FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 40

FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 40

Dünyada korona virüs ile ilgili vaka sayısı 3 milyona yaklaşırken ölü sayısı da 192 binin üzerine çıktı. Aşı, ilaç ve ülkelerin aldığı tedbirleri esnetme çalışmaları da yakından takip edilirken, başta Çin olmak üzere hastalığın etkilerinin azaldığı ülkelerde ikinci dalganın çıkabileceğine ilişkin endişeler de devam ediyor.

Bu haftanın piyasalar açısından en önemli gelişmesi şüphesiz petrolde Mayıs vade kontratta yaşanan eksi fiyatların görülmesiydi. Sonrasında bazı üreticilerin üretime ara verdiklerine ilişkin açıklamaları Haziran vade WTI kontratının artmasını sağlasa da WTI petrol 7,99 ve Brent petrolde 24,81 dolardan haftayı tamamladı. WTI petrol bir önceki haftayı 17,39 dolardan tamamlamıştı.

ABD piyasaları Trump’ın 484 milyar dolarlık harcama paketinin onaylanması işsizlik başvurularının bir miktar gerilemesi nedeniyle yönünü yukarıya çevirirken, tüm merkez bankaları istihdam ve ekonomik aktiviteler ile ilgili gelişmeleri yakından takip ediyor. Nisan ayının son haftası FED, ECB BOJ ve TCMB’nin yapacağı toplantılar ve sonrası açıklamalar yakından takip edilecek. Piyasalar, bu toplantılar sonrası yeni teşvik paketleri beklentisi içine girdiler.  

Merkez bankalarının altın topladığı bir ortamda, petroldeki dalgalanma, korona virüs ile ilgili belirsizlikler ve dünyadaki parasal genişlemelerin de etkisi ile altın geçtiğimiz haftayı yükselerek 1.728,86 dolar seviyesinden tamamladı.  

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde’ın ekonomide beklentilerden daha hızlı ve derin bir daralmanın olabileceği açıklamaları ve Avrupa ülkelerinin virüs krizinin ekonomik etkilerine ilişkin çözümlerde sessiz kalması euro dolar paritesini 1,09’un altına taşıdı.

TCMB Para Politikası Kurulu toplanarak, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını % 9,75’ten % 8,75’e indirmiştir.

Kaynak: tcmb.gov.tr

BDDK’nın yeni kredi düzenlemesi ve TCMB’nın faiz indirmesi sonucu önceki hafta %11,57 olan 2 yıllık gösterge tahvil faizi, son 4 yılın düşük seviyesine gerileyerek haftayı %8,76 seviyesinden tamamladı.

Tüm dünyada devam eden dolarizasyon etkisi ile birlikte dolar Türk Lirası 7 seviyelerine yaklaşırken yurt içi piyasalarda, TCMB’nin başta FED ve ECB olmak üzere diğer ülke merkez bankaları ile yapacağı muhtemel swap anlaşması/ları üzerindeki beklentiler halen devam ediyor.  

TÜİK mevsim etkilerinden arındırılmış̧ Tüketici Güven Endeksi, Nisan’da aylık bazda %5,8 oranında azalarak 54,9 ile 2004 yılından bu yana en düşük seviyesine indi.

Kaynak: tuik.gov.tr

TCMB’nin İktisadi yönelim istatistikleri ve Reel kesim güven endeksi( RKGE) Nisan ayı bülteni yayınlandı. 2020 yılı Nisan ayında RKGE, bir önceki aya göre 32,9 puan azalarak 66,8 seviyesinde gerçekleşmiştir.

Kaynak: tcmb.gov.tr

Yine TCMB Nisan ayı İmalat sanayi kapasite kullanım oranını da (bir önceki aya oranla 13,7 puan azalma ile) %61,6 olarak açıklamıştır.

Kaynak: tcmb.gov.tr

Yayın Komitesi
Prof.Dr.M.Başaran Öztürk (Komite Başkanı)
Prof.Dr.İlhan Küçükkaplan
Dr.Batuğhan Karaer
Doç.Dr.E.Savaş Başcı

Bülteni pdf olarak indir