FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 190

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan İnşallah 10 Mart Cuma günü, Anayasanın bize verdiği yetkiye dayanarak alacağımız seçim kararının ertesi gün Resmî Gazete’de yayımlanmasıyla, süreci başlatıyoruz açıklamasında bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan Depremle ilgili olarak da Deprem bölgesinde 1,5 milyonu aşkın insanımız çadırlarda, 53 bin insanımız konteynerlerde, 123 bin insanımız kamu tesislerinde hayatını sürdürüyor. Amacın iki aya kadar 100 bin konteyner kurarak yarım milyon depremzedeyi daha iyi şartlarda barınabilecekleri alanlara taşımak olduğunu belirtti. Ayrıca Erdoğan;  “Barınma sorunu yanında şehirlerimizin günlük hayatlarının ayrılmaz bir parçası olan ticari faaliyetlerin ayağa kaldırılması konusuna da önem veriyoruz. Yıkılan veya kullanılamaz hale gelen iş yerleri için mobil çözümler geliştiriyoruz. Bireysel ve KOBİ kredileri ödemelerindeki ertelemeler yanında daha önce açıkladığımız 250 milyar liralık KGF destekli kredi paketine 100 milyar TL daha ilave ettik. Kısa çalışma ödeneği ve nakdi ücret desteği uygulamalarını bölgedeki istihdamı güçlendirmek için devreye alıyoruz. Bugüne kadar 1 milyon 61 binden fazla depremzede vatandaşımıza hane başı 10 bin lira acil yardım ödemesi yaptık. İnsanlarımızın barınma taleplerini karşılarken diğer ihtiyaçlarını ihmal etmeyecek bir anlayışla çalışmalarımıza devam edeceğiz.” dedi.

ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell, güçlü ekonomik verilerin gelmesi ile birlikte enflasyonun yüksek seyretmesi halinde faiz artışlarına devam edeceklerini açıkladı. Ülkede enflasyon %9,1 seviyesinden Ocak ayında %6,4 seviyesine kadar gerilemişti. Ancak son gelen veriler enflasyondaki düşüşün yavaşladığını gösterdiği için FED’in gelecek aylarda daha şahin bir tutum izleyeceği beklentisini yarattı. Şubat ayı toplantısında faiz çeyrek puan arttırılırken, uzmanlar Mart ayında yarım puanlık artışın olası olduğunu belirtiyorlar.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, iklim değişikliği yoğunlaştıkça doğal afetler ve artan sıcaklıkların finansal sistemde art arda gelebilecek varlık değerlerinde düşüşe yol açabileceği uyarısında bulundu. Yellen, bu etkilerin varsayımsal olmadığına, halihazırda gerçekleştiğine işaret ederek, ABD’de son 5 yılda yıllık milyar dolarlık felaket sayısında, enflasyon dikkate alındıktan sonra bile 1980’lere kıyasla 5 kat artış olduğunu kaydetti.
Kaynak: trthaber.com

Avrupa Merkez Bankası (ECB) yetkililerinden faiz artışlarına ilişkin farklı yorumlar geliyor. Kimi Merkez Bankası başkanları çekirdek enflasyonun gerilemediği ve güçlü kaldığı, kimi Merkez Bankası Başkanı da manşet enflasyonun yavaşladığını gözlemlediklerini değerlendiriyorlar. Almanya 10 yıllık tahvil faizi 1 baz puan yükselerek %2,73’e geldi. 2022 yılı son çeyreğinde Euro Bölgesi’nde mevsimsellikten arındırılmış gayrisafi yurt içi hasılada (GSYH), büyüme beklenirken önceki çeyreğe göre bir değişim olmadı. 2021 son çeyreğine göre ise büyüme %1,8 olarak gerçekleşti.

