FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 109

Dünya genelinde korona virüse karşı kısıtlamalar yerine aşı uygulamalarının yaygınlaştırılması konusunda çalışmalar devam ediyor. Kamuoyunda aşı yaptıran ve yaptırmayanların hastalığa yakalanması ile ilgili birçok haber paylaşılıyor. Aşı yaptıranların hastalığı daha hafif atlattığı, yaptırmayanların ise yüksek risk altında oldukları ve hastalığı ağır geçirdikleri dile getiriliyor. Vaka artışları sebebiyle Almanya’da dördüncü korona virüs dalgasının başladığı açıklandı.

Avrupa Komisyonu Türkiye, Ukrayna ve Kuzey Makedonya tarafından verilen ve verilecek Kovid-19 ile ilgili aşı sertifikalarını kabul edeceğini açıkladı. Bu karar ile birlikte Avrupa Birliği (AB) vatandaşları da Türkiye, Ukrayna ve Kuzey Makedonya’ya seyahat edebilecekler. Diğer yandan ABD’de Türkiye en yüksek riskli ülkeler grubuna alınarak seyahat edilmemesi konusunda uyarı yapıldı.

Geçtiğimiz hafta yapılan Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı sonrasında 6 Eylül 2021 itibariyle yüz yüze eğitimin başlatılmasına karar verildi. Okulların açılması ile birlikte öğrencilerle irtibatlı olan ve aşı olmayan öğretmen ve görevlilerden haftada 2 kez PCR testi yaptırmaları istenecek. Ayrıca uçak ve şehirler arası seyahatlerde de PCR testi zorunluluğu getirileceği açıklandı.

Hafta içinde açıklanan ABD Merkez Bankası (FED) toplantı tutanaklarında yer alan varlık alım hızında azalmanın bu yıl içinde başlayabileceği ifadesi piyasaları olumsuz yönde etkilerken doların dünya genelinde güçlenmesine neden oldu. Tutanaklarda özellikle ABD işgücü piyasasındaki iyileşmenin devam ettiği belirtilirken, varlık alım programının hızının azaltılması kararında işgücü piyasasındaki gelişmelerin önemli kriterlerden biri olduğu ifade edildi.

Çin’de makro ekonomik veriler beklentilerin altında gelmeye devam ediyor. Temmuz ayında perakende satışlar yıllık %8,5 artış kaydederken, sanayi üretimi büyümesi %6,4 seviyesinde kaldı. ABD’de de temmuz ayında perakende satışlar aylık bazda %1,1 azalış gösterdi. Beklentilerin altında gelen veriler küresel ekonomide yavaşlama olabileceği sinyalini veriyor. Gelecek dönemde ABD ve Çin’den gelecek veriler piyasalar tarafından yakından takip edilecek.

Euro bölgesinde temmuz ayı itibariyle yıllık enflasyon %2,2 ye çıkarken, İngiltere’de enflasyon %2 seviyesine geriledi.

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, Kocaeli’nde iş dünyası ile gerçekleştirdiği buluşmada; 2021 yılı için yüzde 8’in üzerinde büyüme bekliyoruz dedi. Ayrıca Sn.Elvan KGF destekli 3 yeni mekanizmayı başlattıklarını, ilk olarak likidite sıkıntısı çeken küçük ölçekli firmalara ilave istihdam için KGF kefaletiyle krediye erişim imkanı getiriyoruz açıklamasında bulundu.
Kaynak: trthaber.com

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 12 Ağustos 2021 tarihinde gerçekleştirdiği toplantı özetini yayınladı. Toplantı özetinde TCMB, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edecektir. Enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü̈ göstergeler oluşana ve orta vadeli %5 hedefine ulaşıncaya kadar politika faizi, güçlü̈ de enflasyonist etkiyi muhafaza edecek şekilde, enflasyonun üzerinde bir düzeyde oluşturulmaya devam edilecektir açıklaması yer alırken, Kurul, fiyat istikrarının sağlanması için, güçlü bir politika koordinasyonuyla tüm paydaşları içeren bütüncül bir makro politika bileşimine ihtiyaç̧ bulunduğu değerlendirmesini yinelemiştir.

Hazine ve Maliye Bakanlığı temmuz sonu itibariyle Merkezi Yönetim Borç Stoku verilerini açıkladı. Merkezi yönetim brüt borç stoku 31 Temmuz 2021 tarihi itibarıyla 2.032,3 milyar TL olarak gerçekleşmiştir. Borç stokunun 869,7 milyar TL tutarındaki kısmı Türk Lirası cinsi, 1.162,6 milyar TL tutarındaki kısmı döviz cinsi borçlardan oluşmaktadır. Diğer yandan temmuz ayı Merkezi Yönetim Bütçe açığı rekor bir seviye ile 45,8 milyar TL açık verdi. Temmuz ayı sonu itibariyle de açık 78,3 milyar TL olarak gerçekleşti.

TCMB Haziran ayı Kısa Vadeli Dış Borç İstatistiklerini yayınladı. Haziran sonu itibarıyla, kısa vadeli dış borç stoku, 2020 yıl sonuna göre
% 6,5 oranında artışla 121,7 milyar ABD doları olarak gerçekleşmiştir. Bu dönemde, bankalar kaynaklı kısa vadeli dış borç stoku % 1,3 oranında artarak 58,1 milyar ABD doları olurken, diğer sektörlerin kısa vadeli dış borç stoku % 2,8 oranında artarak 36,5 milyar ABD doları düzeyinde gerçekleşmiştir. Veriler 19 Ağustos 2021 tarihli yayınla birlikte revize edilmiştir.

Petrol küresel ekonomide yavaşlama endişeleri nedeniyle geçtiğimiz hafta da düşüşüne devam etti. Brent petrol haftalık bazda %7,1 değer kaybederek 65,18 Dolar ve Batı Teksas Tipi Ham Petrol (WTI) ise haftalık bazda %9,2 değer kaybederek 62,14 Dolar seviyesinden kapandı.

Yayın Komitesi
Prof.Dr.M.Başaran Öztürk (Komite Başkanı)
Prof.Dr.İlhan Küçükkaplan
Dr.Batuğhan Karaer
Doç.Dr.E.Savaş Başcı
Dr.Öğr.Üyesi Gizem Vergili

Bülteni pdf olarak indir