FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 147

Moskova’ya karşı Soğuk Savaş’tan bu yana tarafsızlık politikası izleyen Finlandiya ve İsveç, NATO’nun kapısında. İki ülke, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları sonrası NATO üyeliğine başvuracakları mesajını verdi. ABD, İngiltere, Almanya ve Fransa; İsveç ile Finlandiya’nın olası üyeliğine destek veriyor. Ancak uluslararası kamuoyunda Rusya’nın kışkırtıldığı, bu %n yeni saldırılar düzenleyebileceği yorumları yapılıyor. İsveç ve Finlandiya’nın NATO şemsiyesine girmesinin, Ukrayna-Rusya savaşının yayılmasına yol açabileceğinden, hatta 3. Dünya Savaşı’na sebep olmasından endişe ediliyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Biz şu anda İsveç ve Finlandiya ile ilgili gelişmeleri takip ediyoruz ama olumlu bir düşünce içerisinde değiliz.” açıklamasında bulundu.
Kaynak: trthaber.com

ABD’de tüketici enflasyonu güçlü talep ve tedarik zinciri sorunları nedeniyle Nisan ayında da beklentilerin üzerinde gelerek yıllık %8,3 artış kaydetti. Gelen veriler sonrası enflasyondaki yüksekliğin kalıcı olabileceği endişeleri ile piyasalar haftanın önemli bir kısmında olumsuz yönde seyretti.  ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell, gelecek iki toplantıda da faizlerin 50 puan arttırılmasının düşünüldüğünü, faizlerin daha erken yükseltilmesinin aslında daha iyi olacağını belirtmesi ve 75 baz puanlık faiz artış ihtimalinin azalması ile birlikte hafta içinde değer kaybeden ABD hisse senedi endekslerinin yeniden yükseldiği görüldü. Yıl sonuna kadar politika faizinin %2,7’ye ulaşması bekleniyor.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P), kripto para piyasalarındaki düşüşün “zamanlı bir uyarı” olduğunu, bunun geleneksel finansal piyasalar veya makroekonomi üzerinde önemli bir etkisi bulunmayacağını bildirdi. S&P’den yapılan açıklamada, bu sınırlı etkinin, gelişmekte olan kripto ekosisteminin nispeten küçük boyutundan ve geleneksel finansla sınırlı bağlantısından kaynaklandığı aktarıldı.
Kaynak: aa.com.tr

Başta Rusya ve Ukrayna savaşı nedeni ile artan Buğday fiyatları, ABD’de stokların azalması, Fransa ve Hindistan’da yaşanan sıcak havalar nedeniyle üretimin düşeceği beklentileri ile yeniden artışa geçti. Çin gübre, Hindistan buğday ihracatına yasak getirdi. Diğer yandan AB’nin Rusya’ya petrol ambargosunu erteleyebileceği haberleri ile petrol fiyatları da yeniden yükselişe geçti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Mart ayı Sanayi Üretim Endeksi’ni açıkladı. Sanayi üretimi yıllık %9,6 arttı. Sanayinin alt sektörleri (2015=100 referans yıllı) incelendiğinde, 2022 yılı Mart ayında madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre %2,9, imalat sanayi sektörü endeksi %10,6 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi %1,9 arttı. Sanayi üretimi aylık %1,8 azaldı. Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, 2022 yılı Mart ayında madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi bir önceki aya göre %4,9 ve imalat sanayi sektörü endeksi %2,2 azalırken, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi %4,8 arttı. Kaynak:
Kaynak: tuik.gov.tr

Ziraat Bankası Tarım Ekosistemi Buluşmasında Konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, “2022 yılında tarımsal üreticilere bir önceki yıla göre iki katından fazla bir artışla 9,8 milyar TL tutarında faiz desteği sağlamayı öngörüyoruz.” dedi. Nebati, Ziraat Bankası Tarım Ekosistemi Buluşması’ndaki konuşmasında tarım sektörü istatistikleri hakkında bilgi verdi. Son 10 yılda, Türkiye’nin tarım sektörünün %28 büyüyerek, 2021 yılında tarımsal gayri safi yurt içi hasılanın (GSYH) 407 milyar TL seviyesine ulaştığını belirten Nebati, çalışanların da %17’sinin tarım sektöründe istihdam edildiğine işaret etti.
Kaynak: hmb.gov.tr

Cumhurbaşkanı kararı ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Anonim Şirketi Esas Mukavelesi’nde yapılan değişiklik, Resmi Gazete’de yayımlandı. Değişiklik kapsamında mukaveleye, “Banka nezdinde bulunan yabancı ülke merkez bankalarına ait para, alacak, mal, hak ve varlık haczedilemez, üzerlerine ihtiyati tedbir ve ihtiyati haciz konulamaz.” maddesi eklendi.
Kaynak: aa.com.tr

Yayın Komitesi
Prof.Dr.M.Başaran Öztürk (Komite Başkanı)
Prof.Dr.İlhan Küçükkaplan
Dr.Batuğhan Karaer
Doç.Dr.E.Savaş Başcı
Dr.Öğr.Üyesi Gizem Vergili

Bülteni pdf olarak indir