FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 102

Finans Derneği Yönetim Kurulu olarak Kredi Garanti Fonu Yönetim Kurulu Başkanı Sn.Erdoğan ÖZEGEN’e nezaket ziyaretinde bulunduk. Kendilerinden kurumun yeni vizyonunu ve hedeflerini dinleme fırsatı bulduk. Misafirperverlikleri için kendilerine çok teşekkür eder, çalışmalarında kolaylıklar dileriz.

Aşı çalışmalarının hızlı bir şekilde ilerlemesi ve dünyanın birçok bölgesinde vaka sayılarındaki azalmaya rağmen İngiltere’deki günlük 25 bine varan vaka sayılarındaki artış endişe yaratıyor. İngiltere’de sevindirici gelişme ise ölüm oranı ve yayılma hızının düşüyor olması. Almanya’da iki doz aşı yaptıranlara herhangi bir kısıtlamanın yapılmayacağı duyuruldu.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, Delta varyantının risk dengesi hakkında belirsizlik yarattığını dile getirirken, Avrupa İlaç ajansı da Avrupa Birliği’nde (AB) onaylı Covid-19 aşılardan Pfizer – BioNTech, Moderna, AstraZeneca ve Johnson&Johnson aşılarının iki dozunun Delta varyantına karşı koruma sağladığını açıkladı.

BioNTech firmasının kurucularından Prof. Dr. Uğur Şahin, aşılamanın pandeminin kontrol altına alınmasında önemli bir rolünün olduğunu ve ülkemizde de 3-4 ay içinde normalleşmenin olabileceği öngörüsünde bulundu. Türkiye’de kısıtlamaların birçoğu temmuz başından itibaren kaldırılırken 50 yaş üstü kişilerin üçüncü doz aşı yaptırması ile ilgili uygulamaya da başlandı. Pandemi döneminde istihdamın korunması amacıyla işten çıkarma yasağı ve kısa çalışma ödeneği uygulaması da 30 Haziran 2021 tarihi itibariyle sona erdi.

ECB Başkanı Lagarde, pandeminin başlamasından itibaren hızlı bir destek programı oluşturduklarını ve bu desteğe gerekti kadar devam edeceklerini belirtti. Ayrıca enflasyonun da düşük seviyelere doğru dönüş yapacağını beklediklerini ifade etti.

İrlanda ve Macaristan dışında 130 ülke çok uluslu şirketlerin faaliyette bulundukları ülkelerde en az %15 oranında vergilendirilmeleri konusunda anlaşamaya vardı. Anlaşmanın Ekim ayında detaylarının belirlenmesi ve 2023 yılından itibaren de yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) tarafından “Tasarruf Finansman Faaliyeti” yürüten 21 şirketin intibak şartlarını sağlayamamaları sebebiyle “intibak taleplerinin reddine ve tasfiyelerine” karar verilmiştir. Diğer taraftan, suresi içerisinde intibak talebinde bulunan diğer şirketlerin intibak taleplerine ilişkin değerlendirme sureci devam etmektedir.
Kaynak: bddk.org.tr

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB)  Başkanı Şahap Kavcıoğlu, yatırımcı toplantıları kapsamında ekonomistlerle video konferans toplantısı ile bir araya geldi. Toplantıda para politikasına sıkı sıkıya bağlı olunduğu vurgulanarak, aşılamanın toplumun geneline yayılarak hızlanmasının iktisadi faaliyeti, istihdamı ve cari dengeyi olumlu etkilediği belirtildi. Aşılamanın salgından olumsuz etkilenen hizmetler ve turizm sektörlerinin canlanmasına katkı sağladığı aktarılan toplantıda, bu durumun iktisadi faaliyetin mal ve hizmet ayrımında daha dengeli bir bileşimle sürdürülmesine olanak tanıdığı, hizmetlerdeki gelişmelerin istihdamı da olumlu etkileyeceği ifade edildi.
Kaynak: trthaber.com

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ile Bakanlık Konferans Salonu’nda düzenlediği basın toplantısında, haziran ayı dış ticaret rakamlarını açıkladı.

Bu yılın ilk beş ayında ihracatta sergilenen güçlü performansın, haziran ayında artarak devam ettiğini vurgulayan Muş, “Haziran ayı ihracatımız geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 47 artışla 19,8 milyar dolara yükselmiştir. Bu sayede ilk altı ayda ihracatımızı, geçtiğimiz yıla oranla yüzde 40 artışla 105 milyar dolar seviyesine taşımış durumdayız. Söz konusu değerler hem aylık hem çeyreklik hem de altı aylık bazda Cumhuriyet tarihinin en yüksek ihracat tutarlarıdır.” diye konuştu. Muş, son 12 aylık ihracat değerinin 199 milyar 567 milyon dolar ile bugüne kadar gerçekleşen “en yüksek 12 aylık ihracat” olduğuna işaret ederek, “Normalleşme adımlarıyla Orta Vadeli Program’da yer alan 2022 hedefi olan 198 milyarı da aşıp ihracatımızı 200 milyar doların çok daha ötesine taşıyacağımıza inanıyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.
Kaynak: ticaret.gov.tr

Yayın Komitesi
Prof.Dr.M.Başaran Öztürk (Komite Başkanı)
Prof.Dr.İlhan Küçükkaplan
Dr.Batuğhan Karaer
Doç.Dr.E.Savaş Başcı

Bülteni pdf olarak indir