FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 94

Birçok gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde aşı uygulamaları ve kısıtlamalardan çıkış çalışmaları devam ederken, korona virüste yaşanan ölüm hızları nedeniyle ilk altı ayda ölenlerin sayısının geçtiğimiz yılın rakamlarına ulaşacağı tahmin ediliyor.  Diğer yandan aşı patentlerinin kaldırılıp kaldırılmayacağı da tartışılmaya başlandı. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, “Aşıların eşit dağıtımı yalnızca ahlaki bir zorunluluk değil, aynı zamanda epidemiyolojik ve ekonomik bir zorunluluktur.

Bu virüs herhangi bir yere bulaştığı sürece, aşılardan kaçan bir varyantın ortaya çıkma şansı o kadar yüksek ve küresel ekonomik iyileşme o kadar uzun sürecektir ki salgını her yerde bitirene kadar hiçbir yerde sona erdiremeyeceğiz. “açıklamasında bulundu. Ülkemizde tam kapanma uygulaması etkisini göstererek vaka sayısı 20 binin altına geriledi. Gelecek hafta düzenlenmesi beklenen Bakanlar Kurulu toplantısının ardından kapanmadan çıkış planının açıklanması bekleniyor.

ABD Merkez Bankası’ndan (FED) gelen ekonomiyi destekleyici açıklamalar olumlu yansırken, ABD Hazine Bakanı Yellen’in ekonominin aşırı ısınması halinde faiz artırımının gündeme gelebileceği açıklaması iyimser havaya gölge düşürdü.

Dünyada ekonomik veriler güçlü gelmeye devam ederken, ABD’den gelen 266 bin ile oldukça beklentilerin altında kalan istihdam verisi, dolar endeksinin zayıflamasına ve ekonomiye dönük desteklerin devam edeceği beklentisi ile piyasaların olumluya dönmesine sebep oldu.

Almanya’da mart ayı perakende satışlar %7,7 artarken, Çin Nisan ayı Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) 56,3’e yükseldi. İstihdam verisinin zayıf gelmesi nedeniyle de altın ons fiyatı 1.800 Dolar seviyesini geçerek son altı ayın en yüksek seviyesi olan 1.843 Dolar seviyesine kadar yükseldikten sonra haftayı 1.831 Dolardan tamamladı.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Yönetim Konseyi üyesi Martins Kazaks’a göre, Euro bölgesi ekonomisindeki iyileşmeye paralel ve mali koşulların uygun olması halinde acil tahvil alım programını gelecek aylarda azaltabileceklerini ifade etti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının %19 düzeyinde sabit tutulmasına karar verdi. Yapılan açıklamada “TCMB, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edecektir. Enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana ve orta vadeli  %5 hedefine ulaşıncaya kadar politika faizi, güçlü dezenflasyonist etkiyi muhafaza edecek şekilde, enflasyonun üzerinde bir düzeyde oluşturulmaya devam edilecektir.” ifadesi dikkat çekti.

Kaynak: tcmb.gov.tr

Ticaret Bakanı Mehmet Muş yaptığı basın toplantısı ile Nisan ayı Dış Ticaret verilerini açıkladı. Sn. Muş basın toplantısında,

  • Nisan ayında ihracatımızın geçen yılın aynı ayına göre %109 artışla 18,8 milyar Dolar olduğunu,
  • Bu değerle tüm zamanların en yüksek nisan ayı ihracat rakamını ve ayrıca tüm yılların ikinci en yüksek aylık ihracatını gerçekleştirildiğini,
  • İthalatımızın ise nisanda, geçen senenin aynı ayına göre %61,4 artışla 21,9 milyar Dolar olduğunu,
  • Nisan ayı dış ticaret açığımızın, Nisan 2020’ye göre %31,9 azalarak 4,6 milyar Dolardan 3,1 milyar dolara gerilediğini,
  • İhracatın ithalatı karşılama oranının nisanda geçen yılın aynı ayına göre 19,5 puan artışla %66,2’den %85,7’ye yükseldiğini açıkladı.

Kaynak: ticaret.gov.tr

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Mart ayı Dış Ticaret Endeksini açıkladı. İhracat birim değer endeksi Mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %7,6 artarken, İthalat birim değer endeksi de %14,3 arttı.

Kaynak: tuik.gov.tr

TÜİK Nisan Tüketici Fiyat Endeksini açıkladı. TÜFE’de (2003=100) 2021 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre %1,68, bir önceki yılın Aralık ayına göre %5,45, bir önceki yılın aynı ayına göre %17,14 ve on iki aylık ortalamalara göre %13,70 artış gerçekleşti.

Kaynak: tuik.gov.tr

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, Kovid-19 sürecinde küresel ekonomideki gelişmeleri katıldığı bir Televizyon programında değerlendirdi. Sn. Elvan, küresel büyümenin %3,3 daraldığını, dünya ticaretinin %8,5 küçüldüğünü, tedarik zincirlerinde problemler yaşandığını, ülkelerin arz şoklarıyla karşılaştığını anlattı.

2021 yılında büyümenin yarıya yakınının dış ticaret tarafından geleceğini öngördüklerini belirterek, “2021 yılı ilk çeyrek büyümesi %5,5 – 6 bandında olabilir, ikinci çeyrekte baz etkisi ile birlikte çift haneli büyüme göreceğiz muhtemelen, yılın genelinde de 5’in üzerinde bir büyüme gerçekleşeceğini düşünüyorum.” dedi.

Kaynak: aa.com.tr

Yayın Komitesi
Prof.Dr.M.Başaran Öztürk (Komite Başkanı)
Prof.Dr.İlhan Küçükkaplan
Dr.Batuğhan Karaer
Doç.Dr.E.Savaş Başcı

Bülteni pdf olarak indir