FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 171

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti “Türkiye Yüzyılı” Tanıtım Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, “Dünyanın yeni ve hayati meydan okumalarla karşı karşıya olduğu şu dönemde, Türkiye Yüzyılı programımızla, Cumhuriyetimizin yeni yüzyılına güçlü bir başlangıç yapmak istiyoruz. Bizim açtığımız her yol gibi, Türkiye Yüzyılı’nı da milletimizin zirveye taşıyacağından şüphe duymuyoruz” dedi.
Kaynak: tccb.gov.tr

Bir yandan yükselişi önlenemez enflasyon bir yandan da ekonomilerdeki durgunluğun işaretleri ve Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı dünya ekonomilerini halen belirsiz kalmasına sebebiyet veriyor. Covid nedeniyle ekonomilerin durması, sonrasında yapılan mali teşvik ve düşük seviyelerde kalan faiz oranları da dahil olmak üzere alınan tüm tedbirlerin henüz olumlu işaretleri görülemedi. Ekonomilerdeki durgunluk tehdidine rağmen Merkez Bankaları yüksek enflasyonla mücadele için faiz oranlarını arttırma konusunda şahin tavırlarını sürdürürken, enflasyonun dizginlenmesi adına alınması gerekli tedbirlerden de taviz vermeyeceklerini her fırsatta açıklıyorlar.

Rishi Sunak ülkeyi derin bir ekonomik krizden çıkarma ve siyasete olan güveni yeniden inşa etme sözü vererek, İngiltere’nin yeni başbakanı oldu. Sunak, piyasaları sakinleştirmeye yönelik bir hareketle Jeremy Hunt’ı maliye bakanı olarak yeniden atadı. Downing Street’teki resmi konutunun dışında konuşan Sunak, selefi Liz Truss’un ekonomik büyümeyi yeniden canlandırma hedefini överken, hatalar yapıldığını da dile getirdi.

ABD Ticaret Bakanlığı, temmuz-eylül dönemine ait Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) öncü verilerini açıkladı. Buna göre, ABD’de GSYH, bu yılın 3’üncü çeyreğinde bir önceki çeyreğe kıyasla % 2,6 arttı. Beklenenden fazla toparlanma gösteren ABD ekonomisinin, % 2,4 büyümesi öngörülüyordu. Ülke ekonomisi, yılın ilk çeyreğinde gösterdiği % 1,6’lık daralmanın ardından 2’nci çeyrekte de % 0,6 küçülerek teknik olarak resesyona girmişti.
Kaynak: trthaber.com

Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier yaptığı açıklamada, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin Almanya’nın Moskova ile ilişkilerinde “önemli bir kırılmaya” neden olduğunu ve savaşın eski Sovyet Cumhurbaşkanı Mihail Gorbaçov’un “ortak bir Avrupa evi” hayalini paramparça ettiğini söyledi. Almanya’nın üçüncü çeyrekte beklenmedik bir büyümeyle resesyon tehdidini savuşturduğunu ancak Rusya ile yaşanan sancılı enerji açmazının yol açtığı yüksek enflasyonun artmasıyla ekonominin dalgalı sularda kaldığı, diğer Avrupa Birliği ülkeleriyle karşılaştırılacak şekilde uyumlu hale getirilen tüketici fiyatlarının Ekim ayında yıllık %11,6 arttığı belirtildi.
Kaynak: reuters.com

Avrupa Merkez Bankası (ECB) geçtiğimiz hafta perşembe günü faiz oranlarını yeniden artırdı ve bilançonun azaltılmasını gündeme getirdi. Enflasyonda önemli ilerlemenin kaydedildiği açıklanırken, hızlı fiyat artışının devamlılığından da endişeler dile getirildi. Euro kullanan 19 ülkenin merkez bankasının mevduat faizi 75 baz puan daha artırılarak %1,5 seviyesine yükseltildi.

Rusya Merkez Bankası 6 aydır sürdürdüğü faiz indirimine ara vererek geçtiğimiz hafta politika faizini değiştiremeyerek %7,5 seviyesinde bıraktı. Yapılan açıklamada enflasyonun yükseleceği beklentilerinin oluştuğunu ancak meydana gelen artışın da düşük seviyede kaldığı belirtildi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, 2022 yıl sonu enflasyon tahminini 4,8 puanlık güncellemeyle % 60,4’ten % 65,2’ye yükselttiklerini belirterek, “Enflasyon tahmin aralığımızın orta noktaları 2022 yılı sonunda % 65,2, 2023 yıl sonunda % 22,3 ve 2024 yıl sonunda ise % 8,8 seviyelerine tekabül etmektedir.” dedi. Kavcıoğlu, yılın dördüncü enflasyon raporunun tanıtımı amacıyla Merkez Bankası İdare Merkezi’nde düzenlediği bilgilendirme toplantısında, orta vadeli tahminler üretilirken başlangıç noktası olarak iktisadi görünümü esas aldıklarını söyledi. İthalat ve gıda fiyatları ile küresel büyüme gibi dışsal unsurlar için varsayımları gözden geçirdiklerini ve bunları güncellediklerini dile getiren Kavcıoğlu, “Öncü göstergeler, küresel ekonominin resesyona girme riskinin arttığı yönünde güçlü sinyaller veriyor. 2023 yılı için dış talebe ilişkin tahminlerimizi, enerji krizi ve finansal koşullara bağlı olarak artan riskler nedeniyle aşağı yönlü güncelledik.” diye konuştu.
Kaynak: trthaber.com

