FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 197

Akkuyu Nükleer Güç Santrali İlk Yakıt Getirme Töreni Düzenlendi. Törene ilişkin Cumhurbaşkanlığı web sitesinde bir açıklama yapıldı. Törene ilişkin Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hava ve deniz yoluyla gelen nükleer yakıtların santralimize teslimiyle birlikte artık Akkuyu bir nükleer tesis hüviyetini kazanmıştır. Böylece ülkemiz, 60 senelik bir gecikmenin ardından da olsa dünyada nükleer güç sahibi ülkeler ligine yükselmiştir” dedi. Bugün Türkiye’yi, dünyanın nükleer güç sahibi ülkeleri arasına sokacak büyük bir hamlenin sevincini paylaşmak üzere bir arada olduklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu gurur gününe iştirak eden, başta Cumhur İttifakı ortakları olmak üzere tüm misafirler ve ekranları başındaki tüm vatandaşlara teşekkür etti.

ABD bankacılık sistemindeki dalgalanmalar nedeniyle Dolar baskı altında kalırken, yatırımcılar temkinli duruşlarını koruyorlar. Son dönemde hedefte olan ve mevduatları azalan First Repuplic Bank hisse fiyatı geçtiğimiz hafta içinde %60’a kadar değer kaybettikten sonra sakin bir seyir izledi. ABD’nin borç tavanı limitlerine yaklaşması piyasalarda endişe yaratıyor. Döviz piyasasında dolar, son yedi yıldır ilk defa altıncı kez üst üste düşüş yaşadı ve euro ticaret ağırlıklı bazda rekor seviyeye yaklaşırken Euro Dolar paritesi 1.10’un üzerini gördü. Sonuç olarak piyasalar bankacılık sektöründeki gelişmelere ve ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz artırımları konusundaki yaklaşımına odaklanmış durumda.

Avrupa Ödeme Girişimi’nden (EPI) yapılan açıklamada, Avrupa’da bankaların kendi ödeme hizmetlerini başlatmak için girişime destek verdiği belirtildi. Hollandalı finans kurumları ABN Amro ve Rabobank’ın girişime katıldığı aktarılan açıklamada, EPI’nın, ödeme hizmetleri sunan Hollanda merkezli Currence iDEAL ve Lüksemburg merkezli PQI’yi satın almayı planlandığı bildirildi. Söz konusu ödeme sistemine ilişkin pilot uygulamaya 2023 sonuna kadar Fransa ve Almanya’da başlanacak ve uygulama, 2024’te diğer ülkelerle genişletilecek. EPI’nın söz konusu ödeme sisteminin geçen yıl faaliyete geçilmesi planlanıyordu ancak bazı üye bankaların ödeme sisteminden ayrılmasının ardından bu ertelendi. BFCM, BNP Paribas, EPI, BPCE, Credit Agricole, Deutsche Bank, DSGV, ING, KBC, La Banque Postale, Nexi, Societe Generale ve Worldline, EPI hissedarları arasında yer alıyor. Bu arada, EPI’nın planlanan ödeme sisteminin, Avrupa’da yaygın olarak kullanılan ABD’li ödeme sistemleri Visa ve Mastercard ile rekabet etmesi bekleniyor.
Kaynak: trthaber.com

