FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 51

FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 51

Finans Derneği olarak geçtiğimiz hafta Salı günü Covid-19 sonrası Antalya Turizmi konu bir video konferans gerçekleştirdik. Konferansımızı konuşmacı olarak TOBB Yönetim Kurulu üyesi ve Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Sn.Davut ÇETİN onurlandırdı. Çetin konuşmasında; Pandeminin turizm etkisi sadece Antalya’nın meselesi değildir. Antalya turizmi, Türkiye turizmi demektir. Türkiye’nin döviz gelirine en fazla net katkı yapan illerden birisiyiz. Dolayısıyla Antalya turizm sektördeki daralma Türkiye ekonomisini doğrudan ilgilendirmektedir şeklinde açıklamada bulunurken, yıllık etki olarak baktığımızda dış turizmde iyimserde % 64, kötümserde % 79 azalma öngörüldüğünü ifade etti. Video konferansın videosuna Finans Derneği YouTube kanalından ulaşılabilirsiniz.
Finans Derneği YouTube Kanalı

Geçtiğimiz haftada Covid-19’la ilgili ABD’de bugüne kadarki yüksek vaka sayısı gerçekleşirken, dünyada da vaka sayılarındaki artışların ekonomideki canlanmanın önüne geçebileceği endişeleri ile piyasaların risk iştahında azalmalar meydana geldi.

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) yayınladığı raporda, dünya genelinde 400 binden fazla Covid-19 vakasının olduğunu, henüz pandeminin zirve noktasına ulaşmadığı ve hiçbir ülkenin güvende olmadığı uyarısı yapıldı.

Makro veri akışının oldukça zayıf olduğu bir haftayı geride bıraktık. Avrupa komisyonu 2020 ekonomik tahminler raporunu yayınladı. Raporda Almanya hariç diğer başta Fransa, İtalya ve İspanya’nın diğer ülke ekonomilerinin çok sert bir şekilde daralacağı, daha önce %7,7 olarak açıklanan Euro bölgesi daralma beklentisi %8,7’ye revize edildi.

Almanya’da beklentilerden olumsuz gelen sanayi üretiminin ardından Mayıs ayı dış ticaret verileri de beklentilerin altında gerçekleşti. Önceki aya göre ihracat %9, ithalat ise %3,5 arttı.

Çin’de Haziran ayı tüketici fiyatları endeksi bir önceki aya göre %0,1 gerilerken, üretici fiyatları endeksi (ÜFE) aylık bazda %0,4 artarak yıllık ÜFE -%3,7’den -%3’e gelerek beklentilerin üzerinde gerçekleşti.

TCMB hafta içinde yatırımcı semineri düzenleyerek iktisadi toparlanmanın Mayıs ayı içinde başladığını açıkladı. Açıklamada parasal ve mali tedbirlerin, ekonomiyi destekleyerek, finansal istikrara ve iktisadi faaliyetteki toparlanmaya katkı sağlandığı ifade edildi.

Kaynak : tcmb.gov.tr

Anadolu Ajansı bankacılık kaynaklarından aldığı haberlere göre; BDDK’nın banka ve banka dışı kuruluşlara önümüzdeki dönem normalleşme sürecinde bireysel ve kurumsal müşterilere kolaylık sağlanması konusunda 11 maddelik talimat hazırlandığını duyurdu. Bu talimatın en önemli maddelerinin başında kredi ödemelerinin 2020 yıl sonuna kadar öteleme taleplerinin güncel piyasa koşullarına göre yapılması geliyor.

Kaynak: aa.com.tr

Geçen hafta ortasında son on yılın zirvesine yakın seyreden altının ons fiyatı hızlı yükseliş kaydederek 1.818 dolar seviyelerini görerek haftayı 1.799 dolar seviyelerinden tamamlayarak, haftalık %1,4 artış kaydetti. Nisan ayı başında 677 seviyesini gören Türkiye 5 yıllık Kredi İflas Riski (Credit Default Swap) CDS primi haftayı 477,12 seviyesinde tamamladı.

Yayın Komitesi
Prof.Dr.M.Başaran Öztürk (Komite Başkanı)
Prof.Dr.İlhan Küçükkaplan
Dr.Batuğhan Karaer
Doç.Dr.E.Savaş Başcı

Bülteni pdf olarak indir