FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 203

Yeni Atamalar…
Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı olarak Hafize Gaye Erkan atandı. Resmî Gazete’de yer alan karara göre Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu Başkanlığı’na 2021’den beri TCMB Başkanı olarak görev yapan Şahap Kavcıoğlu atandı. Kendilerine başarılar diliyoruz.

Goldman’dan TCMB tahmini…

Goldman Sachs, son atamalar sonrası Türkiye’nin faiz patikasına ilişkin değerlendirmesinde “Tamamen ortodoks karar vericiler Türkiye’de faizleri yüzde 40’a çıkarabilir” ifadelerini kullandı. Goldman Sachs, Mehmet Şimşek’in Hazine ve Maliye Bakanı, Gaye Erkan’ın ise Merkez Bankası başkanı olarak atanmasını, yeni hükümet içinde para ve maliye politikasında değişiklik gerektiği kanısının kabul gördüğünün bir işareti olarak değerlendirdi. Goldman Sachs tarafından Cuma günü yayımlanan raporda Türkiye ekonomisi hakkındaki tahminler güncellendi. Raporda ayrıca ekonomiyi istikrara kavuşturmak için “döviz kurunda büyük ve aralıklı bir ayarlama yapılması gerektiği” belirtildi. Goldman Sachs, şu anda merkez bankasının bundan sonraki adımlarının ne olacağına yönelik bir yönlendirme metni olmadığına dikkat çekerek, “tamamen ortodoks bir karar vericinin” Döviz kurunda “önden yüklemeli” bir ayarlamaya, ardından politika faizi olan repo faizinin tekrar yön belirleyici bir seviyeye yükselmesine izin vereceğini kaydetti. Clemens Grafe, bankanın müşterilerine gönderdiği notta, “Bize göre bu durum, ortodoks bir karar vericinin faiz oranlarını mevcut mevduat faiz seviyesi olan yüzde 40’a çıkaracağını gösteriyor” dedi. Grafe, Dolar/TL ve enflasyon beklentileri istikrara kavuştuğunda faizlerin hızla düşürülebileceğini, muhtemelen yıl sonuna kadar yüzde 25’e indirilebileceğini belirtti.
Kaynak: Bloomberht.com

Borsada rekor seviye…
BIST 100 endeksi 5 bin 720 puanın üzerini test ederek rekor seviyeyi gördü. Dolar cinsinden bakıldığında ise BIST 100 endeksi zirve seviyelerinden yaklaşık yüzde 50 aşağıda. Borsa İstanbul’da alımlar yeni rekor seviyenin kaydedilmesine neden oldu. BIST 100 endeksi güne 5 bin 673 puandan başlarken, seansın ilerleyen dönemlerinde yüzde 1’i aşan artışla 5 bin 724 puanla rekor kırıldı. Cuma günü yükseliş eğiliminde hareket eden BIST 100 endeksi, yüzde 1,31 değer kazanarak günü 5626,49 puandan tamamladı. Dolar cinsinden bakıldığında ise BIST 100 endeksinin rekor seviyelerden oldukça uzak olduğu görüldü. Endeks dolar cinsinden 241 seviyesinde. Endekste son olarak 2013 yılında 500 seviyesinin üzeri test edilmişti. Böylelikle endeksin dolar cinsindeki zirvesinden yüzde 50 uzakta olduğu görülüyor. Borsada yükseliş ivmesi devam ederken, Dolar/TL kurundaki artış da sürdü. Kurda 23,65 ile yeni rekor test edildi. Gösterge tahvil faizi yüzde 15,69 seviyesinde işlem görürken, Türkiye’nin risk primi kritik eşik 500 baz puanın üzerinde.

Altında gözler bu hafta yapılacak Fed toplantısına çevrilirken piyasanın beklentisi politika yapıcıların faiz artışlarını duraklatabileceği yönünde. Gram altın tarafında ise dolar/TL kurunun etkisiyle tarihi zirve 1.495 TL ile yenilendi. Altın, bu hafta yapılacak ve politika yapıcıların, bankacılık sektöründe yaşanan gerilimleri değerlendirmek için faiz artışlarının duraklatmalarının beklendiği Fed toplantısı öncesinde hafif düşüş yaşadı. Spot altın ons başına 1.966 dolardan işlem görüyor. Gram altın ise sabah saatlerinde başladığı rekor serisini sürdürüyor. Ons altın ve bankalar arası Dolar/TL kuru üzerinden yapılan hesaplamalara göre gram altın 1.495 TL ile rekor tazeleyerek 1.500 TL sınırına dayandı. Çeyrek altın 2.450 lira, Cumhuriyet altını da 9.900 liradan satılıyor.
Kaynak: Bloomberht.com

