FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 152

Ukrayna heyetinin başkanı David Arakhamia, Ukrayna ile Rusya arasındaki müzakere görüşmelerinin ağustos ayının sonlarına doğru yeniden başlayabileceğini belirterek, “Açık kaynaklardan gördükleri için planlarımızı Ruslarla paylaşmak istemiyoruz ama belli alanlarda karşı taarruza geçeceğimizi düşünüyorum” dedi. Putin, Ukrayna’nın Avrupa Birliğine (AB) olası üyeliğine dair bir soruyu yanıtlayarak, “AB, NATO gibi bir askeri örgüt değil. Her zaman söylediğim gibi, duruşumuz bu açıdan çok tutarlı ve nettir. Rusya buna karşı değil.” açıklamasında bulundu. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, ülkesinin Avrupa Birliği üyelik yolunun Rusya ile savaştaki zaferi yakınlaştıracağına işaret etti.

Merkez bankalarının yükselen enflasyonla mücadele etmek için para politikalarını sıkılaştıracağına dair beklentiler ve faiz artırımları, küresel piyasalarda dalgalanmalara yol açtı. ABD Merkez Bankası (FED) beklentilerin aksine faiz kararında şahinleşerek 41 yıl aradan sonra ilk defa 0,75 puan artışa gitti. Federal fon faiz oranının %1,5 ile %1,75 aralığına yükseltilmesi sonrası FED Başkanı Powell, hedeflerinin işgücü piyasasını da güçlü tutarak enflasyonu %2’ye indirmek olduğunu belirtti. ABD Merkez Bankası’nın artan enflasyonu frenlemek için faiz oranlarını yükseltmesinin ardından, ekonomik büyümeye ilişkin endişelerin artması ile birlikte hisse senedi piyasalarında gerileme yaşanırken tahvil faizlerinde yükselişler meydana geldi.

Euro bölgesinde mayıs ayında enflasyon beklentilere paralel yıllık bazda %8,1 ve aylık bazda %0,8 arttı. İngiltere Merkez Bankası (BOE) da politika faizini beşinci kez artırarak %1.25 seviyesine yükseltti. BOE gerektiği durumda faizin enflasyona karşı yükseltilmeye devam edileceğini de belirtti.

Petrol fiyatları da merkez bankalarının faiz artırımlarının küresel ekonomiyi yavaşlatabileceği ve enerji talebini azaltabileceğine dair endişeler üzerine cuma günü yaklaşık %6 düşerek dört haftanın en düşük seviyesine geriledi. Brent vadeli işlemleri %5,6 düşerek varil başına 113,12 $’a, ABD Batı Teksas Orta (WTI) ham petrolü %6,8 düşüşle 109,56 $’a geriledi.

Geçtiğimiz cumartesi akşamı Dünyanın en büyük ve en iyi bilinen kripto para birimi olan Bitcoin, 28 Mart’ta yılın en yüksek seviyesi olan 48.234$’dan %60,8 geriye düşerken, Ethereum blok zinciri ağına bağlı kripto para olan Ether, önceki kapanışından 95,9 dolar kaybederek %8,84 düşüşle 988,52 dolara geriledi.

TÜİK tarafından Mayıs 2022 yılı Konut Satış İstatistikleri yayınlandı. Türkiye genelinde konut satışları mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %107,5 artarak 122 bin 768 oldu. Konut satışlarında İstanbul 22 bin 148 konut satışı ve %18,0 ile en yüksek paya sahip oldu. Satış sayılarına göre İstanbul’u 11 bin 497 konut satışı ve %9,4 pay ile Ankara, 7 bin 159 konut satışı ve %5,8 pay ile İzmir izledi. Konut satış sayısının en az olduğu iller sırasıyla 21 konut ile Hakkari, 43 konut ile Ardahan ve 75 konut ile Bayburt oldu.
Kaynak: tuik.gov.tr

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan Vergi Kimlik Numarası Genel Tebliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, banka, katılım finans kurumları, posta merkezleri ve Türk parası kıymetini koruma hakkında karar kapsamında kurulmuş yetkili müesseselerce döviz alım satımı işlemlerinde vergi kimlik numarası tespitini gerektiren tutar sınırı 3 bin dolardan 5 bin dolara yükseltildi.
Kaynak: trthaber.com

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından Nisan 2022 dönemine ait özel sektörün yurt dışından sağladığı kredi borcu gelişmeleri yayımlandı. Buna göre, nisan ayında özel sektörün yurt dışından sağladığı toplam kredi borcu 2021 sonuna kıyasla 5,3 milyar dolar azalarak 163,7 milyar dolara geriledi. Bu dönemde, özel sektörün yurt dışından sağladığı uzun vadeli kredi borcu 5,5 dolar düşüşle 156 milyar dolar, kısa vadeli kredi borcu (ticari krediler hariç) ise 218 milyon dolar artışla 7,7 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti. Bankaların uzun vadeli kredi biçimindeki borçlanmaları nisanda 2021 sonuna göre 1,5 milyar dolar azalırken, tahvil ihracı borçlanmaları da 2 milyar dolar düşüşle 18 milyar dolar oldu.
Kaynak: trthaber.com

TCMB Haziran 2022 Piyasa Katılımcıları Anketi’ni yayınladı. Ankete göre;

  • Katılımcıların cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi bir önceki anket döneminde %57,92 iken, bu anket döneminde %64,59
  • Katılımcıların BİST Repo ve Ters-Repo Pazarı’nda oluşan cari ay sonu gecelik faiz oranı beklentisi bir önceki anket döneminde ve bu anket döneminde %14,00
  • Katılımcıların GSYH 2022 yılı büyüme beklentisi bir önceki anket döneminde %3,3 iken, bu anket döneminde %3,5 olmuştur.
    Kaynak: tcmb.gov.tr

 

Yayın Komitesi
Prof.Dr.M.Başaran Öztürk (Komite Başkanı)
Prof.Dr.İlhan Küçükkaplan
Dr.Batuğhan Karaer
Doç.Dr.E.Savaş Başcı
Dr.Öğr.Üyesi Gizem Vergili

Bülteni pdf olarak indir