Avro Bölgesi’nde yatırımcı güven endeksi, martta Ekim 2022’den beri ilk kez gerileyerek beklentilerin altıda kaldı. Piyasalara ilişkin araştırmalar yapan ve merkezi Frankfurt’ta bulunan Sentix, mart ayına ilişkin Avro Bölgesi Genel Yatırımcı Güven Endeksi verilerini açıkladı. Buna göre, şubatta eksi 8 puan olan Avro Bölgesi Genel Yatırımcı Güven Endeksi, bu ay 3,1 puanlık azalışla eksi 11,1’e geriledi. Ekim 2022’den bu yana ilk kez düşen endekse ilişkin beklenti, toparlanmanın devam ederek eksi 6,3’e yükselmesi yönündeydi. Yatırımcıların gelecek 6 aya ilişkin beklentilerini ölçen Beklentiler Endeksi, eksi 6 puandan eksi 13 puana indi. Mevcut Durum Endeksi de eksi 10 puandan eksi 9,3’e yükselerek Haziran 2022’den bu yana en yüksek seviyesine çıktı.
Kaynak: aa.com.tr

İngiliz Perakende Konsorsiyumu’nun (BCR) verilerine göre, ülkede bu yılın şubat ayında perakende satışların geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 5,2 arttığı, fakat artış görünümünün büyük oranda son aylarda yüksek seyreden enflasyon oranından kaynaklandığı kaydedildi. BCR açıklamasında değerlendirmelerine yer verilen BCR Üst Yöneticisi Helen Dickinson, “Tüketicilerin büyük çoğunluğu nisan ayında enerji faturalarındaki üst limitin ve vergilerin artırılması konusunda endişeli.” İfadesini kullandı. Ülkenin önde gelen banklarından Barclays’in 2 bin kişiyle gerçekleştirdiği ankete göre, tüketicilerin üçte ikisinden fazlası harcamalarını azaltmanın yollarını arıyor.
Kaynak: trthaber.com

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, sosyal medya hesabından, Suudi Arabistan’ın TCMB’ye 5 milyar dolarlık mevduat yatırılması ile ilgili gelişmeyi değerlendirdi. Bakan Nebati, “Son dönemde artan ekonomik ve finansal iş birliğimiz kapsamında Suudi Arabistan Kalkınma Fonu tarafından TCMB’ye 5 milyar dolarlık mevduat yatırılması kararı Suudi Arabistan yönetiminin Türk ekonomisine olan güveninin ve ortak çabalarımızın olumlu bir neticesi olmuştur. Bölge ve Suudi Arabistan ile ekonomik ilişkilerimizi artırarak devam edeceğiz” açıklamasında bulundu.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Türkiye’nin ihracatı, yılın ilk 2 ayında 2022’nin aynı dönemine kıyasla yüzde 1,5 artarak 38 milyar 7 milyon 600 bin dolara yükseldi. Türkiye’nin sanayi ihracatı ise bu dönemde yüzde 3 azalarak 27 milyar 184 milyon 46 bin dolara geriledi. Sanayi sektörünün Türkiye’nin toplam ihracatı içerisindeki payı yüzde 81,2 oldu. Geçen ay Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen illerde üretim ve ekonomik aktivitelerdeki aksamalara karşın sanayi bünyesindeki 5 sektör, tüm zamanların en yüksek ocak-şubat ihracatını gerçekleştirdi.
Kaynak: trthaber.com

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yayımlanan Reel Efektif Döviz Kuru Şubat ayında yükseldi. TÜFE bazında Ocak ayında 57,07 olan endeks Şubat ayında 58,73’e yükseldi.

Reel efektif döviz kuru TCMB tarafından hesaplanan reel efektif döviz kuru endeksleri ülkemiz fiyat düzeyinin dış ticaret yaptığımız ülkelerin fiyat düzeylerine oranının ağırlıklı geometrik ortalaması alınarak hesaplanmaktadır.
Kaynak: tcmb.gov.tr

Yayın Komitesi
Prof.Dr.M.Başaran Öztürk (Komite Başkanı)
Prof.Dr.İlhan Küçükkaplan
Dr.Batuğhan Karaer
Doç.Dr.E.Savaş Başcı
Dr.Öğr.Üyesi Gizem Vergili

Bülteni pdf olarak indir