FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 180

Finans Derneği olarak yeni yılınızı kutlar, yeni yılda sağlık ve mutluluklar dileriz.

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları yılbaşı haftasında da yoğun bir şekilde devam etti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin yeni yıl konuşmasında savaşın devam edeceğini belirten şahin açıklamalarda bulundu. Diğer yandan Putin, Rusya’ya dost olmayan ülkelere ruble ile doğalgaz satışı zorunluluğunu kaldırdı.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, Euro bölgesinde ücretlerin hızlı arttığını ve ECB’nin yüksek olan enflasyon ile mücadele içinde olduğunu, ücretlerin enflasyonu arttırıcı bir etkisinin önüne geçilmesi gerektiğini ifade etti. Lagarde tarafından enflasyonu %10 seviyelerinden %2 seviyesine çekmek için her türlü önlemin alınması gerektiği belirtildi.

Çin’de A kategorisi salgın seviyesini gevşetme adımları çerçevesinde karar verme aşamasında gelindiği açıklandı. Uygulamanın hayata geçirilmesi çerçevesinde sınırların açılması ve karantina tedbirlerinin kaldırılması bekleniyor.

Petrol fiyatlarında artış devam ediyor. Artışta Rus petrolüne tavan fiyat uygulamasına katılan ülkelere Rusya’nın petrol ve petrol ürünü satışını yasaklayacağını duyurması etkili oldu. Öte yandan, ABD’nin ticari ham petrol stoklarında yaşanan artış, petrol fiyatındaki yükselişi kısıtlıyor. ABD Enerji Enformasyon İdaresi verilerine göre, stoklar geçen hafta bir önceki haftaya göre yaklaşık 700 bin varil arttı. Ülkedeki ticari ham petrol stokları geçen hafta 419 milyon varile yükseldi. Piyasa beklentisi stokların yaklaşık 1 milyon 300 bin varil azalacağı yönündeydi. Güçlenen resesyon göstergelerine karşın ABD Merkez Bankasının yapacağı faiz artışının, piyasa beklentilerini aşabileceği endişesi ve Çin’de artan COVID-19 vaka sayıları petrol fiyatlarındaki yukarı yönlü hareketlenmeleri kısıtlıyor.
Kaynak: trthaber.com

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Emeklilikte Yaşa Takılanlar ile ilgili düzenlemenin tamamladığını açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan sosyal medya hesabından Yaş şartı aranmadan yaklaşık 2 milyon 250 bin vatandaşımızın daha emekli olma hakkına kavuşmasını sağlayan emeklilikte yaşı bekleyenlerle ilgili düzenleme ülkemize, milletimize, hak sahiplerine ve ailelerine hayırlı olsun açıklamasında bulundu.

