FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 186

Ülkemizi derinden sarsan, yüzyılın felaketi olarak adlandırılan depremin üzerinden tam bir hafta geçti. Enkaz altında kalanların çıkarılması, yaralananların tedavisi ve depremzedelere yardımların ulaştırılması için tüm ülke seferber olduk. Ülkemiz bu felaketi de milli birlik ve beraberlik içinde atlatacaktır. Deprem felaketinde vefat eden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar dileriz.

Depremde enkaz çalışmaları devam ederken şu ana kadar 29.605 kişi vefat ederken, 80.278 kişi yaralı vatandaşımız bulunmaktadır. Deprem nedeniyle okulların açılması 71 ilde 20 Şubat’a kadar ertelenirken, depremi yaşan 10 ilde 1 Mart’a kadar erteleme kararı alındı. Üniversiteler ise Ülke içinde deprem felaketinin yaralarını sarmak için birçok yardım kampanyası başlatılmış olup, yurt dışından da başta Dünya Bankası olmak üzere pek çok kurum ve kuruluştan yardımlar gelmeye başladı.

Dünyada da geniş yankı bulan deprem, son verilere göre bu yüzyılda dünyanın yedinci en ölümcül doğal afeti olarak nitelendiriliyor. Deprem nedeniyle Borsa İstanbul 22 Mart 2021’den bu yana en sert düşüşünü yaşayarak %8,62 düşerek 4.505 puana geriledi. Deprem nedeniyle %16’nın üzerinde değer kaybeden borsanın, 5 günlüğüne kapatılma kararı alındı.  8 Şubat’ta gerçekleştirilen tüm işlemlerin iptaline karar verilirken borsanın 15 Şubat günü yeniden açılması bekleniyor.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), “asrın felaketi” olarak nitelendirilen depremlerin olumsuz etkilerini azaltmak amacıyla bölgede yerleşik kişilere yönelik aldığı Kurul kararlarını, resmi internet sitesinde yayımladı. Buna göre, kredi kartlarında uygulanan limite bağlı %20 ve %40 oranındaki asgari tutar ayrımı kaldırıldı. Bu kapsamda herhangi bir limit ile ilişkilendirilmeksizin asgari tutar, dönem borcunun %20’si olarak belirlendi. Kredi kart limiti tespit edilirken bankalarca dikkate alınan sınırlar yükseltildi. Yeni düzenleme ile bankalarca toplam kart limiti, ilk yıl için ilgilinin aylık ortalama net gelirinin 4 katını, ikinci ve sonraki yıllar için ise 8 katını aşamayacak. Asgari tutarı ödenmeyen kredi kartlarının nakit kullanımına, mal ve hizmet alımına kapatılmasına, iptaline ve borcun tamamı ödeninceye kadar yeni kredi kartı düzenlenmemesine ilişkin husus bankaların ihtiyarına bırakıldı. Kart borçlarının ötelendiği süre boyunca asgari tutar da dahil olmak üzere bankaların alacaklarını talep etmeyerek ödemesiz dönemler tanımlayabilmelerine imkan sağlandı.
Kaynak: trthaber.com

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, enflasyonda gerilemenin başladığını ancak, beklentilerinin altında bir hızla ilerleme kaydedildiğini, gelen güçlü istihdam verilerinin de de enflasyonist sürecin yavaş ilerlediğinin önemli göstergelerden biri olduğunu, ayrıca hizmet sektöründe fiyatların halen artış eğiliminde olduğunu ve bu nedenle faiz artışlarına devam edeceklerini açıkladı.

Euro bölgesinde yatırımcı güveni beklentilerin de üzerinde gelerek son 11 ayın yüksek seviyesine ulaştı. Bir önceki ay -17,5 puan olan endekse şubat ayında –8’e yükseldi.

Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis), fiyat artışlarına ilişkin ocak ayı öncü verilerini açıkladı. Buna göre, Aralık 2022’de % 8,6 olan yıllık enflasyon, ocakta % 8,7 düzeyinde gerçekleşti. Piyasa tahminleri, söz konusu verinin % 8,9’a yükseleceğine işaret ediyordu. Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ocakta aylık bazda ise % 1 yükseldi. Almanya’da AB uyumlu öncü TÜFE ocakta bir önceki aya göre % 0,5 artarken, yıllık bazda % 9,2 yükseldi. Öte yandan, Destasis tarafından Almanya’nın enflasyon verilerine ilişkin yapılan düzenli revizyonlar kapsamında ocak ayı itibarıyla baz yılın 2020’ye taşındığı ve hesaplamalarda bunun dikkate alındığı bildirildi.
Kaynak: trthaber.com

Geçtiğimiz hafta petrol fiyatları yükseldi. Fiyatlardaki kısmi yükselişte, dünyanın en büyük petrol ithalatçısı Çin’de talep toparlanmasına ilişkin beklentiler etkili oldu. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Çin ekonomisinde bu yıla ilişkin büyüme tahminini % 4,1’den % 5’e çıkardı. Fitch’in açıklamasında, yukarı yönlü revizyonun Çinli yetkililerin 2022’nin sonlarında uyguladığı “sıfır COVID-19” politikasını bırakmasının ardından ülkedeki tüketimin ve ekonomik faaliyetin tahmin edilenden daha hızlı bir şekilde toparlandığına ilişkin kanıtları yansıttığı belirtildi. Öte yandan, ABD’nin ticari ham petrol ve benzin stoklarındaki artış ülkede talebin düşük seyrettiği algısı yaratarak fiyatlardaki yükselişi baskılıyor.
Kaynak: trthaber.com

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), geçen yılın aralık ayına ilişkin sanayi üretim endeksi sonuçlarını açıkladı. Buna göre, geçen yıl aralıkta takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi 2021’nin aynı ayına göre % 0,2 geriledi. Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, Aralık 2022’de madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre % 1,1, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi de % 8,5 azaldı. İmalat sanayi sektörü endeksi ise % 0,5 arttı. Arındırılmamış sanayi üretim endeksinde yıllık bazda % 1,17 azalış oldu. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi, geçen yıl aralıkta bir önceki aya kıyasla % 1,6 arttı. Söz konusu ayda sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi bir önceki aya göre % 2,3 ve imalat sanayi sektörü endeksi % 1,7 artarken, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi % 0,2 azaldı.
Kaynak: aa.com.tr

Türkiye’de işsizlik oranı, Aralık 2022’de bir önceki aya göre 0,1 puan artarak % 10,3 oldu. Bu dönemde işsiz sayısı 3 milyon 633 bin kişi olarak belirlendi. Yine TÜİK), Aralık 2022’ye ilişkin iş gücü istatistiklerini açıkladı. Buna göre, Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaş grubunda işsiz sayısı, Aralık 2022’de bir önceki aya göre 62 bin kişi artarak 3 milyon 633 bin kişi oldu. İşsizlik oranı bir önceki aya göre 0,1 puan artarak % 10,3 seviyesinde gerçekleşti. İşsizlik oranı, bir önceki yılın aynı ayına göre ise 0,8 puan azaldı. Söz konusu ayda 15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı, bir önceki aya göre 1 puanlık artışla % 18,9 oldu. Mevsim etkisinden arındırılmış istihdam edilenlerin sayısı aralıkta bir önceki aya kıyasla 18 bin kişi artarak 31 milyon 573 bine çıktı. İstihdam oranı da değişim göstermeyerek % 48,5 oldu. Bu oran erkeklerde % 66 iken kadınlarda % 31,3 olarak hesaplandı. Kaynak: aa.com.tr

Yayın Komitesi
Prof.Dr.M.Başaran Öztürk (Komite Başkanı)
Prof.Dr.İlhan Küçükkaplan
Dr.Batuğhan Karaer
Doç.Dr.E.Savaş Başcı
Dr.Öğr.Üyesi Gizem Vergili

Bülteni pdf olarak indir