FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 76

FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 76

Finans Derneği olarak yeni yılın sağlık, huzur ve başarı getirmesini diliyoruz. Umarız yeni yıl pandemi sürecinden çıktığımız sağlıklı bir dünyaya kavuşmamıza vesile olur. Dünya yeni yılı evde kutlarken Çin’de başta Vuhan olmak üzere insanlar yılbaşını sokakta kutladılar.

Korona virüs vaka sayılarında ABD ve İngiltere’de artış devam ederken, Türkiye’de can kaybı, yeni hasta ve vaka sayısında azalma devam ediyor. Aşı çalışmaları ve uygulama haberleri yakından takip edilirken Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Pfizer-BioNTech firmasının ürettiği Kovid-19 aşısına acil kullanım onayı verdi. Çin’den satın alınan SinoVac firmasının aşılarının 3 milyon dozluk kısmı Türkiye’ye geldi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca aşının testlerinin 14 gün süreceğini ve 28 gün ara ile 2 doz şeklinde uygulanacağını açıkladı.

İngiltere’de korona virüsün daha bulaşıcı türünün görülmesinden sonra vaka sayılarının artması nedeni ile sahra hastaneleri yeniden açılırken, okullarında noel tatilinden sonra kapatılmasına karar verildi. Diğer yandan Oxford Üniversitesi ve AstraZeneca firmasının ortak geliştirdiği aşıya da İngiltere tarafından onay verildi.

ABD’de de Senato, Trump’ın 23 Aralık’ta veto ettiği ve temsilciler meclisince onaylanan, 740 milyar Dolar tutarındaki savunma bütçesini kabul ederek Trump’ın seçildiğinden buyana başkanlık veto yetkisini ilk defa aşmış oldu. Diğer yandan koronavirüsün yarattığı ekonomik olumsuzluklara karşı oluşturulan yardım paketi kongrenin onayının ardından Trump tarafından onaylandı.

İngiliz parlamentosu, Avrupa Birliği  ile yapılan tarifesiz ve kotasız olarak sürdürülecek ticaret anlaşmasına onay vererek Brexit sürecini tamamlamış oldu. Diğer yandan İngiltere ve Türkiye arasında da tüm sanayi ve tarım ürünlerini içeren Serbest Ticaret Anlaşması imzalandı. Almanya’dan sonra en fazla ihracat yapılan İngiltere ile anlaşma 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren yürürlüğe girdi.

AB ile Çin arasında 6 yıldır yapılan müzakereler sonucunda daha fazla Avrupalı yatırımcının Çin pazarına girişini sağlayacak, çevre ve iklim taahhütlerini de kapsayan anlaşma konusunda prensipte uzlaşma sağlandığı açıklandı. Anlaşmanın Avrupa Parlamentosunca onaylanması halinde 2022 yılında yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu S-400’ler ile ilgili olarak ortak bir çalışma grubu teklifinin ABD tarafınca da olumlu karşılandığını ve teknik düzeyde görüşmelerin başladığını açıkladı.

Asgari ücret tespit komisyonunca; 1 Ocak 2021’den itibaren Brüt Asgari ücret 3.577,5 TL, net asgari ücret ise 2.825,90 TL olarak belirlenmiştir.

Kaynak: ailevecalisma.gov.tr

Kamuya olan vergi, prim, ceza vb. borçların yapılandırılması ile ilgili ilk taksit ödemesi ve başvuru süresi 1 ay, işten çıkarma yasağı da 2 ay süre ile uzatıldı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından Kasım 2020 Dış Ticaret İstatistikleri yayınlandı. İhracat 2020 yılı Kasım ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre %0,9 azalarak 16 milyar 94 milyon Dolar, ithalat %15,9 artarak 21 milyar 127 milyon Dolar ve ihracat 2020 yılı Ocak-Kasım döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre %8,3 azalarak 151 milyar 670 milyon Dolar, ithalat %3,5 artarak 197 milyar 14 milyon Dolar olarak gerçekleşti.

Kaynak: tuik.gov.tr

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 24 Aralık 2020 tarihinde yapılan Para Politikası (PPK) toplantı özetini yayınlarken, yurt içi piyasalarda bankalarla gerçekleştirilen swap işlemlerine ve BIST nezdindeki Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası’nda gerçekleştirilen Türk Lirası uzlaşmalı vadeli döviz işlemlerine ilişkin akım ve stok veriler, TCMB internet sitesinde yer alan İstatistikler/Piyasa Verileri başlığı altında 4 Ocak 2021 tarihinden itibaren günlük olarak yayımlanmaya başlanacağını duyurdu.

Kaynak: tcmb.gov.tr

Gelişen ülke hisse senetleri piyasaları Aralık 2007’den bu yana en yüksek seviyeleri görürken, Borsa İstanbul 100 endeksi de 2 dolar seviyesini görerek yılı 1.476,72 seviyesinden tamamladı.

Dolar endeksi son 2,5 yılın en düşük seviyesine gerilerken, Dolar/TL kuru da Eylül ayı başından bu yana en düşük seviyesini görürken Türk Lirasının Dolara karşı 200 günlük ortalaması civarında dengelendiği gözlemleniyor. 2020 yılında yatırım araçları ve Bitcoin getirileri aşağıdaki tabloda sunulmuştur.

 

Yayın Komitesi
Prof.Dr.M.Başaran Öztürk (Komite Başkanı)
Prof.Dr.İlhan Küçükkaplan
Dr.Batuğhan Karaer
Doç.Dr.E.Savaş Başcı

Bülteni pdf olarak indir