FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 23

FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 23

Global bir resesyon ihtimalinin her geçen gün azaldığına ilişkin veriler ve açıklamalar, yurt dışı piyasalarda başta Wall Street endeksleri olmak üzere dünyanın birçok yerinde hisse senetlerinin primli kapanmasını sağlıyor. Aynı zamanda tahvillerde de alım yönünde hareketlerin olduğu gözlemlenmektedir.

EUR/USD paritesi 200 günlük ortalaması olan 1,1143’ü kırarak 1,118 seviyesini gördü ve haftayı 1,1176 seviyesinde tamamladı. Ayrıca G10 para birimleri de dolara karşı haftayı kazanımlı bir şekilde kapattı. Yine altın da son iki ayın en yüksek seviyesini aşarak 1.515 doları gördü. 

Fitch ve S&P Arjantin’in yabancı para cinsinden kredi notunu düşürdü. Not düşümü Arjantin hükümetinin kısa vadeli tahvil geri ödemesinin tek taraflı olarak uzatmasının ardından geldi.

58 yıl önce yarım kalan yerli otomobil projesinin tanıtımı yapıldı. 27 Aralık’ta düzenlenen etkinlikle sunulan yerli otomobil Avrupa basınında da önemli bir yer buldu. Gemlik’te üretimi planlanan otomobilin 2022 yılında üretime başlaması hedefleniyor.

Asgari ücret brüt 2.943 net 2.324 TL olarak belirlendi. Toplam işverene maliyeti ise 3.458 TL oldu. Asgari ücretteki artış %15 olarak gerçekleşti. Geçmiş yıllara ilişkin asgari ücret bilgilerine; https://www.ailevecalisma.gov.tr/media/1237/gunluk_aylik_asgariucret.pdf linkinden ulaşılabilir.

Döviz cephesinde ise diğer ülkelerin paralarından ayrışan TL dolar karşısında 5,96 seviyelerini test ederek, haftayı 5,95 seviyesinden kapattı.

Borsa İstanbul 20 ay sonrasında ilk kez 113 bin puanın üzerini gördü. Global piyasalardaki büyümeye ilişkin olumlu beklentilerin yanı sıra Trump’ın, Türkiye’ye yaptırım kararına karşı çıktığı yönünde senatoya görüş bildirmesinin de Borsa İstanbul üzerinde olumlu bir etki yarattığı ifade ediliyor.

TCMB’nin Kasım 2019 Uluslararası Rezervler ve Döviz Likiditesi bildiriminde; Resmi rezerv varlıklarının, bir önceki aya göre yüzde 0,2 artarak 104,8 milyar dolar, döviz varlıkları bir önceki aya göre yüzde 0,4 artarak 76,9 milyar dolar olarak kaydedildiği, altın cinsinden rezerv varlıkların ise 26,5 milyar dolar seviyesinde olduğu ifade edilmiştir. Yurt içi yerleşiklerin de 544 milyon dolar döviz satarak mevduatlarının 193.413 milyar dolar seviyesine gerilediği bildirilmiştir.

Yine TCMB Yabancı para zorunlu karşılık uygulaması ile ilgili olarak da; “Finansal istikrarı ve reel kredi büyümesine dayalı zorunlu karşılık uygulamasını desteklemek amacıyla yabancı para mevduat/katılım fonlarına uygulanan zorunlu karşılık oranlarının tüm vade dilimlerinde 200 baz puan artırılmasına, Türk lirası reel kredi büyüme koşullarını sağlayan bankaların bu artıştan etkilenmemesini teminen söz konusu oranların bu bankalar için 200 baz puan daha düşük uygulanmasına karar verdiğini açıklamıştır

Reel kesim güven endeksi Aralık ayında 2,8 puan artarak 108,7 seviyesine yükseldi.

Uluslararası Para Fonu (IMF) 2019 yılına ilişkin Türkiye raporunda, ekonominin yeniden büyümeye başladığına, ithalattaki azalma ve iyi bir turizm sezonunun ardından cari işlemler dengesinin oldukça olumlu bir seviyeye geldiğine yer verdi. IMF gelecek yıla ilişkin Türkiye büyümesini %3, enflasyonu ise %12 seviyesinde gerçekleşeceği tahmininde bulundu.

Rapora https://www.imf.org/en/Publications/CR/Issues/2019/12/26/Turkey-2019-Article-IV-Consultation-Press-Release-Staff-Report-and-Statement-by-the-48920 linkinden ulaşılabilir.

Yayın Komitesi
Prof.Dr.M.Başaran Öztürk (Komite Başkanı)
Dr.Batuğhan Karaer
Prof.Dr.İlhan Küçükkaplan
Doç.Dr.E.Savaş Başcı

Bülteni pdf olarak indir