ABD’de petrol stoklarının azalmasına ve Petrol ihraç Eden Ülkeler’in (OPEC) üretim kısıntılarına rağmen, resesyon endişeleri nedeniyle gerilemeye devam ederken Brent Petrol 77 Dolar, ABD Batı Teksas tipi petrol 74 Dolara geriledi. Haftalık düşüş %4’leri buldu. Rusya OPEC nezdinde ilave bir petrol kısıntısına gitmeyeceğini bildirdi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’dan (TCMB) faiz oranlarına ilişkin yapılan duyuruda, Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu başkanlığında toplanan Kurul’un, politika faizinin % 8,50’de sabit kalmasına karar verdiği bildirildi. Duyuruda, yakın dönemde iktisadi faaliyete ilişkin açıklanan verilerin tahmin edilenden daha olumlu seviyelerde gerçekleşmesine rağmen jeopolitik risklerin ve faiz artışlarının da etkisiyle gelişmiş ülke ekonomilerinde resesyon endişelerinin sürdüğü belirtilerek, birbirini takip eden banka iflaslarının tetiklediği finansal istikrarı tehdit eden koşulların oluştuğunun gözlendiği aktarıldı. Türkiye’nin geliştirdiği stratejik nitelikte çözüm araçları sayesinde temel gıda başta olmak üzere bazı sektörlerdeki arz kısıtlarının olumsuz etkileri azaltılmış olsa da uluslararası ölçekte üretici ve tüketici enflasyonunun yüksek seviyelerini sürdürdüğü kaydedilen duyuruda, “Yüksek küresel enflasyonun, enflasyon beklentileri ve uluslararası finansal piyasalar üzerindeki etkileri yakından izlenmektedir.” denildi. Duyuruda, ülkeler arasında farklılaşan iktisadi görünüme bağlı olarak gelişmiş ülke merkez bankalarının para politikası adım ve iletişimlerindeki ayrışmanın devam etmekle birlikte takas anlaşmaları ve yeni likidite imkanları ile finansal istikrarı öncelikleyen eş güdümlü adımların atıldığı belirtilerek, finansal piyasaların, merkez bankalarının faiz artırım döngülerini yakında sonlandıracağını beklentilerine yansıttığı vurgulandı.
Kaynak: aa.com.tr

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından nisan ayına ilişkin Finansal Hizmetler İstatistikleri ve Finansal Hizmetler Güven Endeksi açıklandı. Finansal sektörde faaliyet gösteren 155 kuruluşun yanıtlarının ağırlıklandırılıp toplulaştırılmasıyla elde edilen anket sonuçlarına göre, endeks nisanda bir önceki aya göre 6,4 puan artarak 148,3 seviyesinde gerçekleşti. Endeksi oluşturan anket sorularına ait yayılma endeksleri incelendiğinde, son 3 aydaki iş durumu ve hizmetlere olan talep ile gelecek 3 aydaki hizmetlere olan talep beklentisi olmak üzere tüm alt endekslerin FHGE’yi artış yönünde etkiledi. İş durumu ve hizmetlere olan talebe ilişkin değerlendirmelere göre, son 3 ayda iş durumunda iyileşme olduğu yönündeki değerlendirmeler bir önceki aya kıyasla güçlendi. Son 3 ayda hizmetlere olan talepte artış olduğu yönündeki değerlendirmeler ile gelecek 3 ayda hizmetlere olan talepte artış olacağı yönündeki beklentiler de güçlenmeye devam etti. İstihdama ilişkin değerlendirmelere göre, son 3 ayda istihdamda artış olduğunu bildirenler ile gelecek 3 ayda istihdamda artış olacağını bekleyenler lehine olan seyir zayıfladı.
Kaynak: trthaber.com

Türkiye ile BAE arasında imzalanan “Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması” Resmi Gazete’de yayınlandı. Buna göre, anlaşma hükümlerine uygun olarak taraflar arasındaki ticaret ve yatırımın serbestleştirilmesi ve kolaylaştırılması amaçlanıyor. Anlaşmaya göre taraflar, anlaşmada belirlenen standartlar, teknik düzenlemeler ve uygunluk değerlendirme prosedürleri alanındaki iş birliğini güçlendirecek. Ayrıca taraflar, ticareti kolaylaştırmak ve taraflar arasındaki ticaretin önündeki gereksiz engellerden kaçınmak amacıyla standardizasyon, uygunluk değerlendirmesi, akreditasyon ve metrolojiden sorumlu ilgili kuruluşlar arasındaki iş birliğini teşvik edecek. Öte yandan, anlaşmayla Türkiye ve BAE temsilcilerinden oluşan bir ortak komite kuruldu.
Kaynak: aa.com.tr

 Yayın Komitesi
Prof.Dr.M.Başaran Öztürk (Komite Başkanı)
Prof.Dr.İlhan Küçükkaplan
Dr.Batuğhan Karaer
Doç.Dr.E.Savaş Başcı
Dr.Öğr.Üyesi Gizem Vergili

Bülteni pdf olarak indir