FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 166

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, geçtiğimiz hafta kısmi seferberlik ilan ederek Ukrayna’da savaşmak üzere 300.000 yedeği askere alma işlemlerini başlattı. Diğer yandan Ukrayna’nın Moskova yanlısı ayrılıkçıların işgali altındaki dört bölgesinde referandumlar başlatıldı. Rusya’ya bağlanmak ile ilgili yapılan referandum sonuçlarını ABD ve Avrupa Birliği (AB) şimdiden tanımayacağını açıkladı.

ABD Başkanı Joe Biden corona virüs pandemisinin sona erdiğini açıkladı. Ancak ABD Sağlık ve İnsan Hizmetleri Departmanı’ndan (HHS) konu ile ilgili henüz bir açıklama yapılmadı. Kamuoyu tarafından “Halk Sağlığı Acil Durum” unun Ocak 2023 de kalkması bekleniyor. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus pandeminin sonunun göründüğünü fakat yine de ulusları tedbirlerini sürdürmeleri konusunda uyardı.

ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell, FED’in politika faizini 75 baz puan artırmasının ardından basın toplantısı düzenledi. Enflasyonun %2’lik hedeflerinin çok üzerinde olduğunu ifade eden Powell, yüksek enflasyonun devam ettiğini ve bunun çok büyük bir zorluk meydana getirdiğini dile getirdi ve “Önümüzdeki aylarda enflasyonun %2’ye doğru geldiğini görmek istiyoruz.” dedi. Ayrıca Başkan Powell, olağan dışı bir dizi ekonomik aksaklıkla uğraşmaya devam ettiklerini belirterek politika yapıcılar olarak araçlarını kullanmaya kararlı olduklarını ifade etti.
Kaynak: aa.com.tr

Bundesbank Başkanı Joachim Nagel yaptığı açıklamada, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) faiz oranlarını yükseltmeye devam etmesi ve aynı zamanda amaçlarına ulaştıklarında tahvil alımlarını durdurması gerektiğini söyledi. Nagel, aynı zamanda olgunlaşan tahvilleri yenileriyle değiştirmek gibi geleneksel olmayan bazı önlemlerin kaldırılması gerektiğini dile getirdi. ECB yeni borç satın almazken, her ay vadesi gelen milyarlarca Euro’yu 5 trilyon Euro değerindeki tahvilleri yeniden almaya devam ediyor.
Kaynak: reuters.com

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Eylül 2022 Tüketici Güven Endeksi’ni açıkladı. TÜİK ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) iş birliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi, Eylül ayında bir önceki aya göre %0,3 oranında arttı; Ağustos ayında 72,2 olan endeks, Eylül ayında 72,4 oldu.
Kaynak: tuik.gov.tr

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu, Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu başkanlığında toplandı. Piyasaların gözlerini çevirdiği toplantıda, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı %13’ten %12’ye indirildi.
Kaynak: trthaber.com

TCMB, bankalarca ticari müşterilerden alınabilecek ücretlere ilişkin tebliğde yapılan değişiklikler Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bankalarca Ticari Müşterilerden Alınabilecek Ücretlere İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ’de yapılan değişiklikle, bankaların kredi tahsis ve kullandırımına ilişkin ücret limitlerinde sınırlamaya gidildi. Buna göre, kredi tahsis ücretleri kredi limitinin %0,25’ini, limit yenilemelerinde ise yenilenen limitin % 0,125’ini geçemeyecek. Limitin artırıldığı durumlarda ilave limitin üzerinden yeni bir kredi tahsis ücreti alınabilecek.
Kaynak: trthaber.com

Gelişmiş ülke merkez bankalarının artan enflasyonist baskılar karşısında agresif faiz artırımlarına devam edeceği beklentileri ile resesyon endişeleri derinleşirken, bu durum küresel çapta dolar talebinin güçlenmesine neden oluyor. Bu gelişmelerle bugün 112,071 ile Mayıs 2002’den beri gördüğü en yüksek seviyesine çıkan dolar endeksi, saat 12.00 itibarıyla önceki kapanışına göre %0,7 artışla 112,0500 seviyesinde seyrediyor. Dolar endeksi haftalık bazda ise %2’nin üzerinde yükseliş kaydetti. Artan küresel dolar talebi ile avro/dolar paritesi de 0,9751 ile 20 yılın, sterlin/dolar paritesi de 1,1150 ile 37 yılın en düşük seviyesinden işlem görüyor. Dolar/Japon yeni paritesi ise dün Japon hükümeti ve Japonya Merkez Bankası’nın (BoJ) döviz piyasasına müdahalesi sonrası 140 seviyesine kadar gerilese de bu seviyelerde tutunamadı ve tekrar yükselişe geçti. Parite bugün dünkü kapanışa göre %0,3 artışla 142,8 seviyesinde dengelendi.
Kaynak: aa.com.tr

Haziran ayındaki genel kurulda TİM Başkanı seçilen Mustafa Gültepe, medya temsilcileri ile yaptığı toplantıda güncel konularla ilgili değerlendirmelerde bulundu. ABD’nin teknik olarak resesyona girdiğine, Türkiye’nin en önemli pazarı konumundaki AB ülkelerinde de daralma etkilerinin görülmeye başlandığına dikkati çeken Gültepe, mevcut durumun belirsizliği beraberinde getirdiğini söyledi. Türkiye’nin toplam ihracatının %48,4’ünü, yani neredeyse yarısını AB ülkeleri ve ABD’ye yaptığını belirten Gültepe, “Avrupa piyasalarındaki endişelerin ve küresel ekonominin genel gidişatındaki değişmelerin ihracatımıza olası etkilerini önümüzdeki 3 ayda çok daha net bir şekilde görebileceğiz.” ifadesini kullandı.
Kaynak: aa.com.tr

İş Bankası ve Denizbank Rus ödeme sistemi Mir’in kullanımını askıya aldıklarını açıkladılar. Mir’i kullanan beş Türk bankasından ikisinin askıya alması, Dünyada Türk hükümetinin dengeli bir diplomatik duruş sergilediği şeklinde yorumlandı. Özbekistan’da Mir ödeme sistemini dururdu.

Yayın Komitesi
Prof.Dr.M.Başaran Öztürk (Komite Başkanı)
Prof.Dr.İlhan Küçükkaplan
Dr.Batuğhan Karaer
Doç.Dr.E.Savaş Başcı
Dr.Öğr.Üyesi Gizem Vergili

Bülteni pdf olarak indir