Asgari ücret belirlendi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamasına göre, 2023 yılında brüt asgari ücret 10 bin 8, net asgari ücret 8 bin 506,80 lira olacak. Net asgari ücretteki artış oranı ocak ayına göre % 100, temmuz ayına göre % 54,66 olurken, yıllık ortalama artış oranı ise % 74,43 olarak gerçekleşti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ocak ayından itibaren geçerli olmak üzere yeni asgari ücreti 8 bin 500 TL olarak açıkladı. Asgari ücretin bütün yansımalarını düşünerek bu adımları attıklarını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu değerlendirmelerde bulundu: “Açıklanan rakam, devlete, işverene olan maliyeti itibarıyla nihai bir rakam değil. Bunun adeta katlayanları var. Bununla bu maliyet daha da artıyor. İşin diğer yanı, devlet olarak unutmayalım ki bizim sırtımızda önemli bir küfe var. Bu küfe devamlı doluyor. Altyapıyla üstyapıyla, sağlıkta, eğitimde attığımız adımlarla, ulaşımda atılan adımlarla Türkiye, yeni yüzyıla çok farklı bir girişin içerisinde. Geçmişte hep ‘batıda ne varsa doğuda, güneydoğuda da o olacak’ demiştik. Şimdi onları da bir taraftan gerçekleştirmenin gayreti içerisindeyiz.” dedi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 2023 yılı Para Politikası ve Liralaşma Strateji Raporu’nu yayınladı. Buna göre, TCMB’nin temel amacının fiyat istikrarını sağlamak ve sürdürmek olduğu vurgulanan raporda, bu amaç doğrultusunda, sahip olunan tüm araçların kullanılmaya devam edileceği bildirildi. Raporda, kalıcı fiyat istikrarını destekleyici bir unsur olarak finansal istikrarın gözetileceği belirtilerek, şunlar kaydedildi: “TCMB’nin bütünleşik politika çerçevesi olan Liralaşma Stratejisi güçlendirilerek uygulanmaya devam edilecektir. Enflasyon hedeflemesi rejimi çerçevesinde, hükümetle birlikte belirlenen orta vadeli enflasyon hedefi % 5 olarak korunmuştur. Enflasyon Raporu’nda açıklanan tahminler ara hedef olarak kullanılarak, para politikası enflasyonu orta vadeli hedefine kademeli olarak yaklaştıracak şekilde oluşturulacaktır. TCMB’nin temel politika aracı bir hafta vadeli repo ihale faiz oranıdır. Piyasa faizlerinin politika faizleriyle uyumlu seyretmesi sağlanarak parasal aktarım mekanizmasının etkinliğini destekleyici politikalar sürdürülecektir.” Raporda, Liralaşma Stratejisi çerçevesinde uygulanacak politikaların, bankacılık sisteminin hem varlık hem de yükümlülük tarafında Türk lirasının ağırlığının kalıcı olarak artırılması amacıyla güçlendirilerek kullanılmaya devam edileceği dile getirildi. Bu kapsamda, 2023’ün ilk yarısı için mevduatta liralaşma hedefinin % 60 olarak belirlendiği aktarılan raporda, “Bankaların fonlama, teminat ve kredi kanallarını kullanım imkanları liralaşma hedefleri doğrultusunda kalibre edilecektir. TL likidite yönetiminde Açık Piyasa İşlemleri (APİ) kanalıyla yapılan fonlamanın payı kademeli bir şekilde artırılacak ve APİ, fonlamanın temel unsuru haline getirilecektir.” denildi. Raporda, yatırım, istihdam, üretim, ihracat ve cari fazlayı artıran faaliyetlerin, 2023’te öngörülen enflasyon patikasıyla uyumlu bir şekilde, hedefli kredi politikaları ile destekleneceği vurgulandı.
Kaynak: trthaber.com

Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada; “Ülkemizin brüt dış borç stokunun GSYH’ye oranı da tüm dünyada borçluluk oranlarının yükseldiği salgın dönemindeki % 60,3 seviyesinden 2022 yılı üçüncü çeyreği itibarıyla % 52,6 seviyesine kadar gerilemiştir. Borç stokundaki düşüşte kaydedilen bu başarının ekonomimizin dengeli ve sağlıklı bir şekilde büyüdüğü, yatırımların ve istihdamın her geçen gün artmaya devam ettiği bir dönemde gerçekleşmesi ayrıca önemlidir.” dedi.

Borsa İstanbul getiri arayışının öne çıktığı 2022’de 1 milyon 300 binden fazla yeni yatırımcının katılımıyla BIST 100 endeksinde rekor üzerine rekorlar kırıldı. BIST 100 endeksi 2022’de %196,57 getiriyle 5.509,16 puana yükselerek, dünya genelinde önemli pay piyasaları arasında açık ara en iyi performansı sergiledi. Söz konusu yükseliş 1999’dan bu yana en güçlü artış olarak kayıtlara geçerken, BIST 100 endeksi 1997’den bu yana ilk defa 4 yıl üst üste yatırımcısının yüzünü güldürdü. Dolar bazında da yatırımcısına %112,4 kazandıran BIST 100 endeksi, seneyi 294,4 sent seviyesinden tamamlasa da 510 sent seviyesinde bulunan zirvesinden hala uzak olması dikkati çekiyor. Aylık bazda değerlendirildiğinde BIST 100 endeksi 2017’den bu yana ilk kez 6 ay üst üste yükselirken, işlem hacimleri de rekor seviyelere çıktı.
Kaynak: trthaber.com

Gelir vergisi tarifelerinde değişikliğe gidildi. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, “Gelir vergisi tarifesinin ilk dilimini 32 bin liradan 70 bin liraya, ikinci dilimini 70 bin liradan 150 bin liraya, üçüncü dilimini 250 bin liradan 550 bin liraya, dördüncü dilimini ise 880 bin liradan 1,9 milyon liraya çıkarıyoruz” dedi.
Kaynak: trthaber.com

Yayın Komitesi
Prof.Dr.M.Başaran Öztürk (Komite Başkanı)
Prof.Dr.İlhan Küçükkaplan
Dr.Batuğhan Karaer
Doç.Dr.E.Savaş Başcı
Dr.Öğr.Üyesi Gizem Vergili

Bülteni pdf olarak indir