FİNANSAL PİYASALARA BAKIŞ 210

Çöp tahvillere ilgi artıyor…
Küresel ekonomide yumuşak iniş senaryoları güç kazandıkça yüksek riskli ve kredi notu çöp statüsündeki tahviller de getiride yüksek notlu tahvilleri geride bırakıyor. Bu yılın büyük bölümünde yüksek oynaklık etkisi altında kalan küresel çaptaki kredi notu çöp statüsündeki tahviller, büyük ekonomilerin resesyondan kaçınacağı beklentilerinin artmasıyla getiride yüksek kredi notuna sahip tahvilleri geride bırakıyor. Bloomberg endekslerine göre küresel çapta dolar cinsinden yüksek getirili kurumsal tahviller geçen ay yüzde 1 getiri sağlarken, aynı dönemde yatırım yapılabilir seviyede nota sahip kurumsal tahvillerin sağladığı getiri yüzde 0,2’de kaldı. Benzer şekilde yıl başından bu yana bakıldığında yüksek getirili tahvillerin yatırımcılara sağladığı kazanç yüzde 6,5, yüksek notlu tahvillerin sağladığı kazanç ise yüzde 3,7 oldu. Küresel ekonomide yumuşak iniş senaryolarının son dönemde güç kazanması riskli tahvillere iki açıdan fayda sağladı. Ekonomiler iyi durumdayken bu tahvilleri ihraç edenlerin temerrüt ihtimali azalıyor ve sahip oldukları yüksek faiz farkları (spread) yükselen faiz oranları ortamında daha büyük koruma sağlıyor. T. Rowe Price Group Portföy Yöneticisi Mike Della Vedova, “Yüksek getirili tahviller son 10 yılda görmediğimiz seviyelerden işlem görüyor ve fiyatlar oldukça cazip. Burada anahtar seçici olmak” değerlendirmesini yapıyor…
Kaynak: bloomberght.com

Borsa günün ilk yarısında rekor seviyeyi gördü…
Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında 7.486,64 puanla tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı. BIST 100 endeksi, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 68,89 puan ve yüzde 0,93 değer kazancıyla 7.469,40 puan oldu. Toplam işlem hacmi 60,3 milyar lira düzeyinde gerçekleşti. Bankacılık endeksi yüzde 0,59 gerilerken, holding endeksi yüzde 0,46 değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran yüzde 6,32 ile ulaştırma, en çok gerileyen ise yüzde 1,54 ile sigorta oldu. Küresel piyasalar yeni haftaya karışık bir seyirle başlarken, gözler bu hafta ABD’de açıklanacak enflasyon başta olmak üzere yoğun veri gündemine çevrildi. Geçen hafta açıklanan verilere göre tarım dışı istihdam temmuzda 187 bin kişi artarak beklentilerin altında kalsa da işsizlik oranı yüzde 3,6’dan yüzde 3,5’e geriledi. ABD Merkez Bankası’nın (Fed) dikkatle izlediği ortalama saatlik kazanç da yüzde 0,4 artarak 33,74 dolara tırmandı. Söz konusu durum Fed’in gelecek dönem politikalarına ilişkin belirsizliklerin devam etmesine neden olurken, risk iştahını da düşürdü. Analistler, yurt içinde ise bilanço sezonunun güçlü şekilde devam ettiğini belirterek, şirket finansal sonuçlarının hisse ve sektör bazlı oynaklığı artırabileceğini dile getirdi. Bugün yurt içinde hazine nakit dengesinin takip edileceğini, yurt dışında ise veri gündeminin sakin olduğunu aktaran analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 7.500 ve 7.750 seviyelerinin direnç, 7.300 ve 7.100 puanın destek konumunda olduğunu kaydetti..
Kaynak: aa.com.tr

