FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 170

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Malatya’da Sivil Toplum Kuruluşları ve Sektör Temsilcileri Buluşması’nda konuştu. Konuşmasında; “Faiz lobilerinin sözcülüğünü yapan mandacı ekonomistlere rağmen Türkiye’yi her yıl ortalama yüzde 5,5 oranında büyüttük. Dikkat ederseniz şu anda faiz lobileri çökmeye başladı. Ve artık faizde tek haneli rakama doğru iniyoruz. Özel sektör bankaları da faizlerini düşürmeye başladılar. Terörle mücadeleden savunma sanayine, dış ticaretten sosyal yardımlara kadar her alanda ülkemize eşsiz başarılar, zaferler, rekorlar kazandırdık” açıklamasına yer verdi.
Kaynak: trthaber.com

ABD Merkez Bankası (FED) üyelerinin konut piyasasındaki durgunluğa rağmen şahin duruşları ve enflasyonun makul bir düzeye inene kadar faiz artırımları ve diğer tedbirleri uygulamaya kararlı olduklarını açıklamaları, tahvil getirilerinde kısa zamanda bir atışa yol açsa da haftanın sonuna doğru 10 yıllık tahvil getirisi %4,2 ve 5 yıllık tahvil getirisi ise %4,2 seviyelerine geriledi.

Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat), Avrupa Birliği (AB) ve Avro Bölgesi’nin 2022 yılı ikinci çeyrek kamu borcu ve bütçe açığı verilerini açıkladı. Buna göre, Avro Bölgesi’nde ilk çeyrekte yüzde 95,2 olan kamu borcunun GSYH’ye oranı, ikinci çeyrekte yüzde 94,2 oldu. AB’de ise ilk çeyrekte yüzde 87,5 olan kamu borcunun GSYH’ye oranı ikinci çeyrekte yüzde 86,4 seviyesinde belirlendi. Söz konusu oran 2021’in ikinci çeyreğinde AB’de yüzde 90,5, Avro Bölgesi’nde yüzde 97,9 olarak tespit edilmişti.Böylece, toplam kamu borcu Avro Bölgesi’nde 12,1 trilyon avro, AB’de de 13,1 trilyon avro seviyesini buldu.
Kaynak: aa.com.tr

İngiltere’de ekonomiyi canlandırma hedefi ile başbakanlığa gelen Liz Truss’ın vergi ve ekonomi politikaları ile ilgili almış olduğu kararlar sonrası tahvil piyasalarında kaos yaşanması ve sterlinin hızlı düşüşü sonrası, istifası nedeniyle boşalan koltuğa 28 Ekim tarihinde Muhafazakâr Parti tarafından bir atamanın yapılacağı bildirildi.

Haftalardır değer kaybeden altın son bir ayın en düşük seviyesine gelerek ons bazında 1617 Dolar seviyesine geldi. Gram altında 967 TL’ye, Cumhuriyet altını ise 6.658 TL’ye geriledi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB)’den faiz oranlarına ilişkin yapılan duyuruda, Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu başkanlığında toplanan Kurul’un, politika faizinin yüzde 12’den yüzde 10,5’e indirilmesine karar verdiği bildirildi. Duyuruda, jeopolitik risklerin dünya genelinde iktisadi faaliyet üzerindeki zayıflatıcı etkisinin artarak sürdüğü belirtilerek, gelecek döneme ilişkin küresel büyüme tahminlerinin aşağı yönlü güncellenmeye devam ettiği ve resesyonun kaçınılmaz bir risk faktörü olduğu değerlendirmelerinin yaygınlaştığı kaydedildi. Türkiye’nin geliştirdiği stratejik nitelikte çözüm araçları sayesinde temel gıda başta olmak üzere bazı sektörlerdeki arz kısıtlarının olumsuz etkilerinin azaltıldığı, buna karşın uluslararası ölçekte üretici ve tüketici fiyatlarının artış eğiliminin sürdüğü vurgulanan duyuruda, şunlar kaydedildi: “Yüksek küresel enflasyonun, enflasyon beklentileri ve uluslararası finansal piyasalar üzerindeki etkileri yakından izlenmektedir. Bununla birlikte gelişmiş ülke merkez bankaları, artan enerji fiyatları ve arz-talep uyumsuzluğu ile iş gücü piyasalarındaki katılıklara bağlı olarak enflasyonda görülen yükselişin beklenenden uzun sürebileceğini vurgulamaktadırlar. Ülkeler arasında farklılaşan iktisadi görünüme bağlı olarak gelişmiş ülke merkez bankalarının para politikası adım ve iletişimlerinde ayrışma artarak devam etmektedir. Finansal piyasalarda artan belirsizliklere yönelik merkez bankaları tarafından geliştirilen yeni destekleyici uygulama ve araçlarla çözüm üretme gayretlerinin sürdüğü gözlenmektedir.”
Kaynak: aa.com.tr

