FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 57

FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 57

Cumhurbaşkanı Erdoğan haftanın son iş günü düzenlemiş olduğu basın toplantısında Türkiye’nin tarihindeki en büyük doğal gaz keşfinin Karadeniz’de gerçekleştirildiğini duyurdu. Toplantıda “Fatih Sondaj Gemimiz, 20 Temmuz 2020 tarihinde başladığı Tuna-1 kuyusundaki sondajında 320 milyar metreküp doğal gaz rezervi keşfetmiş durumda” dedi. Yeni sondaj çalışmaları ile birlikte miktarın artması umut edilirken, orta ve uzun vadede ithalat bağımlılığının azalarak ekonomimizin güçleneceği beklentisi ülkemizde sevinçle karşılandı.

Kaynak: tccb.gov.tr

Piyasalar haftanın son günlerine doğru olumlu yönde kalmaya devam ederken, Avrupa’da Kovid-19’a ilişkin ikinci dalga endişeleri giderek artıyor. Özellikle Almanya, Fransa, İtalya ve İspanya’daki artışlar dikkat çekici boyutlara geldi. Söz konusu artışın önüne geçilmesi adına ekonomik aktiviteyi de dikkate alan yeni ek önlemler değerlendiriliyor. Diğer yandan aşı çalışmaları ile ilgili gelen haberler de finans piyasalarına destek olmaya devam ediyor.

ABD işsizlik maaşı başvuruları beklentilerin üzerinde artarak yeniden 1 milyonun üzerine çıktı. 15 Ağustos ile biten haftada işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı 1,1 milyon kişiye ulaştı.

ABD ile Çin arasında birinci faz ticaret anlaşmasının gözden geçirilmesi ile ilgili planlanan toplantı ABD Başkanı Trump tarafından iptal edilerek belirsiz bir tarihe ertelenmesi gerilimin devam etmesine yol açtı.

TCMB hafta içinde düzenlediği Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının % 8,25 düzeyinde sabit tutulmasına karar verdi. Yapılan basın açıklamasında “İktisadi faaliyette kademeli normalleşme adımlarıyla birlikte Mayıs ayında başlayan toparlanma güç kazanmaktadır. Salgın hastalığa bağlı gelişmelerin Türkiye ekonomisi üzerindeki olumsuz etkilerinin sınırlandırılması amacıyla yakın dönemde uygulamaya konulan parasal ve mali tedbirler, ekonominin üretim potansiyelini destekleyerek finansal istikrara ve iktisadi faaliyetteki toparlanma sürecine katkıda bulunmuştur.” İfadesi yer aldı.

Kaynak: tcmb.gov.tr

TÜİK ve TCMB işbirliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi, Ağustos ayında bir önceki aya göre %2,2 oranında azaldı; Temmuz ayında 60,9 olan endeks, Ağustos ayında 59,6 oldu.

Kaynak: tuik.gov.tr

TCMB tarafından reel kredi büyümesi koşullarını sağlayan bankaların yabancı para zorunlu karşılık oranlarının, tüm vade dilimlerinde geçerli olmak üzere, kıymetli maden depo hesapları için 700 baz puan, diğer tüm yabancı para yükümlülükleri için ise 200 baz puan artırılmasına karar verilmiştir.

Kaynak: tcmb.gov.tr

Fitch Türkiye’nin kredi notunu teyit ederken görünümü durağandan negatife çevirdi. Siyasi baskılar, TCMB bağımsızlığı konusu, gelişmelere dönük geç cevap verilmesi ve yeterli sıkılaştırma politikasının uygulanmamasını, riskleri arttırıcı unsur olarak dile getiren Fitch Ratings’in verdiği not BB- seviyesindeydi.

Yayın Komitesi
Prof.Dr.M.Başaran Öztürk (Komite Başkanı)
Prof.Dr.İlhan Küçükkaplan
Dr.Batuğhan Karaer
Doç.Dr.E.Savaş Başcı

Bülteni pdf olarak indir