Küresel piyasalar haftaya temkinli başladı…
Küresel piyasalar yeni haftaya karışık bir seyirle başlarken, gözler bu hafta ABD’de açıklanacak enflasyon başta olmak üzere yoğun veri gündemine çevrildi. ABD’de cuma günü açıklanan istihdam raporundaki karışık sinyaller varlık fiyatları üzerindeki etkisini sürdürüyor. Geçen hafta açıklanan verilere göre tarım dışı istihdam temmuzda 187 bin kişi artarak beklentilerin altında kalsa da işsizlik oranı yüzde 3,6’dan yüzde 3,5’e geriledi. ABD Merkez Bankası’nın (Fed) dikkatle izlediği ortalama saatlik kazanç da yüzde 0,4 artarak 33,74 dolara tırmandı. Söz konusu durum Fed’in gelecek dönem politikalarına ilişkin belirsizliklerin devam etmesine neden olurken, risk iştahını da düşürdü. Öte yandan ABD’de açıklanan istihdam raporunun ardından ABD Başkanı Joe Biden ve Fed üyelerinin de açıklamaları öne çıktı. Temmuz ayı istihdam raporunu değerlendiren Biden, ülkede işsizlik oranının rekor düşük seviyelere yakın olduğunu belirterek, iş sahibi olan çalışma çağındaki Amerikalıların oranının 20 yılın en yüksek seviyesinde bulunduğunu vurguladı. Biden, göreve gelmesinden bu yana 13,4 milyon istihdam oluşturduklarına değinerek işsizlik oranının son 1,5 yıldır yüzde 4’ün altında olduğuna dikkati çekti. Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, Bankanın 2024’e kadar kısıtlayıcı bölgede olmasının muhtemel olduğunu kaydederek, ABD’de istihdam artışlarının düzenli bir şekilde yavaşladığını ve daha fazla faiz oranı artışına gerek olmadığını savundu. Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee de iş piyasasının soğumasına rağmen gücünü koruduğunu vurgulayarak enflasyonda da umut verici veriler alındığını anlattı. Analistler, bu hafta ABD’de enflasyon başta olmak üzere yoğun beri gündeminin takip edileceğini dile getirerek, ABD’de açıklanacak enflasyon verisinin Fed’in bundan sonraki adımlarına ilişkin daha fazla ipucu verebileceğini söyledi.
Kaynak: aa.com.tr

Çin’de bakır stokları kritik seviyelerde…
Çin’in bakır stokları kritik seviyelere yaklaşırken, Goldman Sachs Group’a göre bu durum, arz sıkıntılarının, fiyatların yönünü belirleme açısından düşük talebin yerini alabileceği anlamına geliyor. Goldman Sachs Group pazartesi günü yayınladığı bir notta, Çin’in rafine metal stoklarının talebi karşılama açısından rekor düşük seviyede olduğunu ve geçen yıl ortalama sekiz günlük kullanıma kıyasla yalnızca dört günlük kullanıma karşılık geldiğini bildirdi. Goldman bu seviyeleri “aşırı” olarak nitelendirdi ve çıkarılan bakır arzındaki keskin düşüşün durumu daha da kötüleştirebileceğini söyledi. Küresel bakır stoklarının büyük bölümü Çin’de bulunuyor. Shanghai Futures Exchange verilerine göre haftalık bakır stokları cuma günü yüzde 15 düştü ve mevsimsel ortalamanın keskin bir şekilde altında kaldı. Çin yönetimi son dönemde ekonomik büyümeyi canlandırma vaadinde bulunmuş, bakır fiyatları bir miktar yükseliş kaydetmişti. London Metal Exchange’de işlem gören bakır vadelileri bu sabah ise yüzde 0,5 düşüş kaydetti.
Kaynak: bloomberght.com

Yayın Komitesi
Prof.Dr.M.Başaran Öztürk (Komite Başkanı)
Prof.Dr.İlhan Küçükkaplan
Dr.Batuğhan Karaer
Doç.Dr.E.Savaş Başcı
Dr.Öğr.Üyesi Gizem Vergili

Bülteni pdf olarak indir