Hazine ve Maliye Bakanlığı Eylül ayı Aylık Bütçe Gerçekleşme Raporunu yayınladı. 2022 yılı Eylül ayında merkezi yönetim bütçe giderleri 285,6 milyar TL, bütçe gelirleri 206,9 milyar TL ve bütçe açığı 78,6 milyar TL olarak gerçekleşmiştir. Ayrıca, faiz dışı bütçe giderler 252,5 milyar TL ve faiz dışı açık ise 45,5 milyar TL olarak gerçekleşmiştir. Merkezi yönetim bütçesi 2021 yılı Eylül ayında 23 milyar 586 milyon TL açık vermiş iken 2022 yılı Eylül ayında 78 milyar 627 milyon TL açık vermiştir. 2021 yılı Eylül ayında 9 milyar 478 milyon TL faiz dışı açık verilmiş iken 2022 yılı Eylül ayında 45 milyar 511 milyon TL faiz dışı açık verilmiştir.
Kaynak: hmb.gov.tr

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, sosyal medya hesabından, esnaf ve sanatkarlar ile tarımsal üretime yönelik kredi paketlerine ilişkin paylaşımda bulundu. Paylaşımında, “Esnaf ve sanatkarlarımızın finansman ihtiyacını karşılamak için 60 ay vade imkanı ve yüzde 7,5’lik faiz oranıyla Halkbank vasıtasıyla kullandırılacak 100 milyar lira tutarındaki Hazine Faiz Destekli Kredi Paketi, Cumhurbaşkanı Kararı’yla yürürlüğe girmiştir.” ifadesini kullanan Nebati, böylece, genç girişimciler için sıfır faizli kredi limitinin 100 bin liradan 300 bin liraya, yaş sınırının ise 30’dan 35’e çıkartıldığını kaydetti. Bakan Nebati, ayrıca, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri aracılığıyla üretici ve çiftçilere kullandırılan geleneksel (yaygın) bitkisel üretime yönelik yüzde 100 faiz indirimi uygulanacak işletme ve yatırım kredisinin üst limitinin de 200 bin liraya çıkarıldığını hatırlatarak, “​​​​​Esnafımıza, çiftçimize, gençlerimize ve ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyorum.” değerlendirmesinde bulundu.
Kaynak: aa.com.tr

Türkiye İstatistik Kurumu ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası iş birliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi, Ekim ayında bir önceki aya göre %5,3 oranında arttı; Eylül ayında 72,4 olan endeks, Ekim ayında 76,2 oldu.
Kaynak: tuik.gov.tr

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), finansal istikrarın güçlendirilmesi ve kaynakların daha verimli kullanılarak kredi sisteminin etkin bir şekilde çalışmasına yönelik ilave adım attı. Kredi kullanacak şirketlerin 15 milyon TL’lik yabancı para varlık sınırı 10 milyona indirildi.
Kaynak: bddk.org.tr

Yayın Komitesi
Prof.Dr.M.Başaran Öztürk (Komite Başkanı)
Prof.Dr.İlhan Küçükkaplan
Dr.Batuğhan Karaer
Doç.Dr.E.Savaş Başcı
Dr.Öğr.Üyesi Gizem Vergili

Bülteni pdf olarak indir