FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 191

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, “Deprem felaketleri nedeniyle 6 bin 807’si yabancı uyruklu olmak üzere toplam 49 bin 589 vatandaşımızı kaybetmiş bulunmaktayız” dedi. Devletin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında, tüm afet alanlarında, bakanları, belediye başkanları, kamu kurumları ve STK’leriyle her türlü problemi gidermek için canla başla çalıştığını belirten Oktay, “Deprem felaketleri nedeniyle 6 bin 807’si yabancı uyruklu olmak üzere toplam 49 bin 589 vatandaşımızı kaybetmiş bulunmaktayız.” diye konuştu.
Kaynak: trthaber.com

ABD’de başlayan sonra Avrupa’ya sıçrayan bankacılık sistemine ilişkin problemler çözülmeye çalışıyor. Silicon Valley Bank ve Signature Bank’ın batması sonrası Credit Suisse, İsviçre Merkez Bankası’ndan 50 milyar İsviçre Frangı alarak mali yapısını güçlendirmeye çalıştı. ABD’li First Republic Bank’ın kurtarılması için aralarında JP Morgan, Bank of America, Citi ve Wells Fargo gibi kuruluşların da olduğu 11 banka toplamda 30 milyar dolar mevduat yatırma kararı aldılar.

Banka iflaslarının önüne geçmek adına adım atan ABD merkezi otoritesi içinde yer alan ABD Hazinesi, FED ve Federal Mevduat Sigorta Kurumu (FDIC) yaptıkları ortak açıklama ile mevduat sahiplerinin tasarruflarının tam koruma altında olması için gereken tüm adımların atılacağını bildirdiler.

ABD’de bankaların iflasıyla başlayan finansal kriz endişesi, küresel petrol talebi görünümünü olumsuz etkileyerek petrol fiyatlarını aşağı yönlü baskılamaya devam ediyor. Söz konusu gelişmelerin petrol piyasalarına etkisinin “kısa süreli” olacağı ve fiyatların varil başına 75 ila 80 dolarda seyredeceği tahmin ediliyor. ABD’de başlayan banka iflaslarının küresel çaplı bir bankacılık sistemi krizini tetikleyeceği endişeleriyle petrol piyasasındaki oynaklık artarken, ABD ve Avrupa merkez bankalarının atacağı adımlara odaklanan petrol fiyatları son 15 ayın en düşük seviyelerine geriledi.
Kaynak: aa.com.tr

Uluslararası referans olarak kabul edilen Brent türü petrolün varil fiyatı cuma günü 71,44 dolara kadar düştü. WTI türü petrolün varili ise 65,27 dolar seviyesinden işlem gördü. Böylece her iki petrol türü de Aralık 2021’den bu yana en düşük seviyelerini kaydetti.

Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) yarım puanlık faiz artırımı açıklamasının ardından euro, dolar karşısında yükselişi yavaşladı. ECB’den yapılan açıklamada; enflasyonun çok uzun süre çok yüksek kalması beklendiği ve bu nedenle enflasyonun %2’lik orta vadeli hedefe zamanında geri dönmesini sağlama kararlılığı doğrultusunda politika faiz oranını 50 baz puan artırmaya karar verildiği bildirildi. ECB tarafından politika faizi kararlarında, gelecek ekonomik ve finansal veriler ışığında enflasyon görünümünü, enflasyonun altında yatan dinamikleri dikkate alarak belirleyeceği veriye dayalı bir yaklaşımın devam edeceği belirtildi. Ayrıca ECB Euro bölgesi bankacılık sektörünün güçlü sermaye ve likidite pozisyonlarında oldukça dirençli olduğu ve her halükarda, ECB’nin politika araçlarının, gerektiğinde Euro bölgesi mali sistemine likidite desteği sağlamak ve para politikasının sorunsuz aktarımını korumak için tam donanımlı olduğu da vurgulandı.

