyonu %2’ye geri getirecek bir seviyeden hala uzak olduğunu söyleyerek iki veya üç zam daha yapılması olasılığının yüksek olduğunu belirtti. Enflasyonun Ağustos ayında %9,1 olarak gerçekleşmişti.

Olumsuz gelen Çin ticaret verilerinin ve yatırımcıların resesyon riskleri konusundaki endişeleri nedeni ile petrol fiyatları, geçtiğimiz hafta Rusya’nın Ukrayna’yı işgali öncesinde görülen seviyelerin altına gelerek keskin bir düşüş yaşadı. Brent ham petrol vadeli işlemleri 8 Şubat’tan bu yana ilk kez varil başına 90 doların altına düşerek varil başına 4.83 dolara geriledi.

Küresel hisse senetleri, teknoloji ve büyüme hisseleri öncülüğünde Cuma günü ralli yaparken, yatırımcıların daha fazla faiz artırımına yönelik beklentisi ile  faiz oranına duyarlı ABD Hazine tahvil getirileri, 14 yılın en yüksek seviyelerine çıktı. ECB’nin faizleri 75 baz puanlık rekor bir artışla yükseltmesi sonrası, dolar bir haftanın en düşük seviyesine geriledi ve euro yeniden 1 olan parite değerinin üzerine çıkarak ABD para birimi karşısında üç haftanın en yüksek seviyesine yükseldi.

Türkiye İstatistik Kurumu Ağustos 2022 Tüktici Fiyat Endeksi’ni açıkladı. TÜFE’deki (2003=100) değişim 2022 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre %1,46, bir önceki yılın Aralık ayına göre %47,85, bir önceki yılın aynı ayına göre %80,21 ve on iki aylık ortalamalara göre %54,69 olarak gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı ayına göre en az artış gösteren ana grup %27,05 ile haberleşme oldu. Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise %116,87 ile ulaştırma oldu.
Kaynak: tuik.gov.tr

BIST 100 endeksi dolar bazında üst üste 8 haftadır değer kazanırken, söz konusu performans 17 yılın en güçlü rallisini işaret ediyor. Yurt içi piyasalar dünya genelinde devam eden ultra şahin para politikaları ve artan resesyon riskiyle düşüş eğiliminde hareket eden küresel pay piyasalarından pozitif ayrışmayı sürdürüyor. Uzun süredir sessizliğini koruyan banka hisseleri öncülüğünde gerçekleşen rallide BIST 100 endeksinde rekor üzerine rekor kırılırken, dolar bazında bakıldığında ise analistlerin “kritik direnç” olarak nitelendirdikleri seviyeler bir bir geçiliyor. BIST 100 endeksindeki yükseliş ralli başından bu yana yüzde 48’e yaklaşırken, endeksin gördüğü en yüksek seviye rekoru da dün 3.545,86 puana taşındı.
Kaynak: trthaber.com

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, sosyal medya hesabı üzerinden kur korumalı mevduat uygulamasındaki son duruma ilişkin bilgi verdi. Ekonominin çarklarının Türk lirası enstrümanlarla döndüğünü vurgulayan Nebati, “Yaklaşık 9 ay önce vatandaşlarımızın tasarruflarını korumak amacıyla hayata geçirdiğimiz kur korumalı mevduat uygulaması, bugün 1,3 trilyon liralık hacmi geçmiş durumdadır.” ifadesini kullandı.
Kaynak: aa.com.tr

Yayın Komitesi
Prof.Dr.M.Başaran Öztürk (Komite Başkanı)
Prof.Dr.İlhan Küçükkaplan
Dr.Batuğhan Karaer
Doç.Dr.E.Savaş Başcı
Dr.Öğr.Üyesi Gizem Vergili

Bülteni pdf olarak indir