FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 95

Dünya genelinde gerçekleşen toplam vaka sayısı 163 milyon, korona virüs nedeni ile ölenlerin sayısı 3,4 milyon kişiye ulaşırken, aşı uygulaması da 1,4 milyarın üzerinde gerçekleşti. Aşı uygulaması dünya nüfusunun ancak %18’ine ulaşmış durumda. Aşı uygulamasında sırasıyla Çin 367 milyon, ABD 267 milyon ve Hindistan 54 milyon adet ile ilk üç sırayı alırken, Türkiye 25,6 milyon aşı ile dünyada 9. sırada yer alıyor. Birçok ülkede kısıtlamalar devam ederken ülkeler aşı uygulamalarını hızlandırmaya çalışıyorlar. Almanya günlük 1 milyon 350 bin kişi aşı uygulaması ile rekor kırdı.

Kaynak: worldometers.info

Cumhurbaşkanı Sn.Erdoğan ülkemizdeki kısıtlamalara dönük olarak da; Milletimize söz verdiğimiz şekilde Pazartesi gününden itibaren kontrollü normalleşme takvimimizi uygulamaya başlıyoruz. Niyetimiz, mayıs ayı sonuna kadar nispeten ihtiyatlı hareket etmeyi sürdürmektir. Haziran ayıyla birlikte günlük hayatı daha da rahatlatacak şekilde tedbirleri önemli ölçüde gevşetmeyi planlıyoruz açıklamasında bulundu.

Önceki hafta sonundan bu yana Doğu Kudüs’te meydana gelen olaylar ve sonrasında İsrail’in Filistinlilere yönelik saldırıları dünyada endişe ile izleniyor. Her geçen gün Filistin tarafında sivil kayıplar giderek artıyor. Türkiye olayların çıktığı günden bu yana aktif bir şekilde rol alırken, Cumhurbaşkanı Sn. Erdoğan, Birleşmiş Milletler ve İslam İş birliği Teşkilatı başta olmak üzere konuyla ilgili tüm uluslararası kurumları harekete geçirmek için gereken girişimleri başlattıklarını ifade etti.

ABD’nde Nisan ayı enflasyonu Eylül 2008’den bu yana en yüksek seviyeye ulaşarak beklentilerin üzerinde %4,2 olarak gerçekleşti. Çekirdek enflasyonda %3 olarak gerçekleşti. Verinin açıklanmasının ardından ABD hisse senetleri piyasaları gerilerken dolar endeksinde artış meydana geldi. Gelişmekte olan ülke para birimlerinde de değer kayıpları yaşandı.

Türkiye’de de Gram altın 500 Türk Lirasının üzerini görürken Dolar/TL 8.50 seviyesine kadar yükseldi. Ancak enflasyondaki bu artışı ABD Merkez Bankası’nın (FED) geçici olarak görmesi, varlık alımı ve/veya politika faizine dönük kısa vadede değişikliğe gidilmesine ilişkin yetkili ağızlardan bir açıklama gelmemesi sonrası piyasalar olumlu yöne döndü.

Mart ayında %1,7 olan yıllık enflasyon, Almanya’da Nisan ayında son iki yılın en yüksek seviyesine çıkarak %2 seviyesinde gerçekleşti.

ABD’nin yakıt arzının %45’ini karşılayan en büyük akaryakıt boru hattı Colonial Pipeline’a yapılan siber saldırı, güneydoğu bölgesinde benzin sıkıntılarının yaşanmasına sebebiyet verdi. Yetkililerin gerekli önlemleri aldıklarına yönelik açıklamalarına rağmen halkın benzin istasyonlarına akın etmesi sonucu stoklar kısa sürede tükendi ve geçici olarak benzin tedarik sıkıntısı yaşandı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Mart ayı Ödemeler Dengesi İstatistiklerini açıkladı. Cari işlemler açığı, bir önceki yılın Mart ayına göre 2,1 milyar Dolar azalarak 3,3 milyar Dolar olarak gerçekleşmiştir. Bunun sonucunda on iki aylık cari işlemler açığı 36,2 milyar Dolar olmuştur.

Türkiye istatistik Kurumu (TÜİK) Mart ayı Sanayi Üretim Endeksi’ni açıkladı. Buna göre; Sanayi üretimi yıllık %16,6 arttı. Sanayinin alt sektörleri (2015=100 referans yıllı) incelendiğinde, 2021 yılı Mart ayında madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre %14,8, imalat sanayi sektörü endeksi %17,2 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi %11,9 arttı.

Kaynak: tuik.gov.tr

TÜİK Mart ayı İşgücü İstatistiklerini açıkladı.  Mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı %13,1 seviyesinde gerçekleşti. Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı 2021 yılı Mart ayında bir önceki aya göre 59 bin kişi artarak 4 milyon 236 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise 0,1 puanlık azalış ile %13,1 seviyesinde gerçekleşti.

Kaynak: tuik.gov.tr

Yine TÜİK Nisan ayı Konut Satış İstatistiklerini açıkladı. Türkiye genelinde Nisan ayında 95 bin 863 konut satıldı. Konut satışları Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %124,1 artarak 95 bin 863 oldu. Konut satışlarında, İstanbul 19 bin 260 konut satışı ve %20,1 ile en yüksek paya sahip oldu. Satış sayılarına göre İstanbul’u 9 bin 126 konut satışı ve %9,5 pay ile Ankara, 5 bin 505 konut satışı ve %5,7 pay ile İzmir izledi. Konut satış sayısının en az olduğu iller sırasıyla 9 konut ile Ardahan, 13 konut ile Hakkari ve 50 konut ile Gümüşhane oldu.

Kaynak: tuik.gov.tr

Yayın Komitesi
Prof.Dr.M.Başaran Öztürk (Komite Başkanı)
Prof.Dr.İlhan Küçükkaplan
Dr.Batuğhan Karaer
Doç.Dr.E.Savaş Başcı

Bülteni pdf olarak indir