Şubat ayında ABD’de enflasyon, beklentilere paralel aylık %0,4 artarak yıllık bazda %6 olarak gerçekleşti. Piyasalarda gelen manşet enflasyonun Gıda ve enerji hariç hesaplanan çekirdek enflasyon %5,5 oldu. Piyasalar enflasyonun beklenen oranda gelmesini olumlu karşıladı, fakat çekirdek enflasyonda son ayda artış olmasının ABD Merkez Bankası (FED)’in faiz artışının yükselmesi konusunda etkili olabileceği dile getirildi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından Ocak 2023 dönemine ilişkin kısa vadeli dış borç istatistikleri açıklandı. Buna göre, kısa vadeli dış borç stoku, ocakta bir önceki aya kıyasla % 3,5 artarak 152,8 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti. Bu dönemde, bankalar kaynaklı kısa vadeli dış borç stoku % 4,6 artışla 62,9 milyar dolar, diğer sektörlerin kısa vadeli dış borç stoku % 2,8 yükselişle 56,2 milyar dolar oldu. Bankaların yurt dışından kullandıkları kısa vadeli krediler, ocakta bir önceki ay sonuna göre % 2,3 azalışla 10,5 milyar dolara geriledi. Aynı dönemde banka hariç yurt dışı yerleşiklerin döviz tevdiat hesabı % 3,7 yükselerek 21 milyar dolar, yurt dışı yerleşik bankaların mevduatı ise % 2 artarak 17,2 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti. Yurt dışı yerleşiklerin TL cinsinden mevduatları da % 15,8 artışla 14,2 milyar dolar oldu. Diğer sektörler altında yer alan ithalat borçları, bir önceki aya göre % 2,3 artarak 50,3 milyar dolara yükseldi.
Kaynak: trthaber.com

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), küresel ekonomik büyüme tahminlerini bu yıl için % 2,2’den % 2,6’ya ve gelecek yıl için % 2,7’den % 2,9’a yükseltti. OECD, “Mart Ara Dönem Ekonomik Görünüm Raporu”nu “Kırılgan Bir Toparlanma” başlığıyla yayımladı. Raporda, Ukrayna’daki savaşın, yaşam maliyeti krizinin ve Çin’deki yavaşlamanın etkisiyle küresel ekonomik büyümenin 2022’de % 3,2’ye gerilediği ve bunun beklentilerin oldukça altında olduğu belirtildi. Daha olumlu işaretlerin görünmeye başladığına işaret edilen raporda, iş ve tüketici güveninin iyileşmeye başladığı, gıda ve enerji fiyatlarının gerilediği ve Çin’in tamamen yeniden açıldığı aktarıldı. Küresel ekonomiye yönelik risklerin biraz daha dengeli hale geldiği ancak aşağı yönlü olmaya devam ettiği belirtilen raporda, “Görünümdeki iyileşme hala kırılgan.” değerlendirmesinde bulunuldu.
Kaynak: aa.com.tr

TCMB, reel ve finansal sektör temsilcileri ile profesyonellerden oluşan 42 katılımcıyla gerçekleştirdiği mart ayına ilişkin Piyasa Katılımcıları Anketi’ni yayımladı. Geçen ay % 2,70 olan mart ayı TÜFE artışı beklentisi, bu anket döneminde % 2,89’a yükseldi. Cari yıl sonu TÜFE’deki artış beklentisi de % 37,72 oldu. TÜFE’de artış beklentileri 12 ay sonrası için % 30,75’ten 31,63’e çıkarken, 24 ay sonrası için % 18,11’den 17,91’e indi. Katılımcıların yıl sonu dolar/TL beklentisi 22,91 olurken, 12 ay sonrası dolar/TL beklentisi 23,10’dan 23,52’ye çıktı. Bir önceki anket döneminde 30,6 milyar dolar olan yıl sonu cari işlemler açığı beklentisi, bu dönemde 36 milyar dolara yükseldi. Gelecek yıl için cari işlemler açığı beklentisi ise 25,9 milyar dolar oldu. Cari yıl için Gayrisafi Yurt içi Hasıla (GSYH) artış beklentisi % 3,6’dan 3,5’e, gelecek yıl büyüme beklentisi % 4,5’ten 4,4’e indi. TCMB’nin politika faizine ilişkin cari ay sonu ve 3 ay sonrasına yönelik beklentiler % 8,50 olarak belirlendi. 12 ay sonrası için politika faizi beklentisi ise % 12,83 düzeyinde oluştu.
Kaynak: aa.com.tr

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Şubat ayı Konut Satış İstatistiklerini yayınladı. Türkiye genelinde konut satışları Şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %18,0 azalarak 80 bin 31 oldu. Konut satışlarında İstanbul 14 bin 980 konut satışı ve %18,7 ile en yüksek paya sahip oldu. Satış sayılarına göre İstanbul’u 8 bin 235 konut satışı ve %10,3 pay ile Ankara, 5 bin 31 konut satışı ve %6,3 pay ile İzmir izledi. Konut satış sayısının en az olduğu iller sırasıyla 16 konut ile Hakkari, 30 konut ile Ardahan ve 47 konut ile Tunceli oldu.
Kaynak: tuik.gov.tr

Yayın Komitesi
Prof.Dr.M.Başaran Öztürk (Komite Başkanı)
Prof.Dr.İlhan Küçükkaplan
Dr.Batuğhan Karaer
Doç.Dr.E.Savaş Başcı
Dr.Öğr.Üyesi Gizem Vergili

Bülteni pdf olarak indir