FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 22

FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 22

S&P endeksi, haftayı 3200 üzerinde kapatarak rekor bir seviyeye daha ulaşmış oldu. ABD ve Çin’in birinci faz ticaret anlaşmasına varmaları ile ticaret anlaşmasına ilişkin risklerin azalmasına yol açarken önemli detaylardaki belirsizlikler piyasaların hala gündeminde yer alıyor.

Boris Johnson hükümetinin AB’den ayrılma konusunda yasa tasarısı 234’e karşı 358 oy ile Avam Kamarasında kabul edildi. Varılan anlaşma çerçevesinde İngiltere’nin AB’den 31 Ocak 2020 tarihinde çıkması bekleniyor.

ABD Temsilciler Meclisi’nde, Trump’ın azline yönelik “görevini kötüye kullanmak” ve “kongrenin akışını engellemek” suçlamaları kabul edilerek Senatoya gönderildi. Trump’ın azline yönelik herhangi bir karar beklenmemekle birlikte gelişmeler yakından takip ediliyor.

Türkiye’ye yaptırım içeren ABD savunma bütçesinin Senato’dan geçerek Trump tarafından imzalanması ve buna karşılık Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İncirlik ve Kürecik ile ilgili açıklamaları, ABD doları ve Türkiye varlıkları üzerinde baskı oluşturmaya devam ediyor. Son bir ayda gelişmekte olan ülke paraları %1 değer kazanırken Türk Lirası, ABD doları karşısında %4 değer kaybetti.

TCMB, aralık ayı Para Politikası Kurulu toplantı özetinde orta vadeli enflasyon görünümüne ilişkin belirsizliklerin önemli ölçüde azaldığına yer verdi. Yine TCMB reeskont faiz oranlarında indirime giderek, söz konusu oranı %17.25’den %12.75’e çekti.

Ekim ayında perakende satışlarda önceki yılın aynı ayına göre %5,5 artış kaydedilirken, Kasım ayında %59,9 olan tüketici güven endeksi %1,9 azalarak %58,8’e geriledi.

Konut satışları Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre, kasım ayında %54,4’lük artış göstererek 89.626 adete ulaştı. Bu artışta baz etkisinin, konut faizlerindeki düşüşün önemli bir etken olduğu ve yavaş da olsa bir hareketlenmenin başladığı yönünde uzmanlar tarafından açıklamalar geliyor.

Bütçe kasım ayında 7,8 milyar TL fazla verse de kasım sonu itibariyle 92,9 milyar TL açık verdi. Bu açık geçen yılın aynı ay sonu olan 54,5 milyar TL’ya göre %70,4 daha fazla gerçekleşmiş durumda.

BDDK bankaların, vadesine yedi gün veya daha kısa süre kalan, vadede TL satım yönündeki para swapı, forward, opsiyon ve diğer türev işlem tutarları toplamı, en son hesapladıkları yasal öz kaynaklarının %10’unu geçmeyecek şekilde hesaplanması yönünde karar aldı. Uzmanlar bu kararı, TL yatırımların ağırlığının daha çok orta ve uzun vadeye yayılmasına dönük bir adım olarak değerlendiriyorlar. Bu kararın ardından Londra’daki TL swap faizleri sert bir şekilde düşüş kaydetti.

Türkiye Kredi Temerrüt Takası CDS (Credit Default Swap) 5 yıllıkları haftayı 281,22’den kapattı.

Yayın Komitesi
Prof.Dr.M.Başaran Öztürk (Komite Başkanı)
Dr.Batuğhan Karaer
Prof.Dr.İlhan Küçükkaplan
Doç.Dr.E.Savaş Başcı

Bülteni pdf olarak indir