Türkiye İstatistik Kurumu ve Ticaret Bakanlığı iş birliğiyle oluşturulan eylül ayına ilişkin geçici dış ticaret verileri açıklandı. Türkiye İstatistik Kurumu ile Ticaret Bakanlığı iş birliğiyle genel ticaret sistemi kapsamında üretilen geçici dış ticaret verilerine göre; ihracat eylülde, bir önceki yılın aynı ayına göre % 9,2 artarak 22 milyar 612 milyon dolar, ithalat % 38,1 artarak 32 milyar 208 milyon dolar olarak gerçekleşti. Genel ticaret sistemine göre ihracat Ocak-Eylül döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre % 17,0 artarak 188 milyar 152 milyon dolar, ithalat % 40,4 artarak 271 milyar 249 milyon dolar olarak gerçekleşti. Eylül ayında dış ticaret açığı bir önceki yılın aynı ayına göre % 268,1 artarak 2 milyar 607 milyon dolardan, 9 milyar 595 milyon dolara yükseldi. İhracatın ithalatı karşılama oranı 2021 eylül ayında % 88,8 iken, 2022 eylül ayında % 70,2’ye geriledi. Ocak-Eylül döneminde dış ticaret açığı % 156,3 artarak 32 milyar 423 milyon dolardan, 83 milyar 97 milyon dolara yükseldi. İhracatın ithalatı karşılama oranı 2021 Ocak-Eylül döneminde % 83,2 iken, 2022 yılının aynı döneminde % 69,4’e geriledi.
Kaynak: trthaber.com

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Ekim 2022 Ekonomik Güven Endeksini açıkladı. Buna göre Ekonomik Güven Endeksi 97,1 oldu. Ekonomik güven endeksi Eylül ayında 94,3 iken, Ekim ayında %3,0 oranında artarak 97,1 değerini aldı. Bir önceki aya göre Ekim ayında tüketici güven endeksi %5,3 oranında artarak 76,2 değerini, reel kesim (imalat sanayi) güven endeksi %1,8 oranında artarak 102,0 değerini, hizmet sektörü güven endeksi %0,9 oranında artarak 119,3 değerini, perakende ticaret sektörü güven endeksi %3,0 oranında artarak 119,4 değerini, inşaat sektörü güven endeksi %2,8 oranında artarak 90,5 değerini aldı.
Kaynak: tuik.gov.tr

TÜİK III. Çeyrek: Temmuz – Eylül, 2022 Turizm İstatistiklerini açıkladı. Turizm geliri Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarından oluşan III. çeyrekte bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %27,1 artarak 17 milyar 952 milyon 361 bin dolar oldu. Turizm gelirinin %14,3’ü ülkemizi ziyaret eden yurt dışı ikametli vatandaşlardan elde edildi. Ziyaretçiler, seyahatlerini bireysel olarak veya paket tur aracılığıyla organize etmektedirler. Bu çeyrekte yapılan harcamaların 12 milyar 562 milyon 557 bin dolarını kişisel harcamalar, 5 milyar 389 milyon 804 bin dolarını ise paket tur harcamaları oluşturdu. Ülkemizden çıkış yapan ziyaretçi sayısı 2022 yılı III. çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %54 artarak 21 milyon 128 kişi oldu. Ziyaretçilerin %11,3’ünü 2 milyon 374 bin 125 kişi ile yurt dışında ikamet eden vatandaşlar oluşturdu. Bu çeyrekte ülkemizden çıkış yapan ziyaretçilerin gecelik ortalama harcaması 89 dolar oldu. Geceleme yapan yurt dışında ikamet eden vatandaşların gecelik ortalama harcaması ise 62 dolar oldu.
Kaynak: tuik.gov.tr

Yayın Komitesi
Prof.Dr.M.Başaran Öztürk (Komite Başkanı)
Prof.Dr.İlhan Küçükkaplan
Dr.Batuğhan Karaer
Doç.Dr.E.Savaş Başcı
Dr.Öğr.Üyesi Gizem Vergili

Bülteni pdf olarak indir