FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 101

Korona virüs’ün Delta varyantı tüm dünyada endişe unsuru olmaya devam ediyor. Dünya Sağlık Örgütü Delta varyantının virüsün ilk çıktığı halinden iki kat daha bulaşıcı olduğunu açıkladı. Açıklamada birçok aşının Hindistan’dan çıkan bu varyanta karşı etkili olduğu, hastalığa yakalanılması halinde bile hafif geçirme ihtimalinin yüksek olduğu ifade edildi. Ancak bu yeni varyant henüz aşı yaptırmamış kişi ve aşıya ulaşmamış ülkeler için büyük bir tehdit oluşturuyor. Hindistan’da hasta sayısı azalırken, İngiltere’de bir haftada vaka sayılarında %79 artış meydana geldi. Hollanda’da kapalı alanlarda maske zorunluluğu kaldırılırken, İsrail’de Delta varyantı kaynaklı artan vaka artışları nedeni ile kapalı alanlarda maske takma zorunluluğu getirildi. Ayrıca İsrail aşılanan turistlerin ülkeye girişlerini de bir ay daha erteledi. İzlanda Avrupa’da Korona virüs ile ilgili tüm kısıtlamaları kaldırma kararı alan ilk ülke oldu. İngiltere Türkiye’den gelenlerin, 10 günlük otel karantinası uygulaması olan kırmızı listede kalmasına karar verdi. Ülkemizde ilk doz aşı uygulanan kişi sayısı 33 milyona ulaşırken ikinci doz aşı yaptıranların sayısı da 15 milyonu geçti.

Petrol fiyatlarında haftalık %3’leri geçen artışlar ve imalat sanayilerindeki yükselişler enflasyon kaygılarını yaratırken finansal varlıklar üzerinde de olumsuz yönde baskı oluşturuyor. Brent tipi petrol önceki hafta 73,1 seviyesinden bu hafta 75,6 Dolara, Batı Teksas Tipi (WTI) petrol ise 71,04’den bu hafta 73,3 Dolar seviyesine çıktı.

Avrupa bölgesi öncü göstergelerinden Satın Alma Yöneticileri (Endesksi Purchasing Managers’ Index PMI) Endeksi son 15 yılın en yüksek seviyesi olan 59,2 seviyesine yükseldi. Japonya’da sanayi üretimi artmaya devam ederek mayıs ayında da %2,9 oranında artış kaydetti.

Avrupa Birliği (AB) liderleri aralarında Türkiye’nin de bulunduğu çeşitli konularda görüşmek üzere bir araya geldi. Görüşmenin ardından yapılan açıklamada, AB Türkiye ile ilişkilerin ve Suriyelilerin durumunun değerlendirildiği, mültecilerin desteklenmesi için Türkiye’ye 3 milyar Euro’nun ayrıldığı ve Türkiye’nin doğu sınırında göç yönetimi konusunda destekleneceği ifade edildi.

AB liderler zirvesinde Almanya Başbakanı Angela Merkel, Gümrük Birliği’nin güncellenmesine ilişkin açıklamada bulunarak, “Gümrük Birliği çalışmalarına devam edeceğiz ve Türkiye’den de elbette yapıcı davranışlar bekliyoruz. Akdeniz’deki duruma ilişkin de bir iyileşme gördük.” değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: aa.com.tr

ABD Merkez Bankası’nın (FED) önceki hafta 2023 yılına kadar iki faiz artışı olabileceğinin sinyalinin verilmesinin ardından, geçtiğimiz hafta FED üyelerinin yapmış olduğu açıklamalar yakından takip edildi. Bazı üyeler enflasyondaki artışın geçici olduğuna inanırken bazı üyeler 2022 yılının son çeyreğinde faiz artışının olabileceği görüşünü korudular. FED üyelerinden gelen farklı görüşlere rağmen, FED Başkanı Powell’ın açıklamaları ve alt yapı paketine ilişkin anlaşmanın sağlandığı haberlerinin gelmesinin ardından haftanın genelinde piyasalar olumlu yönde seyretti.

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan katıldığı, Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri’nde düzenlenen Gaziantep İş Dünyası ile Buluşma Programı’nda büyüme, ödemeler dengesi ve kamu maliyesi tarafının olumlu sinyaller verdiğini belirterek, bu ülkenin ihtiyacı düşük enflasyon ve kur istikrarıdır dedi. Ayrıca Sn. Elvan, hizmetler sektörünün hala zayıf bir performans gösterdiğini ve bunun da istihdamdaki toparlanmayı etkilediğini ifade etti.

Kaynak: aa.com.tr

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, Türkiye Bankalar Birliği yetkilileriyle bir araya geldi. Görüşmede, Türk lirasının değerinin korunması için gereken politika adımlarının atılacağını söyledi. Kavcıoğlu, “Bunun için önümüzdeki dönemde bankalarla iş birliği içinde çalışacağız” dedi. Türkiye’nin Katar ve Çin ile swap anlaşmalarının arttırıldığı, Dört ülke ile swap görüşmeleri sürdüğü toplantı sonrasında dile getirildi.

Kaynak: trthaber.com

TCMB 17 Haziran 2021 tarihinde yapmış olduğu Para Politikası Toplantı özetlerini yayınladı. Özetin sonunda Kurul, fiyat istikrarının sağlanması için, güçlü bir politika koordinasyonuyla tüm paydaşları içeren bütüncül bir makro politika bileşimine ihtiyaç̧ bulunduğu değerlendirmesini yineleyerek, kararlarını şeffaf, öngörülebilir ve veri odaklı bir çerçevede almaya devam edecektir ifadesi yer aldı.

Kaynak: tcmb.gov.tr

TCMB Haziran ayı İktisadi Yönelim İstatistikleri ve Reel Kesim Güven Endeksini (RKGE) yayınladı. 2021 yılı Haziran ayında RKGE, bir önceki aya göre 2,7 puan artarak 113,0 seviyesinde, Mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi (RKGE-MA) bir önceki aya göre 2,7 puan artarak 109,8 seviyesinde gerçekleşmiştir. Yine TCMB Haziran ayı, İmalat Kapasite Kullanım Oranını yayınladı. İmalat sanayi genelinde kapasite kullanım oranı (KKO), bir önceki aya göre 1,3 puan artarak yüzde 76,6 seviyesinde gerçekleşmiştir. Mevsimsel etkilerden arındırılmış kapasite kullanım oranı (KKO-MA), bir önceki aya göre 1,1 puan artarak yüzde 76,3 seviyesinde gerçekleşmiştir.

Kaynak: tcmb.gov.tr

Yayın Komitesi
Prof.Dr.M.Başaran Öztürk (Komite Başkanı)
Prof.Dr.İlhan Küçükkaplan
Dr.Batuğhan Karaer
Doç.Dr.E.Savaş Başcı

Bülteni pdf olarak indir