FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 135

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, Kovid-19 salgınına dünyanın hazırlıksız yakalandığını hatırlattı ve bundan sonra çıkabilecek salgınlara ilişkin, “Dünyanın hazırlıklı olduğunu sanmıyorum ve bu konuda ülkelerden beklediğimiz yatırımların gerçekleşmediğini görmekten endişeliyim.” dedi. Kovid-19’un enfeksiyonu sürdükçe yeni varyantların çıkmaya devam edeceğinin altını çizen Ghebreyesus, “Aslında mevcut şartlar, daha bulaşıcı ve daha tehlikeli varyantların çıkması için uygun. Fakat bu yıl içinde salgını küresel acil durumdan çıkarıp kontrol altına alabiliriz. Bu konuda malzemelerimiz de bilgimiz de var.” ifadelerini paylaştı.
Kaynak: aa.com.tr

Bill Gates Cuma günü yaptığı açıklamada, Covid-19′dan kaynaklanan ciddi hastalık risklerinin ”önemli ölçüde azaldığını”, ancak başka bir pandeminin gelme olasılığının yüksek olduğunu söyledi.

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal edeceğini açıklamaya devam ediyor. Gerginlik ve ABD Merkez Bankası’nın (FED) atacağı adımlar piyasaları olumsuz etkilerken, güvenli liman olarak görülen altın geçtiğimiz hafta da artmaya devam ederek ons bazında 1.900 Doların üzerini gördü.

ABD’de Perakende satışlar Ocak’ta %3,8 artarak %2,1′lik tahminin oldukça üzerinde geldi. Aralık ayında %2,5′lik düşüş olarak gerçekleşen satışlar, online alışveriş ve mobilyaya olan talep ile yükseldi. Haftalık işsizlik maaşı başvuruları ise beklentilerin üzerinde yükselerek 248 bin kişi gerçekleşti.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde geçtiğimiz pazartesi günü Avrupa Parlamentosu’na yaptığı açıklamada, enflasyonun “önceden beklenenden daha uzun süre yüksek kalacağını”, ancak bu yıl içinde düşeceğini söyledi. Lagarde, ECB’nin “fiyat istikrarı görevimizi yerine getirme taahhüdünü” sürdürdüğünü ancak yetkililerin acele etmeyeceklerini ve politikada yapılacak herhangi bir ayarlamanın “kademeli olacağını” vurguladı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) geçtiğimiz hafta yapmış olduğu Para Politikası Kurulu toplantısı sonrası %14 olan politika faizinde bir değişikliğe gitmedi. TCMB yayınladığı basın bülteninde, TCMB’nin fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana ve orta vadeli %5 hedefine ulaşıncaya kadar elindeki tüm araçları liralaşma stratejisi çerçevesinde kararlılıkla kullanmaya devam edecektir. Fiyatlar genel düzeyinde sağlanacak istikrar, ülke risk primlerindeki düşüş, ters para ikamesinin ve döviz rezervlerindeki artış̧ eğiliminin sürmesi ve finansman maliyetlerinin kalıcı olarak gerilemesi yoluyla makroekonomik istikrarı ve finansal istikrarı olumlu etkileyecektir. Böylelikle, yatırım, üretim ve istihdam artışının sağlıklı ve sürdürülebilir bir şekilde devamı için uygun zemin oluşacaktır, açıklamasında bulunuldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve TCMB işbirliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi, Şubat ayında bir önceki aya göre %2,8 oranında azaldı; Ocak ayında 73,2 olan endeks, Şubat ayında 71,2 oldu.
Kaynak: tuik.gov.tr

TÜİK Ocak ayı Konut Satış İstatistiklerini açıkladı. Türkiye genelinde konut satışları Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %25,1 artarak 88 bin 306 oldu. Konut satışlarında İstanbul 15 bin 110 konut satışı ve %17,1 ile en yüksek paya sahip oldu. Satış sayılarına göre İstanbul’u 8 bin 255 konut satışı ve %9,3 pay ile Ankara, 5 bin 486 konut satışı ve %6,2 pay ile İzmir izledi. Konut satış sayısının en az olduğu iller sırasıyla 18 konut ile Ardahan, 31 konut ile Hakkari ve 44 konut ile Bayburt oldu.
Kaynak: tuik.gov.tr

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın parasal sınırlar ve oranları içeren Muhasebat Genel Müdürlüğü Genel Tebliği, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Tebliğle, uygulanması gereken kanuni ve temerrüt faizi oranları da belirlendi. Buna göre, 1 Ocak 2022’den itibaren kanuni faiz oranı sözleşmeyle tespit edilmemişse %9, temerrüt faiz oranı sözleşmeyle belirlenmemişse %9, ticari işlerde ise %15,75 olarak uygulanacak.
Kaynak: trthaber.com

Yayın Komitesi
Prof.Dr.M.Başaran Öztürk (Komite Başkanı)
Prof.Dr.İlhan Küçükkaplan
Dr.Batuğhan Karaer
Doç.Dr.E.Savaş Başcı
Dr.Öğr.Üyesi Gizem Vergili

Bülteni pdf olarak indir