İşsizlik oranı Nisan’da yükseldi…
TÜİK verilerine göre işsizlik oranı Nisan’da 0,1 puan artarak yüzde 10,2 seviyesine yükseldi. Mart ayı verisi ise yüzde 10’dan yüzde 10,1’e revize edildi. Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı 2023 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre 74 bin kişi artarak 3 milyon 585 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise 0,1 puan artarak yüzde 10,2 seviyesinde gerçekleşti. İşsizlik oranı erkeklerde yüzde 8,1 iken kadınlarda yüzde 14,3 olarak tahmin edildi. Genç nüfusta işsizlik oranı azaldı. 15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı bir önceki aya göre 1,2 puanlık azalış ile yüzde 19,1 oldu. Bu yaş grubunda işsizlik oranı; erkeklerde yüzde 15,7, kadınlarda ise yüzde 25,4 olarak tahmin edildi.
Kaynak: Bloomberht.com

Türkiye’nin en rekabetçi ili İstanbul oldu, Konya gücünü artırdı…
Çalışma hayatı, sanayileşme, altyapı, ulaşım ve nüfus yoğunluğu gibi birçok yükü sırtlayan, Türkiye’nin kalkınmasında önemli rol üstlenen İstanbul; Türkiye’nin en rekabetçi kenti olmaya devam ederken, Konya, bu alandaki gücünü artırdı. İstanbul Üniversitesi (İÜ) Şehir Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından dördüncüsü hazırlanan ve 2021-2022 dönemi verilerinin kullanıldığı İller Arası Rekabet Endeksi açıklandı. Bir ana endeks ve 15 alt endeks (demografik, altyapı, ulaşım, sağlık, eğitim, sosyal yaşam, makroekonomi, dış ticaret-sanayi, finansal piyasalar, turizm, tarım, inovasyon, girişimcilik, yükseköğretim, teknolojik altyapı) kapsamında toplam 245 gösterge kullanılarak yapılan hesaplamalara göre, Türkiye’nin en rekabetçi ili 74,05 endeks skoru ile İstanbul oldu. İstanbul’u, 46,1 puanla Ankara ve 42,8 ile İzmir takip etti. Türkiye’nin en rekabetçi 3 kentinin, diğer raporlarda olduğu gibi sıralamalarını bu araştırmada da koruduğu gözlendi. Rekabet sıralamasında ilk 10’da yer alan diğer şehirler; Antalya, Bursa, Kocaeli, Eskişehir, Konya, Muğla ve Adana olarak belirlendi. Adana 11’incilikten 10’unculuğa, Bursa 6’ncılıktan 5’inciliğe, Konya ise 10’unculuktan 8’inciliğe yükseldi. Listede Eskişehir ve Muğla gücünü korurken, Kocaeli 4’üncülükten 6’ncılığa geriledi. Önceki dönemde ilk 10’da yer alan Tekirdağ 11’inci sıraya düşerken, 14 kent rekabet sıralamasındaki yerini korudu, 34 kent rekabet gücünü artırdı, 33 kentin ise rekabet gücü azaldı. Şırnak, Muş ve Hakkari ise rekabetçilik gücü en düşük iller arasında son sırada yer aldı. Endekste rekabetçilik gücü en çok artan illerin başında, listede 12 sıra yükselen Adıyaman geldi. Adıyaman, 62’nci sıradan 54’üncü basamağa yükseldi. Adıyaman’ı, 10’ar sıra yükselen Kahramanmaraş ve Kilis, gücünü 9 basamak artıran Sivas, 7 basamak yükseliş kaydeden Kayseri takip etti. Söz konusu verilerin 2021-2022 dönemini kapsadığı, araştırmanın depremden önce yapıldığı bildirildi.
Kaynak: aa.com.tr

Gelecek hafta özellikle global taraftaki haber akışlarıyla biraz daha yoğun geçecek. 13 Haziran Salı günü ülkemizde perakende satış verisi, Amerika Birleşik Devletleri’nde enflasyon verileri açıklanacak. 12 Haziran Çarşamba günü FED’in, 13 Haziran Perşembe günü de Avrupa Merkez Bankası’nın faiz kararını takip edeceğiz. 14 Haziran Cuma günü de bu kez Euro bölgesi için tüketici fiyat endeksi verileri açıklanacak.

Yayın Komitesi
Prof.Dr.M.Başaran Öztürk (Komite Başkanı)
Prof.Dr.İlhan Küçükkaplan
Dr.Batuğhan Karaer
Doç.Dr.E.Savaş Başcı
Dr.Öğr.Üyesi Gizem Vergili

Bülteni pdf olarak indir