FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 140

Rusya’nın Ukrayna ile savaşı sonrası, birçok ülke Rusya’dan sağladığı enerji kaynaklarını değiştirmeye çalışıyor. Ukrayna’daki krizin ardından insanlığın fosil yakıtlara olan bağımlılığının daha da derinleştiğini belirten, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, bu saçma savaşın bir an önce bitmesi gerektiğini  gıda, enerji ve gübre fiyatlarının artışının daha da hızlandığını söyledi.

Dünya pandemi önlemelerini kaldırmaya hazır mı sorusunun cevabı aranırken Çin, kovid salgınının iki yıldan fazla bir süre önce başlamasından bu yana şehir çapındaki en büyük karantinayı, ticaretin başkenti konumunda olan Şanghay şehrinde dokuz gün boyunca uygulama kararı aldı. Karantina duyurusunun ardından petrol fiyatlarında gevşeme yaşandı.

ABD, Kremlin’in Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından Avrupa Birliği’nin Rus enerji ihracatına bağımlılığını sona erdirmek amacıyla bu yıl Avrupa’ya en az 15 milyar metreküp daha sıvılaştırılmış doğal gaz sağlamak için uluslararası ortaklarla birlikte çalışacağını açıkladı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu cumartesi günü yaptığı açıklamada, yaptırım uygulanan Rus oligarkların, uluslararası hukuk çerçevesinde herhangi bir iş anlaşması yapıldığı sürece hem turist hem de yatırımcı olarak ülkeye kabul edileceğini söyledi. Türkiye, Rusya ile Ukrayna arasındaki görüşmelerde tarafsız ve değerli bir arabulucu olarak konumlandırırken, Hollanda Başbakanı Mark Rutte geçtiğimiz günlerde ülkemizi “yapabileceği her şeyi yaptığı için” övdü.

Rusya’da üst düzey bir yetkili, petrol ve gaz ihracatı için ödeme aracı olarak Bitcoin’i kabul edebileceklerini açıkladı. Dost ülkelerin kripto para biriminde veya yerel para birimlerinde ödeme yapmasına izin verilebileceğini söyledi. Geçtiğimiz hafta Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, “düşman olmayan” ülkelerin doğalgazı ruble ile satın alabileceğini belirtmişti.

ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell, Rusya’nın Ukrayna’yı işgaline de değinerek, bunun tedarik zincirine ve enflasyon baskılarına katkıda bulunduğunu söyledi. Normal şartlar altında, Fed genellikle bu tür olayları inceler ve politikayı değiştirmez. Ancak sonucun belirsiz olması nedeniyle, politika yapıcıların duruma karşı dikkatli olmaları gerektiğini söyledi. Ayrıca Powell, FED bilançosundaki yaklaşık 9 trilyon Dolarlık varlığın bir kısmını elden çıkarmaya hazır olduklarını ve sürecin mayıs ayında başlayabileceğini, ancak kesin bir karar verilmediğini kaydetti.

Hazine Bakanlığı, döviz ve altından kur korumalı mevduat hesabında dönüşen rakamın 591 milyar lira olduğunu açıkladı. Kur Korumalı Mevduat (KKM )uygulamasında ilk ödemeler üç aylık vade tercihinde bulunan hesap sahipleri için geçtiğimiz hafta başladı. KKM’de, 22 Mart itibarıyla 270 milyar TL’si Hazine destekli KKM ve 321 milyar TL’si TCMB destekli Dövizden/Altından Dönüşümlü KKM olmak üzere toplam 591 milyar TL büyüklüğe ulaşıldı. Böylece 1 milyonun üzerinde hesap sahibi tasarruflarını KKM’de değerlendirdi. Sisteme dahil olan hesap sahiplerinin % 97’sini gerçek kişiler oluştururken, 28 bin 934 tüzel kişi de birikimlerini bu üründe değerlendirmeyi tercih etti.
Kaynak: trthaber.com

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Mart 2022 ayı İmalat Sanayi Kapasite Kullanım Oranı’nı yayınladı. 2022 yılı Mart ayında, imalat sanayinde faaliyet gösteren 1761 iş yeri tarafından İktisadi Yönelim Anketi’ne verilen yanıtlar toplulaştırılarak değerlendirilmiştir. İmalat sanayi genelinde kapasite kullanım oranı (KKO), bir önceki aya göre 0,7 puan artarak % 77,3 seviyesinde gerçekleşmiştir. Mevsimsel etkilerden arındırılmış kapasite kullanım oranı (KKO-MA), bir önceki aya göre 1,0 puan artarak % 78,2 seviyesinde gerçekleşmiştir.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Mart 2022 Tüketici Güven Endeksi’ni yayınladı. TÜİK ve TCMB işbirliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi, Mart ayında bir önceki aya göre %1,9 oranında arttı; Şubat ayında 71,2 olan endeks, Mart ayında 72,5 oldu.
Kaynak: tuik.gov.tr

TÜİK 2021 yılı İş Gücü İstatistiklerini yayınladı. İşsizlik oranı %12,0 seviyesinde gerçekleşti.15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı 2021 yılında bir önceki yıla göre 121 bin kişi azalarak 3 milyon 919 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise 1,1 puanlık azalış ile %12,0 seviyesinde gerçekleşti. İşsizlik oranı erkeklerde %10,7 iken kadınlarda ise %14,7 olarak tahmin edildi. İstihdam oranı %45,2 oldu. İstihdam edilenlerin sayısı 2021 yılında bir önceki yıla göre 2 milyon 102 bin kişi artarak 28 milyon 797 bin kişi, istihdam oranı ise 2,5 puanlık artış ile %45,2 oldu. Bu oran erkeklerde %62,8 iken kadınlarda %28,0 olarak gerçekleşti.
Kaynak: tuik.gov.tr

Yayın Komitesi
Prof.Dr.M.Başaran Öztürk (Komite Başkanı)
Prof.Dr.İlhan Küçükkaplan
Dr.Batuğhan Karaer
Doç.Dr.E.Savaş Başcı
Dr.Öğr.Üyesi Gizem Vergili

Bülteni pdf olarak indir